torsdag 2 februari 2017

Dagens dikt i P 1 är ett av världens äldsta radioprogram, som sänds måndag-lördag 12.00 med repris kl. 23.54.

1 februari fyllde "Dagens dikt" 80 år och ett speciellt hyllningsprogram lyssnade jag till när jag körde iväg till sjukhuset.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2031&grupp=19758


Jag skall inte påstå att jag lyssnar till Tolvslaget - Dagens dikt med efterföljande musik ofta, oftast blir det de gånger jag råkar snurra runt med bilen vid 12-snåret på dagen. Men när jag i ovanstående program hörde berättas bl.a. om det bilverkstadsgäng, som under åtta års tid lagt ner arbetet och haft detta som en meditativ stund under arbetsdagen, tyckte jag att det var en ovanligt strålande idé att lägga bakom örat....

Den lilla stunden med klockringningen från

Stockholms stadshus klockor med stora Sankt Erik i mitten, som spelar Sankt Göran och draken, mer känd som Sankt Örjans visa. "Hör du sankt Örjan du är min sven, du månde mitt ärende utrida. Till Babylon den sköna stad att mot den draken strida".

Det betvivlar jag att dagens skolungdom får lära sig i skolan, vilket vi fick. Det är väl kanske därför som den finns där memorerad på en alldeles speciell plats i de inre rummen hos mig och säkert många fler än just mig.
Det var ju också den klockringningen som TV-programmen började med inkl. en stereotyp bild på stadshuset på den tiden då det begav sig.


Den tidigaste kända uppteckningen av melodin (Örjanslåten) är från 1500-talet. Den melodi som ofta används idag är en bearbetning av Axel Boberg efter en förlaga från 1800-talets slut av Richard Dybeck.

Men Stockholms stadshus magiska innergård den har haft åtskilliga besök av mig. Det är från en speciell vinkel som den lockar fram något alldeles extra inom mig.

Något som också hänger med från barndomen är faktiskt Sjörapporten, ett program som jag alltid älskat. Den appellerade till mitt lättroade huvud redan som barn. Det var mycket Väst, Sydväst och Ost, som i mina lättroade öron fick en helt annan betydelse än sjörapportens innebörd av sagda ord. Men jag lärde mig mycket om geografi utifrån detta eftersom jag var ett mycket vetgirigt barn och ville ha utpekat på kartan var alla dessa platser fanns som man nämnde i Sjörapporten.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2000

Fortfarande blir jag på ovanligt gott humör att lyssna på Sjörapporten och får ett igenkännande som skänker mig ett speciellt lugn, precis som klockringningen med Dagens dikt skänker mig.

Är jag bara en kuf som gillar det invanda, kan jag inte låta bli att undra, eller finns det fler som jag....


PS. Men en riktig kuf är jag inte, än så länge finns en del av mina vänner och faktiskt även barndomsvänner kvar i livet och en alltmer tynande skara av anhöriga. DS.

6 kommentarer:

  1. Det var i alla fall inte en kufisk skrift ;)

    SvaraRadera
  2. vid närmare eftertanke var det nog en kufisk skrift :)

    SvaraRadera
  3. Det kommer väl an på VAD man nu egentligen menar med kufisk skrift. Finns onekligen lite olika infallsvinklar när det gäller den saken. Allt är inte antingen svart eller vitt, utan kan bestå av väldigt många färger dessemellan.

    SvaraRadera
  4. 2018 02 06Klickar jag på på en länk som skulle köpa värdepapper och
    kryptos valuta jag skulle få ca 5000kr om dagen när jag hade kommit i gång och de dammar betade med olika banker tjäna mera pengar i månaden jag har blivit handikappad så jag hade sjukpension ( jag hade tagit ett bank lån skulle köpa mig en bil ) Företaget heter ((Luxemburg offshore bank )) LUXOS INVESTMENT
    JAG SKULLE INVESTERA 3000kr och han jag pratade med skulle hjälpa mig TOM GOODMAN. ” NÄR JAG SÄTTE IN PENGARNA PÅ SAMMA GÅNG TAR HAN UT 25000kr 3 gånger i rad och dagen efter tar han ut 10000kr Jag visste inget När jag skulle ta ut pengarna för att köpa bilen då märkte jag att jag hade 0 kr på mitt konto jag mailade honom fick svar in bland han hade investerat i det nya Boing flygplanet olja guld bitcoint för 10000 Jag hade redan tjänat 30000kr sa han och Grattulerade mig han skulle skicka mina pengar den 28/2 2018 men han ville att jag skulle investera 30 000kr för att jag skulle vara igång. Då vill jag ha mina pengar först sa jag , men det kom inga pengar. . jag hade spärrat mitt konto men i mars månad försöker de ta ut 30 000kr på mitt konto och de kallade det post order köp , men jag hade inte fått 300 000kr utan jag mailade bank direktören så då är mitt konto fryst och TomGoodman slutade som min personlig hjälp , De ringde en annan där i fån som vill bli min rådgivare Dan Gopch men för att jag skulle få ut mina pengar måste jag ha över 100 000kr och ha varit medlem i 1 år han ville att jag skulle sätta in 50 000kr vilket jag inte gjorde jag kan gå in på mitt konto i deras bank ock där är det 7496 € på kontot men jag kommer inte åt pengarna Har polis anmält det Ringt finasindektionen och anmält det men ingen kan hjälpa mig jag står och betalar på ett lån på 90 000kr i 8 år. Hjälp mig !!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lena Maria Kristins, ärligt och uppriktigt blir jag matt av att bara läsa det hela. Dessutom publicerat i ett blogginlägg om "Dagens dikt" - Visserligen är det här också fråga om en annan form av "dikt & lögn" men iaf.

      För det första så kan jag inte hitta dig som någon "befintlig person", du verkar lika "verklig" som Tom Goodman.

      Jag förstår överhuvudtaget inte människor som sätter in pengar i något som inte ens har en bankgaranti. Men det är ju jag...

      Finansinspektionen har i vart fall VARNAT för detta företag: https://www.fi.se/sv/varningslistan/2018/lux-investment-pty-ltd--luxembourg-offshore-banking/

      Det enda råd jag kan ge dig, om du nu existerar i verkligheten, det är att du kontaktar Ekobrottsmyndigheten om nu polis har somnat över din anmälan.

      Radera
    2. Ovanstående svar kommer ifrån mig trots att det nu står unknown....

      Radera