måndag 10 februari 2020

Obegripligt varför man inte fångar in Ökengräshoppor som slår mot Afrikas horn - maten flyger fullkomligen i luften!

OM jag kroknat av allt elände som ständigt finns i media och därför inte skrivit på ett tag i min blogg?

JA, faktiskt lite är det nog så. - Även jag har ibland behov av att dra mig inåt, när det är alltför mycket att ta sig genom vardagen med. Det har varit en tuff period igen och ännu är det inte dags att blåsa "faran över".

Några som handgripligen också har ett problem, de riskerar att svälta ihjäl pga. de enorma svärmar av gräshoppor, som på ett nästan Bibliskt sätt hemsöker dem (
Andra Mosebok, som är en av de fem Moseböckerna i judendomens Tora och kristendomens Gamla Testamentet i Bibeln, som inom kristendomen även kallas Exodus). På ett väldigt otäckt sätt verkar en upprepning av Bibelns händelser vara högst aktuella, Inte bara på dekadensen och likgiltigheten inför andra människors liv.

Jag satt imorse och studerade fotona av gräshoppssvärmarna i Samburu i Norra Kenya och slogs av tanken, samtidigt som jag sippade på mitt kallnande kaffe (nej, jag vet, jag borde inte inta kaffe överhuvudtaget innan kamerasväljningen med 60 000 bilder har analyserats, men en svart kopp bryggkaffe verkar inte förstora problemen snarare tvärtom) - Jag kunde inte slita blicken ifrån bilderna och tänkte:

varför i hela fridens dar spänner de inte upp stora nät och fångar in dem, eller stora varianter av fjärilshåvar. Det är faktiskt levande mat som flyger omkring. I synnerhet när det blivit så populärt att äta mat som i alla fall inte jag betecknar som mat och som betingar skrattretande kilopriser i
fina affärer på dyra gatan.

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/11/servera-potatis-med-grashoppor-i-stallet-for-sill


En ökengräshoppa i Somalia. Arkivbild: Isak Amin
Det borde rimligen inte vara några problem att med så stora gräshoppor förvandla dem till "mat". Tillgången verkar det inte heller vara några större problem med.... Men vart vänder man sig med det tipset?!

 
Två män omringas av en svärm av gräshoppor i Samburu i norra Kenya. Bild: Patrick Ngugi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar