fredag 24 januari 2020

Girjasdomen slår äntligen tillbaka på kolonisationsmakten Sverige! - Det skall bli intressant att se hur den svenska Regeringen nu skall agera.

https://www.svt.se/…/hd-s-dom-i-girjasmalet-om-ratten-till-…

Sverige är en kolonisationsmakt och bedrövligt att svenska medborgare i allmänhet inte känner till det. Det är väldigt många INTE upprörda över förvånansvärt nog.

ÄNTLIGEN!!! Säger jag efter att ha kollat vad Girjasdomen innebär. Det här har jag väntat på sedan 1974 då jag insåg vad det hela egentligen handlade om genom att jag fick genom min mentor på tingsrätten visat hur lagfartsförhållandena kommit till stånd och såg ut inom Gällivare & Kiruna & Karesuando, som var domsagans upptagningsområde. Det var fråga om ren annektering.

Bedrövligt att det här beslutet inte kommit redan på den tiden då alla dessa vattenregleringsmål var aktuella. Naturskövlingen har varit enorma.

Nu hoppas jag att Girjas sameby ser till att förvalta det här på rätt sätt, dvs. inte skapar nya motsättningar med lokalbefolkningen, utan att ömse parter kan ha rätt både till jakt och fiske. Man måste förstå att man skall och måste leva i symbios. 

Redan nu finns en störtflod av hatinlägg mot domen, vilket bara var väntat. jag uppskattar inte att läsa diverse ord som lappjävlar!

Jag ser verkligen fram emot att statens frikostighet, när det gäller gruvbrytningen också får en mer rimlig proportion. Bergsstaten är idag ännu bara en till maktfullkomlighetens institution tillsatt av den svenska Regeringen.
Men det här skall INTE lämnas över till något Sameting att hantera, eller att ha överflytande över. Sametinget kan lika gärna upplösas efter den inte företräder alla samer, dvs. även de som fått sin samiska historia utraderas av kyrkan och staten, även de är faktiskt berörda!
Det här har nu den svenska staten att äntligen ordna upp vad de ha ställt till med. Jag tycker inte att det är acceptabelt att min egen samiska historia har gått förlorad genom statens försorg.

– Det utrymme som finns för jakt och fiske ska tillägnas den lokala jägarkåren, säger Matti Berg-Blind, 
ordförande i Girjas sameby, som nu ser fram emot en spännande vår.
Slutsatser i domen
Högsta domstolen drar i domen följande slutsatser:
  • att rennäringslagen inte ger samebyn rätt att upplåta jakt och fiske på det område där samebyn bedriver renskötsel och
  • att samebyn ändå har en ensamrätt att upplåta jakt och fiske som en följd av historiska omständigheter som gäller för det aktuella området (urminnes hävd).
Genom domslutet fastställs därför
  • att Girjas sameby får upplåta småviltsjakt och fiske på området utan statens samtycke och
  • att staten inte får göra sådana upplåtelser.

Påverka samebyar

– Att man har accepterat urminneshävd kommer rent allmänt påverka samebyar. Innan målet har man sett att det finns oro inom den samiska befolkningen att de som står utanför samebyn inte får samma rättigheter till jakt och fiske, säger Eivind Torp, docent i juridik.

**********
Statens eget ombud, justitiekanslern Mari Heidenborg, liksom företrädaren Anna Skarhed som tog målet genom tings- och hovrätt, pekar på att politikerna och inte rättssystemet, borde ha löst denna konflikt.

Det är mer som sannerligen kommer att komma som ett brev på posten efter HD:s dom i Girjasmålet, nu blir den svenska staten äntligen skyldig att hantera det den ägnat sig åt, när den sett till att utradera samiska släkten och t.o.m. beröva dem rätten till att själva välja sina namn.

Jag är bara en av de många som drabbats...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar