söndag 3 juni 2018

Jag målar tånaglar - det enda jag kan ägna mig åt av målning, eftersom linoljan delar på sig i hettan och gör den fortsatta husmålningen totalt omöjlig.

Men jag har bara hunnit måla halva stortånageln, när jag stannar i rörelsen.

Jag är som en man som inte kan göra två saker samtidigt. Simultanförmågan fallerar, när jag ser vad det är jag läser:

"En ökad livsmedelsexport är en bärande del av livsmedelsstrategin och viktigt för jobben på svensk landsbygd" 
Det säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som varit på matmässa i Shanghai i mitten av maj.

Det blir bara en stortånagel som blir målad, innan jag stoppar tillbaka penseln i nagellacksflaskan och skruvar på hatten. Måla tånaglar skall man bara göra när man är i fullständig balans.


VAD gör en svensk landsbygdsminister i Shanghai, på andra sidan jordklotet, förutom käkar och reser gratis på skattebetalarnas bekostnad? Är det tänkt att vi skall byta livsmedel med varandra med miljöförstöring av dignitet som slutresultat, eller hur tänker den insnöade mannen landsbygdsministern Bucht.

Jag blir sittande med nagellacksflaskan i handen. HUR i hela fridens dar skall vi kunna exportera livsmedel, när vi inte ens kan försörja oss själva

Det är som den här Putin-rysskräck-propagandan som trillade ner i brevlådan häromdagen: "Om KRISEN eller KRIGET kommer" - viktig information till Sveriges invånare. 
En fullständigt huvudlös sak som kostat multum att distribuera till de svenska hushållen. Är det månne den nye generaldirektören som gjort sig omöjlig på alla andra generaldirektörposter han innehaft som är pappan bakom denna enfaldiga broschyr.

Vad är det för pallevante som har skrivit den "på uppdrag av Regeringen", eller är det verkligen så illa ställt att det svenska folket är så in i nordens korkade att de inte kan förstå elementära saker, eller att det mesta som broschyrer upptar är bäst före datum redan utgånget. Redan på sidan 6 faller jag ut i ett gapflabb! DEN sidan verkar skriven av socialdemokraterna som blivit experter på valfläsk och falska nyheter, dvs. där det inte är många bokstäver som stämmer överens med verkligheten.
 

Är det verkligen möjligt att det är så illa att inte ens Regeringen känner till att vi inte ens klarar den egna matförsörjningen vid minsta lilla mankemang. Landsbygden är i det allra närmaste utraderad liksom den inhemska livsmedelsförsörjningen. Inte bara den. Jag vet inte hur det är med andra, men jag skänker en tacksamhetens tanke till alla eldsjälar som bibehåller gamla kunskaper i allt från hur man lägger tågräls till allt annat som är alldeles nödvändigt att kunna.

Vi hade en lite inhemsk dispyt här förra veckan: dottern totalvägrade att ta emot liljor till sin lilla trädgårdstäppa, eftersom de växt i närheten av kirskålen ute på vår tomt. Jag försökte förklara för henne att det kanske kommer en dag, kanske t.o.m. snabbare än hon ens kan ana sig till, när hon får omvärdera både kirskål, kvanne och maskrosor och allt det som skogarna har att erbjuda gratis.


Så här i hettan är jag nog extra överkänslig för just valfläsk och desorientering. Det kan iofs bero på att jag matats alltför länge med Västlänken och den herrelösa miljöförstöringen i Lerjedalens dalgång, ett Natura 2000 område där man villigt skall dumpa kontaminerad jord, man har t.o.m angivit hur mycket kontaminerat det får vara och hur länge denna nya miljöförstöring skall pågå.
 

Tvilling med det andra herrelösa monstret, Västlänken,  som tiden sprungit förbi för länge sedan och som nu istället bara riskerar att totalt förgöra denna vackra stad, Göteborg på samtliga plan, trädskövling, husskövling, miljöskövling under mycket lång tid och då är inte ens de ekonomiska följderna inräknade. Är det ens någon som kan föreställa sig hur många lastbilar som skall köra i skyttetrafik och hur det kommer att bli. Jag vet det eftersom vi redan haft en dylik hemsökelse när NCC gjorde business med myndigheternas glada tillrop.


Jag hade häromdagen en gammal tant som passagerare i min bil och jag försökte finna ut den närmsta vägen att kryssa mig förbi alla trafikstopp och trafikkaos. Det gick hyfsat men t.o.m. hon insåg att jag var ute långt i periferin och körde. Hon undrade tillslut hur det kom sig att alla gator var uppgrävda, hur kunde de ha råd till det, när det inte fanns några pengar till vården, äldreboenden, skola, barnomsorg, bostäder och allt annat som är av nöden för livets nödtorft.

Finns inte så mycket att svara på den frågan mer än att det är en mycket relevant frågeställning. Hon undrade om jag oroade mig för allt som skedde. Jag kunde bara ärligt svara vad jag tycker: för egen del bryr jag mig inte, jag vet hur jag skall överleva, jag tillhör i mångt och mycket den gamla stammen. Jag har levt i den bästa av två världar och vet därför en hel del. Men min oro finns för barnbarnen eftersom jag inser att det är en svårt värld och svåra saker som de kommer att mötas av. 


Jag ser också med oro till alla de som jag alltjämt är ombud för, vet vilken värld det är de slåss emot. Lämnade, akterseglade av samhället som de är... det var länge sedan sådana som Hjalmar Branting och Gustav Möller fanns inom socialdemokratin, den sistnämnde som myntade uttrycket: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket".
 
Kanske tror beslutsfattarna att man kan äta asfalt och snillrika vägsträckor som ändå inte fungerar i högteknologins tecken, eller några av de andra fantasifostren som Binderberggruppen konstruerat allt för sin egen vinnings skull och som vi alla lever under skuggan av.

Inte nog med att socialdemokraterna har invaderat hela FB med en massa valfläsk, som mindre begåvade personer villigt delar med sig i tid och otid. Nu får de sin röst hörd i alla tidningar också med LO som som lierad vapendragare. Det börjar bli lite svårtuggat, speciellt när man läser deras argumentering.


Man skall väl kanske inte göra narr av någon som haft lyckan att hamna rätt som fosterhemsbarn, men när statsministern höll sitt "Tal till nationen - mitt Sverige 2028" kunde jag inte låta bli att himla med ögonen. Det är till att vara fullständigt omedveten om den verklighet som råder och har rått.
 

Det är rent ut sagt pinsamt att ha en statsminister som tror att det han haft sin smala lycka att kunna få uppleva är det som är den enda sanna. En av få som haft turen att hamna rätt, men facit ser betydligt mer prekärt ut och det vet alla som arbetat med människor, eller är bara en smula påläst eller lyhörd för sin omgivning.
 

Vilket herrelöst slöseri det är överallt. Man skulle kunna tro att de äger en egen sedelpress någonstans. Ja, jag tänker på broschyren igen "OM KRISEN eller KRIGET kommer". Jag skall faktiskt spara den och använda den som läromedel till mina barnbarn över hur desinformation är skadligast av allt här i världen. Speciellt om den kommer ifrån den Regering som man skall ha sin tillit till.

Jag skulle vilja se hur den svenska Regeringen skall kunna nå ut till sina medborgare när hela systemet har kollapsat. Vilka telefonnummer skall de då ringa de ledningarna som de har kapat lär ju knappast funka: stölden från det svenska folket. De telefonledningar vi alla har varit med om att betala och som nu glädjeyrans människor lever loppan med.

Tror bestämt jag skall gå med bara stortånageln målad bara som en påminnelse, om jag skulle komma på tanken att tro vad någon i ledande ställning säger här framöver.

Någonstans ringer min äldste sons ord i mina öron, han brukar ägna sig åt att kika in i köksskåpen och undra om vi väntar på någon större belägring. Det är inte alla som har en gammal kvarglömd ostkant i kylskåpet, brukar jag svara eller det där kaffet som vi köpte för 10 år sedan och som fortfarande finns kvar i burken.

På tal om belägring och landsbygd. Det kom något riktigt glädjande här i veckan. Jag läste att det var någon som var i full färd att omsätta min egen tanke om att få landsbygden att överleva.

Den nygamla idén fick jag faktiskt härom året när jag var i Valamo kloster och målade ikoner. Där hade de en varubuss som kom körandes på finska landsbygden. Basvaror och lite hembakt matnyttigt. När jag såg den första gången tänkte jag på Laxbutiken vid Skrea strand där man kan handla dygnet runt ur automat. Ungefär som de varuautomaterna som fanns både för godis, cigg eller "gubballonger" = kondomer, när jag växte upp.

Men i brist på egna kontanta medel blev det enbart en tanke bland alla andra av mina tankar, som jag gärna skulle vilja omsätta. Jag skulle så gärna vilja lämna en bättre värld efter mig.

Nu läser jag i samma blaska, som var anledningen till att bara en tånagel blev målad, att 200 obemannade närbutiker skall öppna på landsbygden. Öppet dygnet runt och med ett bassortiment om 400 varor. Bea Garcia, VD för det nya livsmedelsföretaget Lifvs Scandinavia kommer själv från Kiruna och skall etablera butiker på platser där de idag saknas.


Tacka vet jag eldsjälar med hjärta och hjärna på rätt plats. Det kanske finns en smula hopp inför framtiden i alla fall.

Kan det sluta med att alla tånaglar är målade?
Ett "blomsterarrangemang" som fanns hos Landshövdingen där det var en tillställning för oss "kortskallar" och andra inbjudna gäster för ett tag sedan. Undra vad den fd. Säpo-chefen inkl. alla andra karriärer som han har hunnit med är "kortskalle" eller "långskalle". Korkskalle tror jag bestämt att han inte är i alla fall...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar