tisdag 12 mars 2019

Jag har nog aldrig slutat att förvånas över en del som står i dagspressen. I lördags var det dags för Marie Oskarsson, Göteborgs-Postens "Två dagar" om dryck/vin.

Rubriken löd:
Vem betalar egentligen för ditt billiga vin?

https://www.gp.se/livsstil/tv%C3%A5-dagar/vem-betalar-egentligen-f%C3%B6r-ditt-billiga-vin-1.13825403


Så hade hon dragit igång en totalt obegriplig tankesnurra om hur det är fattiga, outbildade jordbruksarbetare - ofta kvinnor och immigranter, som skulle vara svaret på den frågan.

Nu vet jag inte hur mycket du själv kan läsa från länken eftersom jag själv kan göra det i egenskap av prenumerant på GP, men jag hoppas att du kan läsa hela hennes märkliga tankeverksamhet.

Nu undrar ju förstås vän av ordning, tror verkligen Marie Oskarsson att det dyra vinerna skulle plockas av några välbetalda vindruvsplockare?


Underbetalda plockar de billiga vinernas druvor och välbetalda plockar de dyra vinernas druvor. Ursäkta mig men ibland kan jag inte göra annat än asgarva, fastän jag vet med mig att jag egentligen borde gråta åt en sådan total okunskap!

Det är väl snarare så att här görs en ännu större profit på just den sagda arbetskraften. Men jag antar att Marie Oskarsson själv tycker sig ha råd att korka upp en flaska Palesa Sauvignon Blanc för 249:- flaskan till, citat: små grillade fiskspett, vitlökmarinerade räkor, grillade grönsaker och halloumi, eftersom hon i sin fullständiga okunskap tror sig om att druvorna plockats av någon välbetald vindruvsplockare.

Jag utgår ifrån att Marie Oskarsson också utan att fundera på saken sannolikt serverar grillade grönsaker som kommer ifrån det. sk. plastfältet i södra Spanien, där just immigranter lever i fullständig misär och får vara glad om de ens överlever!

Det har funnits en hel del resereportage där deras öden har ventilerats, de som flytt över Medelhavet i hopp om ett bättre liv på den här sidan av kontinenten.

Sist jag såg ett sådant program som handlade om den fruktansvärda miljö- och människoförstöring det här handlar om, berättade en av alla dessa immigranter hur han varnade alla för att söka sig till Europa. Det var bättre att stanna kvar i Afrika!

https://urplay.se/serie/209629-medelhavet-med-simon-reeve

Då frågade Simon Reeve (avsnitt 4) om immigranten inte kände till någon som det hade gått bra för.
Jodå, immigranten kände faktiskt till en (1) person:

han hade vunnit på lotto!

Den som missat att se denna programserie kan jag rekommendera den i dess helhet, väl värd att se! Men speciellt avsnitt 4, som borde vara en rejält väckarklocka för EU:s nickerdockor!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar