Google+ Followers

lördag 18 april 2015

De nysvenska och totalt obegripliga ord i Svenska Ademiens (Akademiens) ordlista.

Nya ord i ovanstående ordlista fick mig att klia mig rejält i huvudet. Nu har jag sanning att säga inte gått igenom de 13 000 nya ord som tillkommit, eller ens de 9 000 ord som strukits.

I bilen på väg till Sveriges baksida, frågade jag Herr H om han visste vad orden kunde betyda. Men han hade inte heller en enda susning:


vobba
överklassafari
hen = (jo, jag har både hört och läst det ordet, men jag tycker att det låter så utomordentligt korkat, att jag vägrar ta det i min mun). Vi har i svenska språket personliga pronomen: t.ex. han, hon, den och det, sedan finns alla andra varianter av helgarderingar: jag, vi, honom, henne, oss, hon, dem..

Så vad är då en hen? Är det någon jäkla UFO, eller är det en sån där typ som framlever sitt liv i bur och när äggproduktionen väl är över så mals den ner levande.


Bland de borttagna orden finns t.ex.:

brandstation


bastionssystem

lagutskott 

tingsfrid

Är det inte rätt korkat att ta bort ord, som faktiskt alltjämt existerar, eller tänker man nu sig att man i framtiden inte skall kunna slå upp och förstå vad det är man läser om, eller befinner sig vid.

Det kanske är så att jag är jädrans arbetsskadad i dubbel bemärkelse, men borde man inte på fullt allvar uppdatera tingsfriden med tanke på hur det ser ut i samhället idag.

Förr i tiden utlyste Häradshövdingen (dvs. nuvarande yrkestiteln Lagmannen = högsta hönset på en tingsrätt) tingsfrid, inför stundande rättsförhandlingar. Brott som begicks under friden medförde strängare straff än annars. Syftet var att den som deltog i tinget skulle kunna göra det utan risk.

Tingsfrid var en av de edöreslagar som självaste Birger jarl instiftade på 1200-talet. Birger jarl ville att alla i tinget skulle kunna komma till tinget. Man fick möta döden om man inte lydde tingsfriden. - Nu har man ihjäl varandra istället, eller så slipper man helt enkelt undan, därför att det kostar ingenting.

Så finns det snart inte en enda själ, som frivilligt vill vittna om något överhuvudtaget. Själv kan jag bara ärligt säga, att skulle jag ha vetat vad jag vet idag, hade jag aldrig i livet varit ett presumtivt vittne i en dubbelmordutredning. - Icke sa Nicke och speciellt inte med ett polishus som läckt som ett såll.

Men han som felaktigt tog på sig alla morden och häromdagen blev helt fri, han här lär JK säkert rikligt belöna- Vi andra vi kan ha det som vi har det.

När kvällen när jag gick in i badrummet, som tillhörde det rum vi hade hyrt på Herrgården, fick jag syn på en skylt, där jag satt uppflugen på den vita tronstolen:


När jag kom ut i rummet frågade jag Herr H hur han skulle tolka det hela om jag bar en skylt runt halsen där det stod: Ei saa peittää!

Herr H som inte kan uttala, eller minnas ett enda ord på finska, visste helt plötsligt vad det betydde. Jag drog mig då till minnes hur vår granne under tiotalet år försökte lära Herr H en enda mening, utan att lyckas. Nu var det visserligen inte därför grannen gick och dog knall och fall, men det kanske var en bidragande orsak, eftersom grannen ständigt skakade på huvudet, när den totalt ton- och språkdöva Herr H försökte att hänvisa till, att NU hade han lärt sig säga meningen på finska:
Suomen pojat haisee paska.På Herr H-finska lät det ungefär så här: Somi pojalat haska pajsa.


Innan jag somnade den kvällen tänkte jag, att jag borde egentligen genast skicka in ett ordförslag till Svenska Akademien och förorda en nysvensk mening som heter så:  Somi pojalat haska pajsa.

Vad det betyder. Vet du verkligen inte det... -  Finska pojkar luktar skit.

1 kommentar:

  1. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2685347-kan-du-nya-orden-i-ordlistan-
    här kan du testa om du kan de nya orden!!

    SvaraRadera