Google+ Followers

fredag 29 juli 2016

Berry Kurkkio född i Gällivare - lägg det namnet på minnet om du inte hört det förut.

Jag har Lars Lerin som den främste inom akvarell, men här kommer en till talang som sannerligen borde vara med i ropet, Berry Kurkkio.

Sedan finns en till i mina gömmor Stig Pettersson från Malmberget, som varit bygden trogen och är det än vad jag vet. Han har under väldigt många år tillhört Tuoddargruppen i Malmberget, men nu ligger det huset bakom gruvstängslet sedan 2009.

Man kan titta på deras konst i det oändliga och bara försvinna in i betraktandet.

Träskulpturen av Berry Kurkkio som hänger i Gällivare kommuns foajé är stor, så stor att den fått göras i några avsnitt, eftersom det inte finns så stora träd i ett stycke.
Men först och främst: den är vansinnigt imponerande i sin detaljrikedom och skuggspel!

Det här är ett måste om du är i Gällivare. Foton i all ära men att stå framför denna träskulptur det är något helt annat.Man blir onekligen lite frestad att sträcka fram handen och känna på det som verkar vara alldeles silkeslent, men som med all konst: se men inte röra!

Men det är inte bara trä som är Berry Kurkkios element. Han har många strängar på sin lyra. Här en etsning "På skaren hemmavid" och naturligtvis vårt älskade Dundret i bakgrunden och med en detaljrikedom, för att inte glömma ett pris så kan man trilla baklänges av pur förvåning! Speciellt då man är nyss hemkommen från Mikael Persbrandts utställning i Sandgrund och har sett de priserna och alstren.
http://www.shopinlapland.com/se/konst/default.asp?idnr=99&vara=99-119&typ=dj


 

2 kommentarer:

  1. träskulpurtavlan verkarha spruckit isär

    SvaraRadera
  2. Ja, jag noterade det vid vårt besök här i juli 2016. De har väl inte tagit hand om den på rätt sätt vilket är synd. Trä är ju ett levande material som kräver omvårdnad och omsorg.

    SvaraRadera