fredag 3 juni 2016

Men det var då ett väldigt "tugg" om att Kungen/kungahuset har synpunkter på nybyggnaden av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm.

Nu har man åter fått vind i seglen blad de som försöker negligera vad det egentligen handlar om.

Det är faktiskt så att tunga namn bl.a. Statens Fastighetsverk med all rätt överklagat beslutet och det har man gjort av den enkla anledningen att det finns ett flertal punkter som inte går i harmoni med att genomdriva denna byggnation. Det kanske är så att Nobelstiftelsens potentater skulle landa i verkligheten och inte lida av sådan svårartad hybris jämt och ständigt.

Det finns inget rättfärdigande i att placera Nobel Centret på Blasieholmen, placera den i så fall där "Den Nobelska smällen" ägde rum istället där den i så fall hör hemma, eller i anslutning till Vinterviken. Men det ligger väl förstås för långt ifrån det kungliga slottet och på för simpel adress för de högdragnas skara.


Är nu H.M. Konungen huvudman för hela Nobelceremonin borde man sannerligen inte be honom tige i församlingen om man har något form av folkvett, men det är väl kanske inte det som Nobelstiftelsen direkt är kända för.

Det finns många klandervärda handlingar som Nobelstiftelsen ägnat sig åt genom åren. Man har prioriterat egna uttag och utsvävningar framför att bevara de klenoder som faktiskt tillhört Alfred Nobel och som borde ha bevarats och införlivats i Nobelstiftelsens ägor. Det är tvärtemot vad det svenska kungahuset ägnar sig åt, de lever i tiden men har vett att bevara klenoder och svenska kulturskatter och dessutom i möjligaste mån göra dem tillgängliga för allmänheten.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten portar varje år Jimmie Åkesson från Nobelfesten – med hänvisning till "allas lika värde", fastän det är partiledaren för Sveriges tredje största pati, som är valda i demokratisk anda. Tack och lov har Kungahuset inte dylikt dåligt hyfs för sig.
Får Nobel Center igenom sina byggnadsplaner i nuvarande skepnad och storlek på Blasieholmen är det bara ännu ett tecken på den diktatur som är alltmer utbredd överallt i det svenska samhället.

Jag har en stark känsla av att Sverige skulle tjäna på att återföra all makt till Kungen. Det som pågår nu i Sverige är verkligen inte något som någon kan bli glad åt och ett (1) steg i rätt riktning vore att ta bort munkavlen på Kungahuset och sluta upp att behandla dem som några duktiga idioter.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar