lördag 26 maj 2018

Filmen "Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap" - kan jag varmt rekommendera!

Jag och Herr H tog oss lite ledig från både hettan utomhus och evighetsarbete och körde iväg till Göta.
Vackra Guernseys natur är inte främmande för mig, länge har jag sneglat på att åka dit men har tyckt att det varit alltför dyrt att ta sig dit, där ön ligger mitt i Engelska kanalen.
 


Lily James spelar en framgångsrik författare som åker till kanalön Guernsey för att besöka en bokklubb. Pressbild.
Herr H satt länge kvar i biofåtöljen efter filmen var slut, innan han slutligen sa: jag är alldeles för blödig för att se sådana filmer. Men han var inte ensam där det varit mascaravarning i ett visste skede i filmen.

https://www.sf.se/film/NCG246113/guernseys-litteratur-och-potatisskalspajssallskap

2 tim 3 min. Drama, Romantik 11 år
London, 1946. Den karismatiske författaren Juliet får ett brev från en medlem av en mystisk litteraturklubb startad på den tidigare nazi-ockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom brevet bestämmer hon sig för att besöka ön. Där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och pottatiskalspajssällskap, inklusive Dawsey, den lite mystiska men fascinerande mannen som skrivit brevet. Allteftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.
Regi: Mike Newell
Skådespelare: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findley, Katherine Parkinson, Katherine Parkinson, Matthew Goode, Tom Courtenay, Penelope Wilton
Originaltitel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Originalspråk: Engelska
Premiär: 4 maj 2018

Själv är jag med i en bokcirkel som börjat förstå, att vi borde ha ett namn på den. Fråga är bara vilket namn det har vi ännu inte kommit på. Men vi har tillnärmelsevis inte samma bakgrund, som filmens "litteratursällskap" har, även om läsandets värld är densamma för vår del. - Det är otroligt så mycket minnen och det egna jaget konfronteras med vid dessa diskussioner.

Det är en del av den frihet som vi människor kan känna fullt ut, när vi grottar ner oss i litteraturens värld, fri från allt annat som livet ständigt konfronterar oss med.
Samtala med andra som är litteratur/bokälskare ger livet ytterligare en dimension, därför inte alltför sällan anländer vi till bokcirkeln på sen måndagseftermiddag tömd av livets villervallor, men vi går alltid därifrån fyllda av energi och glädje.

Vi är helt skilda individer men i litteraturens värld möts vi alla och våra åsikter stötts och blötts mot varandras. = Mycket givande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar