torsdag 15 juni 2017

Vart är media på väg och den s.k. fria pressen? - Ett sätt att styra vad som t.ex. det statligt ägda LKAB har för sig i Malmberget?

Allra längst upp i hierarkin för Norrbottens Kuriren och Norrländska Socialdemokraten sitter inte mindre än statsministern och styr och ställer över "den fria pressen", allt är undangömt i mysko stiftelser, som var rena rama snårskogen att hitta rätt i. Inbakat i stiftelser och inte helt lättgenomskådat för allmänheten. Förut var det Reinfeldt som återfanns längst upp i hierarkin, nu har väl stafettpinnen tagit över av Löfvén, utgår jag ifrån.


Ja, jag hoppas att du hör hur enfaldigt det låter. Närmare en diktaturstat kan man väl knappast komma. Går helt i fil med vad Erdogan har för sig i Turkiet etc.

Lokalpress som har ett upptagningsområde, som får den som genomgått första stadiet i kulramsräkning att förstå, att här är det skillnad på hur man hanterar och behandlar sina medborgare. Dessa medborgare är för evigt akterseglade och någon likhet inför lag och samhälle är det knappast heller tal om. 

Nu har jag inte granskat hur tidningsdöden gått till på andra orter ute i landsort, men jag törs nästan sätta min vårhatt som pant, att det ser likadant ut där eftersom jag fann, när jag gjorde denna granskning över hur hierarkin egentligen såg ut och att tidningsdöden löpte som en farsot genom landet. Jag har haft kontakt/kollegor som skrivit för andra tidningar och har liknande erfarenheter (Jag hade ju min blogg i NSD och senare i NK och om den långa historien, finns att läsa under egna rubriker här i min blogg, för den som inte är invigd i hur jag hamnade i bloggträsket.)

Den fria pressen blev under de åren jag bloggade i NSD allt mer sluten. Det var många år sedan förändringens vindar började blåsa rätt rejält, från ett relativt öppet samhälle till ett samhälle där befolkningen i möjligaste mån skulle hållas utanför vad som skedde i landet.

Men det är och var en dålig strategi för ledare av ett land, men de trodde väl att det var så de skulle kunna fortsätta på inslagen bana.

Vad kan man då läsa om på webben i dessa två utpekade tidningar? För det mesta kan man inte läsa någonting alls, därför att till det krävs att man är prenumerant och man möts av ett käckfriskt budskap "Roligt att du är intresserad av vårt innehåll", eller något dylikt enfaldigt.

Jag har rätt nyligen haft en förnyad kontakt med ansvarige utgivare på NSD och jag köper faktiskt inte svaret han lämnade. En dags/lokalpress är ingen egennytta, då har man hamnat långt utanför det som var de här tidningarnas ursprung och den kan jag. Jag har t.o.m. skrivit om den i "Bäcken med omnejd", som utkom förra året. Själv är jag uppväxt i en politikerfamilj med allt vad det fört med sig och det finns det också relaterat i det lilla jag undsluppit ur mitt privatliv mellan åren 1953-1968.


Det som fanns i nyhetsflödet både hos Norrbottens Kuriren och Norrländska Socialdemokraten, var sannerligen inte mycket att hänga i julgranen för de som sökte besked om vad som hade hänt i Malmberget och med LKAB:s gruvbrytning och det nya hålet ner till underjorden som hade uppenbara sig.


Jag vet inte hur intressant det kan vara för någon att få rapporterat att en fyrhjuling brinner utanför skogarna i Gällivare, när det i nästa andetag finns något annat som är både skrämmande och fruktansvärt.
http://www.kuriren.nu/nyheter/fyrhjuling-brinner-i-gallivare-nm4570856.aspx
i NSD gick det inte ens att läsa den hemlighetsfulla nyheten...
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=NSD&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fwww.nsd.se%2fnyheter%2ffyrhjuling-brinner-i-gallivare-nm4570856.aspx&callback=http%3a%2f%2fwww.nsd.se%2finc%2feprencallback.aspx


Det är numera sociala kontakter som får upprätthålla vad den "fria pressen" skulle leverera.

Den 13 juni fick jag genom en Facebook kontakt veta att nytt ras skett i Malmberget och ett hål av guds nåde hade öppnat sig inte så vidare värst långt ifrån där människor befinner sig. Eftersom jag nu är född och uppväxt och bott mina första 40 år i Malmberget så vet jag också att hela samhället är underminerat och har alltid varit underminerat av gruvdriften.

Först på eftermiddagen sedan Expressen publicerat http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WVb5L/boende-skramdes-av-nya-slukhalet

reagerade lokalpressen framemot kvällen, under rubriken: Ny grop i Malmberget. Upptäcktes av privatperson. LKAB kommenterar... TROTS det så går det inte att läsa artikeln utan man möts igen av samma uppmaning!

Följande ordväxling har ägt rum på en av alla dessa FB-sidor där nyheten och flygfilmen satts in av privatperson:
Mauritz Magnusson Det aktuella hålet tillhör Fabians hängvägg. Det är 100 meter från staketet, inne på LKAB:s industriområde. Hålet tillhör en pågående och önskad process, där hängväggen faller in vartefter malmen bryts. Just nu bryts Fabianmalmen på 900-metersnivån. Avståndet till gångväg och bilväg är mer än 100 meter från hålet, och bedöms betryggande. Under vägområdet finns inga hålrum, men staketet kommer att flyttas ytterligare i sommar enligt tidigare plan, och då stängs även förbindelsen via Trädgårdsvägen. Hålbildningen har registrerats hos LKAB under måndagen och kommer att inspekteras och mätas, liksom all sprickbildning på hängväggen. Mer information om bakgrunden finns på LKAB:S hemsida.
Ta bort
Gun Ek
Gun Ek Det där "betryggande" tror jag nog du får inbilla de som inte kan Malmbergets historia.

LKAB hade noll koll när hålet i Kaptensvägen helt plötsligt uppenbarade sig och allt panikrevs!

Detsamma gäller ju aktuellt ställe, där Plantshopen låg. Helt plötsligt så stod LKAB där en midsommarhelg och borrade efter ett skalv som var INNANFÖR staketet på tomten till Plantshopen.

Detsamma var ju när marken rasade och då Uppdrag granskning var på besök - finns på Youtube! Då sågs t.o.m fotspår i snön där hålet hade blivit.

Vill du jag skall fortsätta?
Redigera
Mauritz Magnusson
Mauritz Magnusson Din historia är din. Du står för den. Vänligast.
Ta bort
Gun Ek
Gun Ek Mauritz Magnusson det är nog tyvärr inte "min historia". Det är verkligheten som är relaterad av vad som hänt rent historiskt och läser man då vad som står i Aftonbladet förstår man också, hur illa det är.

De vet fortfarande ingenting om händelseutvecklingen! Det finns INGET rent historiskt som gör att de är trovärdiga på något sätt. Det finns nog anledning till att en efter en försvinner från LKAB, när de inser vad det hela handlar om, eller blir pressade.

Nu har ju regeringen också effektivt sett till att den öppna och fria pressen är nedsläckt.

Men det som står att läsa, OM man inte är prenumerant på NSD, är skrämmande, citat: "Ny grop i Malmberget. Upptäcktes av privatperson. LKAB kommenterar". - Är det verkligen på det sättet man skall få information? Även om jag själv inte bor kvar i Malmberget, så är det verkligen inte så det skall gå till, att man skall behöva oroas över de som lämnats kvar åt sitt öde, medan marken rämnar och de själva sitter fast i ett Moment 22!

I Aftonbladet får man dock veta mer. LKAB:s propagandaminister kan som du ser inte redogöra för något vettigt, trots att hålet rakt ner i underjorden är 50-60 meter från den väg som används! Hennes ord är inte speciellt lugnande heller för oss som har sitt ursprung i Malmberget och som VET att det är en myriad av vägar under jord.

http://www.aftonbladet.se/.../boende-skramdes-av-nya...


På tisdagskvällen öppnades ett stort slukhål i…
aftonbladet.se
Jag vill tillägga att de som ägde Plantshopen fick inte ens med sig sina tillhörigheter, då kan ju var och en lista ut hur mycket "full kontroll LKAB har över sin gruvbrytning". Jag har fler exempel på hur deras egna bostadsbestånd på Kilen har fått utrymmas hals över huvud, trots nyligen avslutade reparationer.

LKAB och ägaren staten
spelar ett högt spel med människorna, som är betydelselösa i ägaren statens ögon. Så är det! - Makt och pengar korrumperar.

Jag har anhöriga och vänner, som är akterseglade i ett förskräckligt Moment 22, men i media manglas istället ut att en hel stad, Kiruna skall flyttas. Vad som sker i Malmberget som är rena uppvisningen av hur en diktatur sköts, där duckar ägaren svenska staten/Regeringarna under stängslet i ändlösa processer i Miljödomstol, som också bara är ett slag i luften.

Vi har inget rättssamhälle längre - så är det överlag!
 


Så här ser verkligheten ut och hade nu journalisten Dan Larssons bild varit komplett hade man kunnat se rakt in i de olika gruvgångarna från "Gropen", som delat Malmberget mitt itu.

Här är det nya hålet rakt ner i avgrunden där gruvgångarna är en hel myriad. Det är ofattbara mil väg, som finns under jord. När jag flyttade 1991 var det fråga om 24 mil, vilket torde ha växt till det dubbla minst. Till det tillkommer stora hålrum, hängväggar etc.
LKAB i Malmberget bedriver den allra farligaste gruvbrytning, Skivrasbrytning, som världsexperten Graham Swan varnat för kan sluta i en blow out för hela gruvan, ändå bryr man sig inte om att folk bor i dess närhet, mitt i ett tungt industriområde, som t.o.m. Boverket för bra många år sedan dömde ut som boendemiljö. Men det bekymrar inte ägaren den svenska staten.

Som synes så är det en allmän väg som går alldeles i närheten av det nya hålet som öppnats, uppskattningsvis 60 meter. Det är ju bara folks liv och lem och sinnesro man spelar rysk roulette med, så vem bryr sig? Inte den svenska Regeringen och dess potentater som sitter i Regering och Riksdag i alla fall.
Nu har de dessutom klämt till med att sätta dit fd. statsministern Göran Persson i LKAB:s styrelse, samma gubbe som hotade befolkningen och kommunen med att man träffas i domstol, om de inte inrättade sig i makten och åter stod med mössan i handen, precis som det var vid gruvstrejken! - Han som redan sitter vid rodret där skogsbolaget gjort det omöjligt för samebyarna att bedriva rennäring. Men det förstår inte den pappenheimaren, utan tycker att de för en så BRA och ansvarstagande verksamhet han sitter vid rodret för. Skogsskövling, det är grejer det!
Man blir rätt luttrad  och rätt uppgiven som medborgare i det här landet, något annat vore lögn att påstå. Det är ett samhälle i fritt fall på samtliga punkter inte bara det som råkar stå i just det här blogginlägget.

Det vore förmätet av mig att inte sätta in en bild av hur LKAB och ägaren staten vill framställa malmkropparna i Malmberget.

Notera att de verkar besitta samma färdigheter som Jesus. Det är nästan så jag blir halvt religiös, trots att jag är ateist, när jag ser hur LKAB förklarar LKAB i Malmberget. r den svenska staten och LKAB beskriver situationen, tycks de stråla sig ner i de olika malmkropparna, eftersom dessa hänger och svävar fritt i luften och en enda liten rak yttepytte väg går däremellan. Man har inte ens brytt sig om att lägga dit all bebyggelse som finns kvarlämnade i små öar, som omringas av LKAB:s industristängsel. De har inte ens brytt sig om att visa hur många samhällen runt denna gruvbrytning som utrymts och mark som ligger för evigt förlorad för människan.

5 kommentarer:

 1. NSD tillhör de som får presstöd.

  Här är listan över det driftstödet som de fått http://www.mprt.se/Documents/Presst%c3%b6dsn%c3%a4mnden/Driftsst%c3%b6d/Prelimin%c3%a4rt%20driftsst%c3%b6d%202017.pdf?epslanguage=sv

  SvaraRadera
 2. Jag ser det här driftstödet som ett rent stöd till partiet även om nu chefredaktören påstår att tidningen inte är partibunden! HÄPP!
  Men det är väl samma sak med LO, alla sitter i knä på alla och nog är det i mina ögon så mycket inavel och dunkar i ryggen som det bara kan bli.

  Hade jag fått bestämma, hade inga presstöd, vad de än må heta, delats ut till tidningar som inte är öppna för allmänheten. Det kan jag väl med bästa vilja inte påstå om en tidning som har i stort sett alla reportage/mm under betalningspiskan.

  Avskyvärt att de inte har öppna reportage om sådant som faktiskt rör en så allvarlig sak som det som gruvbrytningen i Malmberget för med sig. Men det är väl meningen att mala sönder folk invärtes som har någon anknytning kvar, eller bor där!

  Ja, vad jag tycker om det här landets utförsbacke, det behöver jag väl knappast redovisa för den som läser min blogg då och då.

  SvaraRadera
 3. i Kuriren hade det kommit in i alla fall som man kunde läsa. Märkligt uttalande "vad vi vet i alla fall". Det gäller väl att de är helgarderade förstås:
  https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=NK&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fwww.kuriren.nu%2fnyheter%2fny-grop-i-malmberget-nm4571609.aspx&callback=http%3a%2f%2fwww.kuriren.nu%2finc%2feprencallback.aspx

  SvaraRadera
 4. I all hast och oredigerat. LKAB: s ägare ger årligen NSD, som är ett med sin lika dokumenterat LKAB – vänliga så kallade konkurrent Kuriren, så mycket pengar som ungefär 58 stycken till exempel Mercedes á 390 000 kronor per styck kostar att köpa. LKAB: s ägare ger NSD 410 408 kronor per vecka enbart i presstöd. NSD får antagligen även distributionspengar av LKAB: s ägare. Isf nog uppåt en miljon kronor per år. Per dag får NSD 58 469 kronor (femtioåtta tusen fyrahundrasextionio kronor) i presstöd av LKAB: s ägare, per månad 1 778 433 kronor och 33 öre, per år 21 341 220 kronor.

  SvaraRadera
 5. Den "fria pressen" det är skrämmande att läsa om hur ägaren staten finansiera hur nyheterna vinklas. Ta emot så mycket presstöd och hålla läsarna utanför är inte acceptabelt.Vad gör ansvarig minister åt det?

  Rubriken "kännbart skalv i Malmberget" och det enda som visas är en skylt för gruvberget, Svappavaara etc. https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=NSD&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fwww.nsd.se%2fnyheter%2fkannbart-skalv-i-malmberget-nm4576267.aspx&callback=http%3a%2f%2fwww.nsd.se%2finc%2feprencallback.aspx
  Hur mycket mer skall man behöva oroas över anhöriga som sitter fast i statens råttfälla?

  SvaraRadera