tisdag 23 oktober 2018

Jag undrade vad Tommy hade för sig idag på sin FB-sida med barnvisan "Bä bä vita lamm"

 - en barnvisa som jag lärt mina barn och barnbarn och inte minst mina skolbarn. Något som berättar för barn vad man kan ha fårens ull till. Någon annan aspekt har det aldrig inträffat för min egen del, eftersom jag aldrig varit speciellt förtjust att äta något som smakar som "Lovikkavantar" och även luktar det vid tillagning.

Som vanligt visade det sig att Tommy Isaksson alias Tommy Tecknare@tommytecknare.se 
är påläst om aktuella händelser som han låter flöda ut i fingrarna i form av teckningar:

https://www.expressen.se/nyheter/visan-ba-ba-vita-lamm-far-skarp-kritik-av-veganer/

Själv har jag bara ett att tillägga. Det var för mig den värsta av alla barnvisor jag visste som litet barn. Det här var familjen som åt (inmundigade) mycket märkliga saker, som för mig var totalt obegripliga att man kunde sätta i sig:


Helgdagsrock åt far
och
Söndagskjol åt mor
och
Två par strumpor åt lille lille bror.


Tommy Isakssons (Tommy Tecknares) illustration med copyright
Visserligen hade jag hört många vuxna säga: skall vi slå vad? OM det sker kommer jag att äta upp min vårhatt! 
Men var det inte märkliga vanor att sätta i sig persedlar? Var det inte svårtuggat?

Det dröjde något år faktiskt innan jag förstod varför min storasyster och hennes kompisar hade så himla roligt åt min förskräckelse över visans märkliga matlust och udda menyer. Jag är rätt övertygad om så här i efterhand, att hon själv hade inplanterat den villfarelsen åt mig att "åt" bara betydde just äta och inte även prepositionen "åt=till". Men det är väl så det är när man är lillasyster till en 6 år äldre storasyster. Man blir härdad i tidiga barnaår.

Det är väl kanske så att dagens Veganer ännu inte har förstått att allt inte är bokstavligen så som det är inne i deras egna hjärnor. För varken grönsaker eller ens vatten är döda ting. Allt är levande! Det är bara en gradskillnad hur vi själva beter oss i förhållande till annat levande. För hur vi människor än bär oss åt så är vi en sort som lever på annat levande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar