söndag 3 november 2019

Det är ett himla liv på Herr H så fort vi har Poängjakten som finns i Göteborgs-Posten på fredagar.

Naturligtvis hänger det ihop med att han för det mesta fortfarande får däng av mig. Normalt så brukar jag sopa backen med honom, men de här inre blödningarna tror jag har börjat resultera i att jag inte längre är i så gott skick. Antingen det eller så håller jag på att bli dement...

Bara att välja.

Idag när jag sorterade ut gamla tidningar hittade jag den från den 11 oktober. Nejdå, normalt sparar jag inte så gamla tidningar, men jag gjorde nog det med denna eftersom det det var en språkförveckling som var lite roligare än andra.

Herr H svär ve och förbannelse över konstruktören Mikael Thörnqvist och hotar varje varje vecka att han skall skicka mail till honom och fråga var i hela helsefyr han hittar så enfaldiga frågeställningar.
Förut brukade jag läsa frågorna, men eftersom Herr H anklagade mig för att fuska (han fick storstryk) så överlät jag läsandet till honom.

Den här frågan gällde i vart fall "Geografi" med underrubriken "Ett land". Herr H satt och tuggade macka samtidigt som han läste. - Vi brukar äta frukost när det här lilla äventyret går av stapeln. -


Jag tyckte bestämt att Herr H läste:

- Röven Lövin är president i detta land som har ca 9 miljoner invånare, vilket han antagligen också läste.


Det stod stiltje i mitt huvud en bråkdels sekund och sedan sa jag:


- Har du inte blandat ihop Lövin med Löfvén nu? Visserligen är hon vice statsminister hur nu det har kunnat gå till i denna s.k. demokrati, eftersom MP ingalunda har så många röster att hon ens borde kunna vara i Regeringsställning. Men se president är ingen av de där två, även om de uppför sig om de vore det. En sak till Sverige har faktiskt ännu fler invånare än så i dagsläget, det var ett bra tag sedan den låg nere på 9 miljoners nivån. Sedan dess har gränserna fladdrat vidöppna även för social turism.

Herr H tuggade ur och tog ny sats, men utrikiska namn är sannerligen inte han starkaste sida, utan det tog flera vändor innan han slutligen fick stava sig till första namnet, eftersom jag inte förstod om det var franska han försökte imitera eller något annat språk. I vart fall hette personen Reuven Rivlin, som personen var president i landet som efterfrågades och då var på nivå 5.

Jag knäckte frågan först när den var nere på nivå 3, då det framgick att Den största sjön är Döda havet och den längsta floden Jordan. Men i mitt huvud dröjde sig kvar frågan det som sedan förekom när frågeställningarna hade kommit ner till nivå 1 där det framkom av konstruktören Mikael Thörnqvist, att Parlamentet kallas Knesset i detta land vars huvudstad är Jerusalem.

Det tog mig faktiskt nära nog två veckor att komma på att Knesset faktiskt betyder "församling" och inget annat. Sedan en petitess till: Jerusalem är det verkligen Israels huvudstad?


Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad mellan israeler och palestinier. Det kallas corpus separatum. Men Israel nöjde sig inte utan annekterade redan 1948 Västra Jerusalem och rensade den delen av staden från palestinier. Östra Jerusalem ockuperades 1967 av Israel, som förklarade även den delen av staden som en del av Israel – ännu en olaglig annektion och ett folkrättsbrott. Ingen stat får med tvingande, militär makt ta över någon annans territorium och införliva det med sitt eget. Det slås fast i FN-stadgan.

FN godkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad, utan anser att det är Tel Aviv som är det. Sverige har också sin ambassad i Tel Aviv.

Jag kanske borde uppmuntra Herr H att maila Mikael Thörnqvist ändå och fråga om Thörnqvist tassar omkring i Liberalernas fotspår, som definitivt är politiskt influerad av presidenten i USA, Donald Trump, som utan vidare flyttade USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och anser att det är Israels huvudstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar