Google+ Followers

onsdag 5 augusti 2009

Filmen "Public Enemies"

- den 5 augusti 2009, kl 12:23


såg vi igår. Mycket skjuta och mycket blod och enormt mycket våldsamheter, med några knorrar över det fräcka och utmanande, som huvudpersonen John Dillinger stod för.

Handling: http://www.sf.se/filmer/film/49000332/

Jag och "hushänget" vi var definitivt besvikna över att J. Edgar Hoover och hans "The Bureau of Investigation", sedermera "Federal Bureau of Investigation" och slutligen "FBI" inte fick mer plats i filmmanuset. Då hade det kunnat bli riktigt bra film.

Den yngre kvinnliga fägringen, som också var med, suckade djupt åt Johnny Deeps väna anlete. Vem kan väl inte göra det? Innan bion hade vi suttit på Saluhallens uteservering, "Till Salu", där hon beklagat sig över "vart man hittar några normala killar". Ute på krogen fanns de verkligen inte och någon ur vänskapskretsen gick bort ur den aspekten, att de faktiskt var hennes riktiga vänner.

Säga vad man vill men nog är det helt häpnadsväckande vilken makt J. Edgar Hoover tillförskansade sig. Han satt som en orubblig koloss i 48 år i sin egen högst privata verksamhet, som han drev med järnhand ända fram till sin död. Efter hans död såg hans sekreterare till, att en mängd lådor omgående fraktades till Hoovers bostad, enligt Hoovers anvisningar. Vad som fanns i lådorna, lär ingen annan än sekreteraren, som hade varit lika trogen medarbetare som inventarierna, utöver den då döde Hoover haft vetskap om. Men man får väl utgå ifrån att Hoover haft en rejäl backup i sin sekreterare, eftersom man aldrig fann några lådor, när man väl bestämde sig för att göra en undersökning.

Här kan man verkligen tala om "härska genom att söndra" och devisen om att "hålla sina ovänner närmare än sina vänner" blev verkligen en sanning med den mannen. Det fanns nog inget som undgick den mannen, som systematiskt kartlade de han ansåg att han skulle kartlägga. Under sin tid som FBI-chef hann han dirigera över inte mindre än 8 presidenter, som aldrig någonsin vågade utmana Hoover. Skälet torde nog ha varit en hel del komprometterande saker i hans "privata" kartläggning av folk.

Jag såg SVT:s dokumentärserie, som sänds nu i sommar, där en del var vikt för Hoovers imperium. Där fanns bekräftelse på vad jag insett för bra länge sedan, i samband med klanen Kennedys märkliga liv och livsöden och hela vimlet av människor och förvecklingar kring dem. Jag läste "tegelstenen" om J F Kennedys död när den utkom och redan där börjat ana mig till att här fanns mer än en hund begraven. Men Hoovers motvillighet att låta FBI bekämpa den organiserade brottsligheten är förvånande, eftersom han inte duckade för något i vanliga fall och vida överskred sina befogenheter. Kanske låg det något i påstående om att den organiserade brottsligheten hade komprometterande bilder på Hoover i någon homosexuell akt.

Men jag vet sanning att säga inte om det kan ligga något i dessa spekulationer. Kanske var det en helt annan kakburk, som hans hand hade befunnit sig i och som de hade ertappat honom med. Trots allt var han onormalt intresserad av folks sexvanor. Antagandet att han bodde hemma hos lilla mamma tills hon avled, när han var 43 år, tar jag inte som något bevis för att han var homosexuell, eller inte var gift, eller inte hade flyttat hemifrån. Han torde ha varit gift med sin byrå, FBI, på heltid. Något annat är fullständigt omöjligt.

I dokumentären var det någon som påstod att 11:e september aldrig skulle ha kunnat inträffa om Hoover fortfarande hade varit i livet. Något som jag inte alls håller för osannolikt, därför att det fanns inget som inte rapporterades direkt till honom. Nu är det en massa olika "dunkla verksamheter", dvs. högra och vänstra handen som inte vet vad den andre gör och ingen som samordnar och har helhetsbilden klart för sig.

Känns det igen?

Det måtte vara ett nutidsfenomen.

Det har fått mig att tänka tankar, som jag inte ens kunde drömma om att inneha för 20-30 år sedan:

"Undra om det trots allt inte vore bra med en enda liten inre klick som administrerade upp precis allt som händer i ett land. Då slapp man ifrån alla småpåvar hit och småpåvar dit, som ändå bara ställer till en oreda av Guds nåde och inte har koll på någonting, eller ens begriper vilken oreda de ställer till med. Vilken besparing det skulle vara och så många fler som kunde få ett arbete med tanke på vilka enorma kostnader de här småpåvarna kostar ett land. Lönerna skulle helt plötsligt kunna ligga på en bra nivå för alla och ingen skulle behöva bo på gatan, alla fick den omvårdnad de behöver!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar