måndag 15 februari 2016

ChokladBULLE?

EKEWAE vad är det för något?
http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/svedala/bageri-i-svedala-saljer-lyxnegerbulle/

 
Det är en missuppfattning av Farmor Elsas bageri och café i Svedala, därför att bullar bakar man.

Medan man inte gör det med negerbollar. Det finns dessutom inte tillstymmelse till något moment i tillverkningen, som kan falla under ordalydelsen BAKA i min gamla Bonniers Kokbok, som jag fick en julafton 1968. Man rör helt enkelt ihop ingredienserna och formar till runda bollar.

Har man då som Farmor Elsas bageri och café varit igång sedan 1963 och haft olika varianter av negerbollar och negerbollarna har fått sitt namn redan 1913, så hur i hela fridens dar de kan hävda, att det alltid hetat negerBULLE. Låter som ett större hjärnsläpp helt enkelt.


Jag har lärt mig att hantera eländet som pådyvlats, utan att det någonsin haft något som helst likhetstecken med det som det förmodligen påstås hänvisa till: Niggerbollar...

Jag undrar vad det är för ord som egentligen är politiskt korrekt? Numera verkar man tala om "svarta" människor från journalisthåll, i alla fall om det är journalister som rapporterar från USA, men något så enfaldigt missvisande kan jag knappast tänka mig. Jag har aldrig sett några svarta människor, utom möjligen sotarna på den tiden de stod upp på taken och körde viskan upp och ner i skorstenarna, eller kolgruvarbetarna, de brukar också som regel vara väldigt svarta efter en skift i kolgruvan. Men någon som är svart av födsel har jag då rakt aldrig sett skymten av. Visserligen finns det en stam som är väldigt mörka men svarta är de ändå inte. Uppfattar man dem som svarta är man i så fall gravt färgblind.

Afrikaner kan man inte heller hänvisa till, därför att det finns massor av afrikaner som är vandrande blekfisar. Så det hade ju varit trevligt att vi dumhuvuden kan få veta vad vi egentligen skall våga säga, utan att hela taket skall ramla ner i huvudet på oss.


Men jag är anpassningsbar till det här onämnbara bakverket. Hemma säger jag negerbollar, därför att det ordet som måste slås upp i registret om jag eller någon i familjen skall hitta receptet.

Är jag däremot ute på stan och tänker drista mig till ett dylika inköp, så säger jag att jag vill ha en rasistboll, då är det upp till mottagaren att lägga dit vilken aspekt som de själva önskar ha.

Själv är jag bara väldigt trött på den här ytterlighetsdebatten, som känns alldeles skruvad och tröstlös.

Rätt ledsen blir jag faktiskt också, därför att jag har åtskilliga i min vänkrets som har en härligt chokladbrun färg ända från födseln och några stiligare människor än just de, det får man leta länge utan att återfinna.
Visserligen är de läckra, men knappast någon jag skulle vilja sätta tänderna i och äta upp....

Undra om det inte är politiskt inkorrekt med att baka pepparkasfigurer i form av diverse byggnationer inkl. pepparkakor. Som här vårt pepparkakslandskap med tomten som sitter på pepparkaksdasset. Man kanske hellre skulle säga skitbrunt för att bli politiskt korrekt och inte trampa några människor på tårna.

Skitbollar
låter inte det himla innovativt och nydanande med tanke på att det är kakaon och kaffet, som gör bollarna bruna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar