tisdag 2 maj 2017

Varför uppfattade vissa en blå/svart klänning som färgad guld/vit?

Nu har genierna tänkt till: det ligger i betraktarens öga!

Tydligen har det pågått en storm på social media över huruvida klänningen är blå/svart, eller vit/guld. 

Själv kliade jag mig i huvudet, eftersom jag varken hört talas om det ena eller det andra, eller någon storm. Till en början trodde jag att det var ett sent aprilskämt som man basunerade ut på nyheterna, när jag körde hemåt från sjukhuset. Men väl hemma igen, när jag hade tid att kolla så insåg jag. Det var ingen bluff. De menade på fullt allvar den enfaldiga teorin:

Anledningen till att olika personer såg den i olika färger: Vissa såg guld och vitt, andra såg svart och blått. Hjärnforskarna hade tydligen kommit fram till att
nattugglor mao slashasar som är uppe på nätterna, inte skulle kunna se att klänningen var blå/svart. Den ger jag inte ett vitten för. Jag tillhör definitivt den kategorin, som inte gärna stiger upp före tuppen utan njuter stillheten när allt tystnad och ändå kan jag definitivt se vilken färg klänningen har på bilden!

När jag skrollade runt lite på nätet uppenbarade sig en annan "ljus" förklaring än den som delgetts via nyheterna: Det var ljussättningen och bakgrunden som gjorde att folk upplevde den på olika sätt hade hjärnforskare förklarat det hela med. Men vad den riktiga klänningen hade för färg rådde det aldrig någon tvekan om: den var och är, svart och blå. Så den där teorin och


Det hela verkade rätt enfaldigt i mina ögon, eftersom det handlar om det omkringliggande ljuset. Kommer man in i bostaden efter att ha varit ute i starkt solljus ser man ju inte ett jota! Det tar ett tag innan ögonen har vänt sig vid den enorma omställningen!

Ett fenomen som varje person som bott uppe i norr är välbekant med, speciellt under Lappländsk vår där snön gör att man lätt t.o.m. kan bli snöblind om man inte skyddar ögonen.


Någon djuping förklarade nyss för mig, att har man blivit snöblind så skall man skölja ögonen med saften i kråkbären. Först trodde jag att jag hade hört fel, men så insåg jag att det var på fullaste allvar. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att ställa den där lilla besvärande frågan även om jag stod där ett bra tag och tänkte: "skall jag vara snäll och inte kommentera det hela, eller skall jag bara ta död på det kärringknepet".

I vissa stunder i mitt liv har jag fortfarande svårt att hålla igen näbben för att inte bli betraktad som en besserwisser. Men den här gången kände jag att det var inte så allvarligt att diskutera den teorin huruvida det var ett bra kärringknep att dela med sig. Så jag harklade mig och sa:

- Ursäkta en liten dum fråga bara. HUR i hela helsefyr tror du att man skall komma åt kråkbären, som ligger packad under två meter snö, om man nu gått och blivit snöblind? Då ser man ju dessutom inte ett jota!

Jag lovar du vill inte ens veta vad genisvaret blev.


Men att inte kunna svara på om den här klänningen är guld/vit, eller blå/svart begriper jag inte ett vitten av. Jag tror t.o.m. att Herr H skulle kunna tala om vad den här för färg och då snackar vi färgblind!

Den uppmärksammade nyheten används nu i en kampanj mot våld mot kvinnor av Frälsningsarmén i Sydafrika, tydligen på Twitter, där de har klätt en modell i klänningen, fast en version som verkligen är i vitt och guld. Men modellen har också blåmärken på kroppen. ”Varför är det så svårt att se svart och blått?” lyder texten på bilden.
Få se nu vad forskarna kommer fram till för resultat här. Jag väntar med idel intresse. Lovvärt av Frälsningsarmén att aktualisera något som gärna tigs ihjäl och görs till en ickefråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar