Google+ Followers

fredag 3 april 2015

Den norska invasionen har slagit rekord på min blogg - nästan 1000 klick på ett dygn och merparten från Norge.

Kan det månntro bero på mitt inlägg om NRK och Fredrik Skavlans bisarra bemötande av en inbjuden svensk gäst till hans talkshow. Det kanske är så att i Norge har de inte den sjukdomen, som ökar mest i Sverige och faktiskt hela EU: utbrändhet och stressyndrom. En 140% ökning bara de senaste åren i Sverige och med miljoner drabbade inom EU.

Norge är inte medlem i EU. Det är väl därför Fredrik Skavlan och NRK tycker att det helt i sin ordning, att man mobbar svensken, Jimmie Åkesson, som ännu inte återhämtat sig från sitt allvarliga sjukdomstillstånd. Den där damen, Sabina Rasiwala, Kommunikationsdirektör vid  SVT, hon tyckte ju också att det var ok. Men vem har sagt att vi kan förvänta oss begåvade personer i SVT:s ledning.
Men fundersam blir jag, eftersom jag inte riktigt kan frigöra mig från, om det trots allt ligger en gnutta sanning i alla Norgevitsar, eftersom det verkar vara mitt besök i Oslo häromåret som fått de flesta klicken: http://gun-m-ek.blogspot.no/2013/09/nrk-tv-karl-johan-erik-solbakken-og.html

Det får mig att helt plötsligt minnas en gammal slagdänga från Helmer Bryds Eminent Five Quartet, "Norgevisan - Norge är ett ruttet land", som Magnus Uggla till idrottsgalan 2010 omdanade. Svenskar gillar inte att få däng av norrmän. Inte i något avseende.
Men själv vaknade jag denna långfredag till en av de där rabblande man fick ägna sig åt i skolan, att bl.a. lära sig utantill Jakobs tolv söner: Ruben, Simon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Aser, Isaskar, Sebulon, Josef och Benjamin.

Ni kanske kommer ihåg den bedrövliga historien om Jakob, Isaks son, som kommer till sin morbror Laban för att undkomma sin bror Esau, vars förstfödslorätt han lurat sig till.

Men det straffar sig helt uppenbart, att lura till sig saker och ting, eftersom när Jakob befinner sig hos sin morbror Laban blir han förälskad (i sin kusin) Labans vackra dotter Rakel. Han får löfte av Laban att få gifta sig med Rakel om han först arbetar i sju år för morbrodern, vilket han gör.
När så vigseln är avklarad visar det sig dock att det är Rakels syster Lea som döljer sig bakom slöjan. - Det hade nämligen varit en skam för henne om den yngre systern blivit gift först.

Men mot ytterligare sju års arbete för den förhärdade morbrodern får Jakob även Rakel till hustru.

Det här med favoriter är aldrig bra, eftersom Jakob kommer att gynna den av Rakel förstfödde sonen, Josef, framför sina övriga söner födda av Lea och deras tjänstekvinnor. Detta leder till osämja mellan bröderna och även till att Josef av sina äldre bröder säljs som slav till Egypten.


Rakels grav anses ligga utefter vägen mellan Jerusalem, just på gränsen till det palestinska självstyrande området. Platsen för monumentet för graven är ofta drabbad av demonstrationer och oroligheter i konflikten mellan Israel och Palestina, eftersom graven inte bara är viktig för judarna.

Hur krig och schismer uppkommer kan väl vid det här laget skrivas spaltmil om.

Ta bara en sådan sak som när Saudiarabien kallade hem sin ambassadör och inte några nya jobbvisum utfärdades för svenska affärsmän. Ett brev från HM Konungen överlämnades av Björn von Sydow till den saudiske kungen. Jag är rätt övertygad om att det var just Konungens brev som gjorde detta möjligt att bryta den uppkomna situationen.

Det är föga lönande att spika upp sina fiender på kors, bildligen eller bokstavligen - Det är min innerliga önskan denna Långfredag
Anno Domini 2015 alt. allt ifrån Heisel 27 till Holocen 12015 alla postumt skall vara ense om någon gång i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar