söndag 31 juli 2016

Ur mitt betraktande - om gubbpappor och lite annat så här på söndagsförmiddagen

Ämnet Gubbpappor - jag läser och jag tänker som jag så många gånger förr har gjort, när jag hört om en äldre man som skaffat sig en yngre kvinna och satt nya barn till världen. Inte alltför sällan benämns dessa barn med ordet "älsklingsbarn", ungefär som om de andra barnen var något som var sprunget ur soptippen!

http://www.gp.se/nyheter/debatt/gubbpapporna-d%C3%A4rf%C3%B6r-retar-de-gallfeber-p%C3%A5-oss-1.3516649

Det får vara hur det vill med PG Gyllenhammar, som vid 81 års ålder fått ett litet tillskott i den redan befintliga barnaskaran. Någon gullpappa som äntligen ägnar sig åt sitt barn inkl. blöjbyten, det har han definitivt inte tänkt bli, så Ann Heberlein tror alldeles fel. När Dagens Industri intervjuade PG Gyllenhammar på den punkten, undvek han helt enkelt frågan och uppgav att han jobbade precis lika mycket nu som han gjort, när han haft sina tidigare barn. Så vem har sagt att det blir en klokare, mer eftertänksam pappa för att man nu blivit gubbpappa.

De andra som Ann Heberlein tar upp, Mick Jagger som vid 72 års ålder gått igång igen med småbarn, vet man inte mycket om hur han tänkt sig till föräldraskap denna gång, eller 68 åriga Ronny Wood, som verkar vara rena rama lammköttet i denna skara. För rent åldersmässigt har hans tvillingar hunnit bli 20 år när han själv är 88 år.


Själv är jag djupt tacksam över att man bara kan sätta barn till världen till en viss ålder, sedan säger naturen helt enkelt stopp. Jag har t.o.m fått de insikterna varför det är så genom barnbarnen, f.n. fyra till antalet som är ambulerande mer frekvent i hemmet.

Det är roligt med barnbarnen, men när man börjar uppskatta att den lilla sover middag och man själv kan få ta sig en liten lur samtidigt, för att vara fullständigt förbi när de andra barnbarnen lämnas tillbaka som inte sover middag, säger faktiskt en hel del om de faktiska omständigheterna. Jag och Herr H är faktiskt två om saken och vi kompletterar varandra väldigt bra, när det gäller att förgylla de små barnbarnens vardag och klara det här med bravur. Där kan man verkligen snacka teamjobb. Men skulle det verkligen bli fråga om samma kvalitetstid om det var dagligen, knappast!


Sedan infinner sig en annan sak som det sopas under mattan friskt, när man tycker att det är sååå gulligt med dessa gubbpappor. Precis som när en kvinna föder barn i sen ålder uppstår en högre risk allt eftersom åldern adderas för att det faktiskt inte blir ett helt friskt barn, även när det gäller män som sätter barn till världen sent i livet.

Men det är väl som vanligt money talks och den ådran har en tendens att alltid tala högre istället för att man upplyser om riskerna med att sätta ett barn till världen, som från första början får det svårt i ett allt hårdare klimat. Det där med att det är en mer ekonomisk mer välbeställd pappa som har pengar till arv efter sig, räcker inte alltid så långt. Det vet varje människa som på nära håll fått se hur samhället hanterar personer med någon form av funktionsnedsättning.

Garantier för att en yngre människa som sätter barn till världen skall leva längre, finns naturligtvis inte. Mycket kan hända efter vägen och livet ger inga garantier. Det här är en problematik som jag själv med stor vånda levt med, att verkligen vara ensamförälder och veta att om det händer mig något så... Det är en fruktansvärd tanke att leva jämsides med. Å andra sidan har det fått mig att rannsaka min egen egoistiska sida, vilket jag tror har varit mycket hälsosamt att få insikter om något som inte faller sig helt naturligt förrän man väl står där. Det finns sas alltid två sidor av myntet.

Igår så skymtade utrikesminister Margot Wallström förbi i nyhetssändningen om gråstenen som skaver i skon: Turkiet. Det måste väl ändå vara en dåre som med emfas kan tro på den här s.k. militärkuppen. Naturligtvis är det hela iscensatt och inget annat, den är noga planerad dessutom. NU blir det intressant att se hur EU skall reagera och framförallt NATO. Tja, det är väl som min mamma sa "på kvällen får den late brått".


Det gäller nog även svenska regeringen, som sovit gott alltför länge och alla de människor som gått fot och hatat och skanderat mot Sverigedemokraterna, utan att tänka efter före. Vi har nu en helt förlorad del i Sverige, den kvinnliga delen, som mer eller mindre har blivit frihetsberövade! I dagens Göteborgs-Posten skriver Joakim Lamotte en krönika med överskriften "Det är inte tjejerna som ska flytta på sig". http://www.gp.se/nyheter/det-%C3%A4r-inte-tjejerna-som-ska-flytta-p%C3%A5-sig-1.3506354

Igår på väg till en fridfull, tillika underbar sommarkonsert i Domkyrkan i Göteborg visade det sig att Herr H hade en utomordentlig lösning på problematiken ang. separata badtider:

- Muslimerna har ju sin fredagsbön och regelbundna bönetider under dagen, så kunde man lämna fritt till andra religioner, sedan tillkom det här med Ramadan då de ändå vänder på dygnet.
De kristna har söndagen som är vikt till vila och eftertanke och så fortsatte han att rabbla upp alla möjliga religioners och kulturers små specialiteter. Visserligen blev det fråga om korta badtider men fullt möjligt, att pussla ihop.

- Genialiskt tänkt, kunde jag till slut inte låta att undslippa. Men var har du tänkt att jag i egenskap av ateist skall kunna pareras in i dessa badtider, din uträkning verkar tämligen smockfull?


- VA? sa han och spände upp en förvånad blick, satt du inte alldeles nyss och tillbad i hemlighet Spelguden, när du spelade dina magiska lottorader, som du inte vågat ändra på sedan anno da zumal?
Igårkväll blev Sverige trea i Lag-VM i Speedway, efter att ha direktkvalat och dessutom gått in i sluttävlingen med en ledning på 5 poäng efter två körda heat!

Det var nästan så att min TV-höll på att gå samma öde till mötes, som denna en gång gjorde i Gällivare på 80-talet, när ett ishockeylag inte levererade det som TV-tittaren hade förväntat sig.


1 kommentar:

  1. Barn till äldre pappor löper större risk att drabbas av autism, adhd, bipolär sjukdom och schizofreni än man tidigare trott.

    När det gäller äldre mödrar: http://www.alltforforaldrar.se/artikel/fosterdiagnostik-och-dess-risker

    SvaraRadera