lördag 13 augusti 2016

"Den stora malmbergsfesten" pågår som bäst uppe i Malmberget.

Klumpen i halsen växer när jag ser inslaget i SVT från den stora malmbergsfesten och visst har han helt rätt min gamle skolkamrat Lars Israelsson, när han talar om festen som också är en del i ett svårt och stort sorgearbete. 

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/tidernas-malmbergare-utsedd

Man kan inte komma ifrån att Malmbergets tid snart helt är över, redan är det bara tragiska rester av ett blomstrande och unikt municipalsamhället som återstår. Malmberget drar sin sista suck p.g.a. gruvans framfart.

http://gun-m-ek.blogspot.se/2015/07/jag-kanner-att-jag-behover-lamna.html

 
Tidernas malmbergare blev allas vår Vicke, som gick lika punktligt som vilken klocka som helst och i ur och skur mellan kommunalhemmet i Gällivare upp till stan i Malmberget. Ett helt riktigt val beroende på vilken sträng man nu lägger an. Men Vicke är väl den som berört oss mest i våra innersta hjärterum, född på barnhemmet i Malmberget och förblev i statens förvar, trots att det alls inte hade behövt vara så. Vicke var en arbetsam person.

Själv har jag skrivit på många ställen om Vicke i min berättelse som ingår i Boken om Bäckenområdet med omnejd. Helt ofrånkomligt...
Det andra röda hustaket från vänster, närmast skogen är mitt föräldrahem. Denna sagovärld var min värld och visst ser bilden platt ut, men det var inget skämt att ta sig uppför alla backarna, eftersom Malmberget låg på en brant bergssluttning.


3 kommentarer:

 1. varför är du inte med på festen Gun??

  http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/malmbergets-sista-stora-fest-i-gang-10167858.aspx

  SvaraRadera
 2. Jag och dotterna har varit däruppe i juli, vilket framgår av min blogg. Hade jag inte hoppat runt på kryckor sedan 6 år tillbaka hade jag nog övervägt att även åka upp till den stora malmbergsfesten. - Nu får jag glädja mig istället åt att alla som varit däruppe verkar vara mycket nöjda med det fina arrangemang som man har fixat. Både under festligheterna och inte minst hela utställningen och kringarrangemang. - Har följt hela arrangemanget via FB och goda vänner som varit närvarande.

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte imorse när jag lyssnade på en fin melodi av Melissa Horn, att det är inte bara människor man kan känna en djup sorg och längtan över. För mig kan det lika gärna handla om den där människan jag alltjämt saknar, liksom jag någonstans att det lika gärna kunde handla om Malmberget.

  https://www.youtube.com/watch?v=lBfSPpKJWz8

  SvaraRadera