Google+ Followers

torsdag 6 augusti 2009

Den där påstådda devisen, utan LKAB

 den 6 augusti 2009, kl 10:25


är Gällivare kommun död. Den tycker jag har många likheter med salig Mark Twains numera bevingade ord: 

"Jag vill härmed meddela att ryktet om min död är betydligt överdrivet".

Det står trots allt en hel del hugade spekulanter och väntar på att få stoppa in foten i den penningmarknaden. Men så länge det gränsar till redan kända aktörer låter det sig helt enkelt inte göras. Men eftersom man ändå inte håller styvt på redan befintliga lagar, kanske det vore idé att släppa marknaden fri och bara ha som krav, att det avsätts pengar kontinuerligt för dess framfart och att man börjar på ruta 0 och ställer upp kriterier för vad, som obönhörligen skall gälla för det boende och drabbade folket.

Den stora inventeringen, med spelet för gallerierna, City Move, visade att det var i stort sett bara kommuns byar och Sikträskhållet, som det inte var "mark av nationellt intresse". Mao tämligen fredat, så fredat det nu kan bli i en landsända, som uppvisar stora mineraltillgångar. Diskussionen på bloggen om mätpinnarna var understundom intressant, när det ointressanta persontjafset utelämnades.

Jag tyckte mig se en enighet: mätpinnarna skall slås ner där marken än så länge är opåverkad, om det skall vara någon större mening med det hela. Är det trots allt inte en internsak för LKAB, om de nu vill mäta när de måste upphöra ett slag innan de åter fortsätter att urholka marken. Hela problematiken står faktiskt i att de envist hänger kvar i denna brytningsmetod, som det numera är väldigt många som varnar för.

Jag kan inte se att det överhuvudtaget finns någon mening med mätpinnarna för allmänheten, eftersom LKAB ändå inte tar hänsyn till av skalv skadade hus, eller att folk känner att det inte längre har ett acceptabelt boende? När är gränsen nådd undrar jag därför? När mätpinnar, hus och kyrkogård trillar ner i avgrunden och endast linbana återstår, att ta sig från en punkt till en annan?

Jag minns min yngste son som sa när han var liten:

- Mamma kan vi inte strunta i att ha en ytterdörr, vi kan väl vinscha ut oss från balkongen från andra våningen istället och klättra vidare på andra rep.

Man kan tycka att det var en utopi han hade en vision om. Men sanning att säga börjar det ligga en hel del verklighet i det hela.

I många år var jag skeptiskt till mina egna tankar, som ramlade över mig allt tätare och jag slog bort det hela med:

"Men så kan det väl ändå inte vara. LKAB och staten kommer nog att ordna upp det här".

Efter besöket år 2002, insåg jag att det var betydligt värre än jag någonsin befarat, både med LKAB:s och Aitiks framfart med miljön.

Jag har sedan dess följt utveckling dvs. avvecklingen för människorna, dock ej "kapitalet" och först i juni 2008 började jag skriva min blogg. Jag har insett att man väntar tydligen på att det hela skall vara självsanerande, dvs. att folk frivilligt skall överge sina boenden och att folk skall glömma bort att förnya sina gravrätter, eller inte inse hur systemet med gravrätter funkar, vilket som. För vem ställer sig upp och drar en match mot "jätten Goliat", med det rättssystemet vi har?

Billigt och bra för LKAB och en betydligt dyrare historia för skattebetalarna i kommunen och för dem, som får överge sitt boende, därför att de inte längre uthärdar, eller inte har något annat val än att låta investerade pengar gå förlorade pga. vad LKAB:s gruvdrift fört med sig. Redan har många tagit till schappen.

Det hela kallas för "uttröttningsmetoden" och är oslagbar vad det än må handla om. Allra helst om man inte vill betala sina skulder, eller sköta sina åtaganden! En del kallar detta beskrivande för att slänga in en brandfackla och att jag borde tystas. Jag kallar det för att bli medveten och påverka framtiden på ett sunt sätt, precis som alla andra som är av den åsikten. Vi ser gärna en sund utveckling än en avveckling för människorna, som detta leder till om inget förändras.

