tisdag 20 september 2016

En del saker förstår jag inte var de kommer ifrån förrän jag väl konfronteras med dem.

Min mamma var svårt cancersjuk och låg under sina sjukdomsår ömsom i Boden och Umeå. Vid få tillfällen var hon hemma några korta dagar och då var målandet en självklarhet fastän hon knappt kunde stå upprätt.

 
Njommelaska (Stora Harsprånget) i Lappland. Målning av Carl Svante Hellbeck, 1856.
Idag finns där istället Sveriges största vattenkraftverk, som producerar ca 


 1,5 % av Sveriges elproduktion. Min farbror Nils Landström var med och byggde bl.a. detta kraftverk, som så många andra av Sveriges kraftverk i norr.

Jag har länge undrat hur min mamma kunde måla Harsprånget 1967, dvs. bara några månader före sin död, men nu har även det motivet fått sin förklaring. Hon har målat den imaginära bilden av Carl Svante Hellbecks målning från 1856.

Det roliga är att den enorma tavla som jag också har hängande i mitt vardagsrum och som min dotter blev itutad av mig, när hon var ett litet barn att "mormor har målat hästen åt Elisabeth", en liten häst som också finns med på tavlans motiv. Jag ville att den amsagan skulle vara någon form av tröst för att hon inte hade någon levande mormor, men att mormor hade tänkt på henne ändå och kanske var det så att min mamma visste på något omedvetet sätt, att det långt fram i tiden skulle finnas en liten dotterdotter, som gillade hästar. Den originalförlagan, den hänger på Göteborgs konstmuseum.

Ja, jag blir full i flin varje gång jag ser den på Göteborgs konstmuseum och den innebär ett ömsint möte varje gång med min mamma. Dock kommer jag aldrig att glömma första gången jag stod framför tavlan och genast kände igen motivet och det bara gick runt i huvudet. Det blev helt enkelt kortslutning uppe i hjärnkontoret, ända tills tankarna hade samlat ihop sig och jag vet att jag tänkte:

Men din luring
här hänger ju förlagan till tavlan du målade!

Då kunde jag också minnas vad hon sagt medan hon höll på med den enorma tavlan. Dvs. att båten som hon målade inte såg ut så. Hennes liknade enligt henne en cigarr och alls ingen båt och hästen blev det ju sannerligen ingen ordning på den heller.

När jag idag möter originaltavlan, som varit förlagan till min mammas tavla, kan jag känna en välsignelse över att jag varje gång återfår det glada mötet med min mamma, som sträcker sig långt bortom döden. Det kanske inte heller var någon slump att min dotter blivit en urstyv konstnär. Även om hon också skaffat sig en annan och gedigen universitetsutbildning, förutom konstnärsutbildningen, som hann bli rätt lång och mycket bred, innan världsläget hade förändrat hennes arbetsförutsättningar och hon såg sig nödgad att återvända till studier för att skaffa sig ett arbete som inte var lika konjunkturkänsligt.

Tänk att vi blev tre kvinnor mor, dotter och dotterdotter som fått denna gåva att glädjas åt.

Jag kommer ihåg hur mamma försedde mig med alla tänkbara material att prova mig fram med. Det förde jag över till mina egna barn och min dotter var den som förde det vidare till en högre nivå.

4 kommentarer:

 1. Intressant att få veta ... tre generationer som målar. Kan du visa upp mera tavlor av dig och din dotter?
  Så fin tavla din mamma målade!
  Minnen är så kul att ha kvar och varje pryl som man har väcker tankar som en hälsning från andra sidan *sant*
  Glöm inte att komma in och tävla hos mig/ kram <3

  SvaraRadera
 2. Mjae, det gör jag nog inte. Någonstans har jag en dröm om att vi skall ha en gemensam utställning.

  Men det finns faktiskt ett alster av mig här på min blogg. Inte något föreställande utan bara lek med färger, från en av de två gångerna jag varit på Vidarkliniken med min magsårsproblematik.

  http://gun-m-ek.blogspot.se/2012/02/for-mig-har-textilkonst-betytt-ungefar.html

  Det sorgliga med min mammas tavlor är att de är spridda för vinden och det är enbart en bråkdel jag lyckats nosa reda på.

  Jodå jag skall ta mig i kragen, men det får bli imorgon när hjärnan är mindre trött än den är just nu. Din tävlingslänk var ju:
  https://morgonblogg.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. bara bluff med den tävlingen man skall betala!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen men jag kan inte ansvara för vad andra bloggar skriver eller har. Jag tar fullt ansvar för min egen blogg och det får räcka med det.

   Radera