Gällivare kommun kan i dagsläget syna sin hand, precis som i alla kortspel och se vad de redan sakat bort och vad som återstår, förutom det nu tillskyndande biståndet från allsköns myndigheter, som en efter en insett vad det hela handlar om. Kommunmedborgarna sitter fortfarande med en bra hand: Gällivare kommun, Sveriges tredje största kommun, med Luleälven som rinner genom kommunen och är den älv som producerar mest vattenkraft i landet. Redan på 1600-talet var kommunen känd för sin malm och mineralfyndigheter, så det är ingen dagslända, som en del nu också försöker sig på att tillverka. Det som kommit mer i skymundan är skogen.

"Man har väl inte sett skogen för alla träd" och den tror jag med dagens minskade naturtillgångar, att just den varan är ett nygammalt tillskott inför framtiden. Jag tror att både skog, men även odlingsmark kommer att visa sig vara en nödvändighet, att återuppväcka till forna glansdagar. På det kan man fläska på med jakt och fiske, som man inte skall underskatta värdet av. Det finns massor av teknologi som hänger och dinglar i krokarna och som kan utvecklas ännu mer. Liksom en turistnäring, som ännu inte nått sina verkliga höjder och genuina matvaror, som blivit en helt ny marknad och som den som har råd, kan och vill betala. Maten är redan en klassfråga! Vårda och förvalta tror jag är rätt hållbara ord.

Hur vill vi egentligen ha det i framtiden?

Förespråkarna av centralisering tror att det är lösningen på samhällsekonomin, att stapla 100 personer i ett och samma rum för att göra det "ekonomiskt försvarbart", eller favorituttrycket "de tärande kan vi inte längre ha kvar, det är bara att inse fakta". Jag å min sida säger med ett finger i luften: 

den som inte bevarar kulturen i alla dess former har ingen framtid!

Vi alla har nog att ta ett steg tillbaka och betrakta tillvaron med nya och något sundare ögon.

Det hela blev rätt påtagligt när vi var på Nossebro marknad och en ung kille försynt sa till den store bullrige mannen, som stod och höll på att vifta ner oss allihop:

- Ursäkta, men du står på min hund.

Hunden, en liten dammvippa i koppel och med stora runda, sorgsna ögon, satt där med svansen fast under mannens stora och tunga fot. Det är lite så i Malmberget och hela Gällivare kommun. Någon sitter i kläm under någons tunga fot, ego och habegär.

Nossebro är ett blomstrande litet samhälle med förvånansvärt många småbutiker. Det är som att stiga tillbaka till det gamla Gällivare, Malmberget och vidhängande byar. En sådan som började sin bana i Nossebokrokarna dvs. Fåglum är det kända musikföretaget Ginza, som nu mera har intagit Internet och lämnat katalogvärlden därhän. Man är inte längre avhängig av geografinärheten. Den nya tekniken har slagit ut det behovet.

I Nossebro har man marknad sista onsdagen varje månad, året runt och det har de haft sedan 100 år tillbaka! Köerna ringlar sig till både allehanda småaffärer, matställen, kafeterior och den egna köttmarknaden, som saluför sina egna tillverkade produkter, liksom det finns närodlat och närproducerat. Hönorna kläcker också glatt fram sina ägg och brödet smakar lika gott, utan att det har transporterats från den ena landsändan till den andra. Det är lite "Gnosjöanda" över Nossebro. http://vastgotalandet.vastsverige.com/templates/product.aspx?id=1229&prodId=47694

Marknadsstånden ringlar sig mellan de ordinarie affärerna och tillströmningen är precis som det var förr i tiden i Gällivare kommun, innan de stora jättarna Coop, ICA, Tempo, Bonniers Bokklubb, Lindex etc. tilläts utmanövrerade den inhemska marknaden och tömde kommunen på inkomsterna och det hela blev en alltmer minimal och utarmad historia.

Det hela fungerar som vilken blodgivarstation som helst:

tömd, borta och står ej mer att återfinna!

Jag stod också "blåögd" i den där "blodgivarkön" och lät det villigt ske, ända tills jag fick ett abrupt uppvaknande. Insåg vad det hela handlade om och att utsikten är aldrig sämre än man själv medverkar till.

6 kommentarer:

 1. et finns 18 kommentarer.

  R
  Det var väldigt vad det osar under hatten på dig.

  Självklart tycker jag att det var ett mycket bra initiativ med City Move. Det som vaskades fram var dessutom väldigt bra saker. Dessutom framkom att det knappast finns något ställe där i krokarna, där det är fredat från "riksintresse".

  Men DU har däremot missat en sak, detta var en tankebubbla. Inget som kommer att sättas i verket! Nu går utställningen vidare i världen.

  Förstår du verkligen skillnaden? Om inte läs min blogg om just City Move, jag lät publicera det mail jag fått av ansvarig på C M.

  Du, jag undrar vem det är som håller på att ta fyr och kör med bensin, du eller jag. Jag känner mig dessutom fullständigt lugn och saklig. Gör du? Är du?
  Anmäl >Gun (2009-08-16 16:41:28)

  City Move var fanimej det fräschaste som hänt Mampa och kommunen på år och dar. Var du där och kände atmosfären och kreativiteten? Om inte: Uttala dig inte. Du har inte en susning, Gun..
  Återigen beter du dig som alla andra: Kastar skit på ALLA försök och sitter i Göteborg och sprutar bensin på elden.
  Anmäl >R (2009-08-15 21:26:41)

  Tack igen Gun! Tänk att det FÅR vara så här i Malmberget!!!
  Anmäl >Eva (2009-08-10 06:54:39)

  SvaraRadera
 2. Var snäll och skilj på person och sak.

  Eller skrev du så bara för att tysta debatten ?

  Skall diskussionerna i världen stanna upp, menar du ?
  Debatten handlar inte om en person. Att diskutera t.ex skalv och brytningsmetod är inte detsamma som att diskutera om en person var bra eller dålig..

  Olas bortgång är tragisk för många av oss. Personligen tror jag att han skulle ha betytt mycket positivt för utvecklingen i vår region i framtiden. Men precis som Gun skrev så blev hans tid som Vd alltför kort.
  Vila i frid.  Anmäl >Till MM (2009-08-07 21:59:14)

  Rätt fakta

  Här har du en länk som kan ge dig en hint om att jag faktiskt inte alls "plockar något ur luften":
  Länk

  Sedan vad gäller fråga om mätpinnarna:
  Länk
  citat ur texten "Sprickor och rörelser som orsakar skador uppstår först bakom gränsen för det nya villkoret och med nuvarande arbetssätt uppstår dessa först innanför LKAB:s gruvindustriområde."
  ----
  Det är faktiskt rätt häpnadsväckande! Jag har ännu inte stängt munnen...
  Anmäl >Gun (2009-08-07 15:33:50)

  SvaraRadera
 3. Vad vill du få fram med Olas bortgång?, vill du att vi skall säga ett han varit en dålig VD?, så du får fart på dina urbota korkade kommentarer?. Han var säkert en utmärkt och kunnig/skicklig VD för LKAB och dess främsta mål. På svaret om han varit bra för de drabbade i Malmberget och hela den frågan är nog svaret otivelaktligen ett NEJ, för lite positivt har hänt och alldeles för sent!, med nu en katastrofal utveckling för orten som framtid. Men du måste förstå att folk med vett och sans inte kritiserar han i han dödsannons som du verkar tro folk kan tyckas göra om de inte tycker han varit bra och juste i alla frågor.
  Vila i Frid !
  Anmäl >MM vad menar du? (2009-08-07 15:01:28)

  MM

  Du får nog hålla isär begreppen.

  Att en människa bara fick bli 53 år, som det blev för LKAB:s VD Ola Johansson, det är något väldigt beklagansvärt och tragiskt.

  Blanda ihop LKAB:s hela gruvdriftshistoria med honom känns faktiskt rätt absurt och inget jag ens skulle reflektera över.

  Jag har inga synpunkter på hans sätt i egenskap av VD, därför att jag har helt enkelt inte hunnit bilda mig någon uppfattning om den. Vad han hade kunnat tillföra, det är det väl knappast någon som ens kan uttala sig som. Han har varit VD alltför kort tid för att det ens skall vara möjligt, att göra en sådan bedömning om honom som VD.

  Däremot hans företrädare Ivert har jag hunnit bilda mig en än rejäl uppfattning om och större katastrof för mänskligheten än Ivert, det får man läge leta efter!

  Anmäl >Gun (2009-08-07 13:31:23)

  Ola Johansson, LKAB:s VD är död. Finns det en enda av de som skriver kommentarer i den artikeln som inte hyllar honom till skyarna? LKAB:s ledning måste alltså ha varit helt suverän?! Jag får inte ihop det. Folk klagar på LKAB:s ledning, samtidigt som han hyllas till skyarna. Förklara det, den som kan.
  Nu ställs Torgfestivalen in också, och det är knappast LKAB:s fel. Hänvisar till det jag skrev tidigare.
  Anmäl >MM (2009-08-07 12:43:04)

  MM

  Det gäller nog, som i allt, att man ser till helheten. Tunnelseende har aldrig varit belivande för något.

  Självklart skall det finnas vettig sysselsättning för ALLA.

  Men den psykosociala miljö som följt i gruvbrytningens spår och ett dåligt framförhållningssätt hos kommunpolitikerna själva, inte över lag, men dessvärre på stora tunga poster är faktiskt det som är grundproblemet.
  Gamla surdegar som prioriterat politikens tjatter högre än verkligheten, har alltid varit det största problemet i Gve kn. Man måste ha visioner och framförhållning om man skall driva ett samhälle.
  En kommun, tiden, människorna, är inte statiska. Allt är föränderligt. Men det har inte den här bestämmande politiska klicken insett, som ibland bara bytts ut till nya gjutna i sten.

  Det ena ger det andra, tyvärr
  Anmäl >Gun (2009-08-07 12:32:39)

  SvaraRadera
 4. elisabet

  Kallar du insikt för "gnällkällare", då befinner jag mig med största nöje i denna "gnällkällare".

  Rätt fakta

  Naturligtvis kan jag inte gruvteknik, men jag kan läsa & höra!

  Det finns de som t.o.m. varit involverad i brytningen i Malmberget,bl.a den person som nu finns i Tyskland, som var med i reportaget där man bl.a. tog upp dödsolyckan i Kiruna. Sändes i dec. 2006. Han är bara en (1) av dem. Dödsolyckan berodde enbart på denna form av brytningsform, som man använder sig av enligt dessa experter.

  Fruktansvärt att se+höra Ivert, som var mer upprörd över att internfakta kommit till journalisternas kännedom än, att en ung människa var död, som skyddsombud etc. försökt att uppmärksamma LKAB på att denna metod är förkastlig!

  Åklagarens hemligstämpling gjorde inte saken bättre!
  Anmäl >Gun (2009-08-07 12:17:55)

  SvaraRadera
 5. I vår kommun är det inte bra med kritiker. De kritiserar en boendemiljö som de tycker är dålig. De vill ha förbättringar ! Och förbättringar kostar pengar !

  Och inte vilka förbättringar som helst.
  Nej,
  -de vill sova lugnt efter midnatt,
  -de vill bo tryggt i sina hem utan att drabbas av skalv och sättningar som förstör deras hem
  -de vill att farliga luft föroreningar försvinner så barnen mår bra.
  -de vill tryggt kunna investera i sina hem och bo vackert utan att riskera att husen skadas av gruvdriften.
  -de vill ha en trevlig närmiljö; inte leva invid stängsel och dammande gruvhål
  -de vill ha korrekt information från LKAB.
  -de vill bo i en kommun där politikerna bryr sig om dom och deras boende
  och hälsa
  ....
  Inte undra på att så kräset folk flyttar..
  otacksamma är just vad dom är !
  Anmäl >Du har så rätt Gun ! (2009-08-06 23:33:47)

  Elisabet! Håller med dig om att det är vår malm som har skapat och byggt upp vårt samhälle. Men förstår du inte att LKAB NU enbart bäddar för Gällivares förtvining i och med att man tvingar bort invånarna från Malmberget och därmed från kommunen. Och man gör inte ett vitten för att skapa ett alternativt boende för de fördrivna!
  Varje utflyttad Malmbergsbo innebär en mycket stor förlust i framförallt statsbidrag men även i skatteinkomster för Gällivare kommun.
  Just nu är LKAB tärande, inte närande för kommunen.
  Anmäl >Dräneringen av vårt samhälle (2009-08-06 22:36:14)

  SvaraRadera
 6. Ja du, Gun, så var du tillbaka igen nere i din gnällkällare trots att även du och din familj varit beroende av det stora LKAB - under många år den största arbetsgivaren inom Gällivare kommun.
  ALLA institutioner och myndigheter har varit/är beroende av LKAB:s förekomst som arbetsgivare.
  DET trodde jag inte att du hade glömt.
  Anmäl >elisabet (2009-08-06 19:48:27)

  Mätpinnarna mäter inte skalven, de har inte med skakningar att göra. Skakningar och deformationer är inte samma sak.
  Någon hållbar alternativ brytningsmetod finns inte.
  Det finns gruvor som använder igensättningsbrytning, en teknik som inte orsakar deformationer, men då är det frågan om mycket värdefullare malmer än järn. Dessutom farligare, eftersom gruvarbetarna jobbar inne i stora salar innan de sätts igen. Igensättningsbrytning är vare sig säker eller lönsam med stora malmkroppar på stora djup, som i Kiruna och Malmberget.
  Gun, det är bra att du är engagerad och ger röst åt missnöjda, men du måste läsa på mer om gruvteknik för att din kritik av LKAB:s metoder ska bli trovärdig.
  Det räcker inte att bara säga "väldigt många varnar..." Är det gruvexperter som gör det?
  Anmäl >Rätt fakta (2009-08-06 17:02:34)

  MM, Om jag flyttar p.g.a det LKAB ställer till med och det är min enda orsak precis som det ÄR, så vem tycker du jag och de kvarboende skall skylla på när samhället dräneras på folk?. Det verkar oerhört svårt för vissa egoister att inse fakta, sluta fabulera och inse vad som händer vår kommun och samhälle och vakna inte du heller när det är försent!, för LKABs styrelse kommer inte att vagga dig till söms när vindarna senare blåser allt kallare i vår kommun, INSE DET !, om vi inte ens kritiserar och försöker ändra på det vi som bor här, kan du svara på vem som skall göra det, Kanske någon vilseflugen ängel eller Sankte Per?.
  Anmäl >MM om jag flyttar!? (2009-08-06 15:29:51)

  Det som Gun beskriver så bra är hur samhället töms på folk. När folk flyttar från Malmberget så sticker man till andra kommuner och hela kommunen förlorar både skattintäkter och statsbidrag.
  Processen påskyndas genom att kommunen inte har råd med kultur och ungdomsaktiviteter.

  Det LKAB åstadkommer med sin fördrivningspolitik är alltså minst lika illa som miljöstörningarna i sig.

  Näringsministern Maud måste få upp ögonen för hur ett statligt bolag förstör hela kommunen, inte bara Malmberget, och inse att hon måste byta ut styrelsen och ge nya direktiv åt LKAB. Eller sälja ut bolaget och ge stränga villkor för det bolag som köper utvinningsrätten här.
  Anmäl >Dräneringen av vårt samhälle (2009-08-06 14:32:06)

  Hälften av alla Malmbergs- och Gällivarebor verkar bestå av en samling människor, vars främsta intresse verkar vara att gnälla på allt de bara hinner. Det är inte LKAB som ger oss ett dött samhälle, utan alla som inte tål att det är liv och rörelse. Det ska vara tyst efter kl.18.00 annars jäklar...Och Gud nåde den ungdom som vågar vara ute efter kl.22.00! Inga tillställningar av något slag...det stör ju. Det är faktiskt inte så hemskt med LKAB, som de som syns i media vill påskina. Det finns värre krafter som verkar här.
  Anmäl >MM (2009-08-06 12:22:06)

  Tack Gun!
  Tack för den förträffliga beskrivningen av sakläget.

  Är inte detta en regelrätt fördrivning av människor undan gruvdriften?
  Anmäl >bloggläsare (2009-08-06 11:43:37)

  SvaraRadera