Google+ Followers

måndag 16 februari 2015

I nästan ett decennie har LKAB förhalat sanningen om konsekvenserna med gruvbrytningen i Malmberget.


Ja, så länge har LKAB:s advokat på fina gatan i Stockholm tillåtits att förhala verkligheten i Miljödomstolen för dem, som det statligt ägda gruvbolaget LKAB har drabbat.

Min blogg som från en början fanns på NSD (Norrländska Socialdemokraten) Gällivare, hann bli ett både hatat och uppskattat inslag när det gällde verklighetens gruvbrytning. Hatad av de som urskiljningslöst ansåg, att det statligt ägda LKAB hade rätten på sin sida, att utsätta de boende för vilka vidrigheter som helst, så besinningslöst hatad att jag t.o.m. drog på mig en stalker.- Uppskattad av de drabbade.
 
Men det hela ledde också till, att människor spontant tog kontakt med mig och berättade om sin utsatthet gentemot LKAB och livsödena är lika många som berättarna. De kunde också berätta om andra som inte berättade för mig personligen, utan fanns i olika mediareportage. Mest ledsen är jag idag över de som hann dö i kampen mot LKAB och de som fick sina liv förstörda.

Ett vet jag idag och där är, att hade det här förekommit i något annat land hade man genast höjt rösten och liknat det vid diktatur och det är i många stycken så det har fungerat.

För mig, som hela mitt liv levt i Sverige, framstår hela hanteringen som ännu en av alla de grymma skymfer, som svenska staten med öppna ögon har medverkat till. De långa leden av politiker, som borde skämmas över att de valt att slå ner blicken är beklagligt lång, när det gäller LKAB:s gruvbrytning.

Det som är mest anmärkningsvärt är att ägaren svenska staten, valt att slå ner blicken och rycka på axlarna, samtidigt som man gjort lagändringar som helt gått i gruvbolagens tecken. 


Borde inte varje enskild person som drabbats, äga rätten att själ bestämma, när det inte längre är acceptabelt, att bo i ett tungt industriområde. Forskarna har redan för mycket länge sedan dömt ut Malmberget som lämplig boendemiljö.

Borde inte gruvbolaget, som ödelagt dessa människors privatliv också stå de de verkliga kostnaderna, med att finna ett nytt ersättningsboende. Precis så gjorde man i Tyskland och LKAB och de ansvariga politikerna i den svenska Regeringen och Riksdagen är högst medvetna om att tyskarna har kunnat hantera detta, t.o.m. flyttat en hel kyrkogård. 

Ändå väljer de att slå ner blicken och låtsas som om problemet med det statligt ägda gruvbolaget LKAB inte existerar, eftersom LKAB blivit en bra kassako i de statliga finanserna. Det är så himla praktiskt att låta den enskilde och de kommunala skattebetalarna betala kostnaderna, som uppstått i gruvbrytningens spår.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/lagmiss-goer-flytten-av-kiruna-dyr-foer-de-boende-11731
 
Man kan undra vilka direktiv som sett till, att föra fram Kiruna, som praktexemplaret i media: en stad som skall flyttas, när det i själva verket redan finns ett betydligt hemskare och grymmare facit i gruvbrytningens Malmberget. 

Kommentarerna man kan läsa i FB-gruppen "Vi som vill att LKAB löser in ALLT i Malmberget" har utgjort en allt dystrare läsning, liksom de få rapporter om regelrätta skalv som inrapporterats till Bergsstaten av LKAB:

- Fin sättning här på östra alldeles nyss, ungarna gallskrek och sprang in till mej i köket. Lät som rutorna skulle spricka. 

 - Nu jävlar small det så katten, Harley, rymde!

- Börjar bli rädd nu, snart kommer något att hända....

- Bor på garvaregatan,gve,skakade till här nere med,då kan jag tänka mig hur det var för er där uppe i mbgt.

- I första hand är det boendekvaliten jag ifrågasätter. Ingen människa ska behöva ha det som vi just nu har det i Malmberget. Känns smällarna /sättningarna ändå ner till Gällivare så borde varenda kommuninnevånare begripa hur illa det är för oss i Malmberget med omnejd. Nä som sagt...detta är inte boendekvalitet och min förhoppning står till våra politiker att göra någonting väldigt fort i frågan.

- Tack Vetlandaposten som skriver om vår situation uppe i Malmberget. Folk här nere i Småland kan inte fatta hur vi har det och hur illa det hela hanteras av Lkab och dess ägare.
- Var nån liten smäll och sen kom det en större när man trodde dom skjutit klart. Pulsen gick upp en aning igen, som vanligt... 

- Men nu hände det nåt! Hela huset skakade så plåttaket gav ljud ifrån sig! Riktigt otäckt!

 - pulsen har inte gått ner än..

 - Känns inte tryggt att lämna husdjuren ensam hemma. Hunden går som klistrad vid benen och kattern har gömt sig.

- Allvarligt! Så där ska ni väl inte behöva ha de. De måste vara psykisk tortyr. Hos mamma i Bäcken känner man inte av de lika mycket, men de är alldeles tillräckligt där också. Kakelplattorna rasar en efter en och dörrar o fönster sätter sig.

- Det har varit oroligt i underjorden hela morgonen.
Kommer det ett jättebrak snart måntro?OM inte det här axplocket bland inläggen är fråga om kvalificerad tortyr så vet jag inte vad som skulle kunna vara det. Är det överhuvudtaget någon som kan överblicka vad som händer i en människas eller ett djurs liv, som ständigt utsätts för denna osäkerhetsfaktor. Ja, forskare vet i alla fall vad det hela handlar om, eftersom kroppen konstant blir inställd på flykt.

Det är inte bara de luttrade drabbade, utan även berget som har fått nog, av den livsfarliga varianten av gruvbrytning man här ägnar sig åt i Malmbergsgruvan - skivrasbrytning - eftersom skalven hunnit bli ofattbart många och det hela verkar löpa amok. En konstaterad skalvpunkt kan ge enorma utslag på mätare, som är belägna långt ifrån. Trots de kontinuerliga och allt kännbara sprängningarna, spontanutlösta och mycket kraftiga skalv varje dygn, påstår LKAB, på fullt allvar, att detta saknar betydelse för husen. och marken.

 Men man kan också undra hur det ens är möjligt, att med en dåres envishet från LKAB:s sida framföra den ena osanningen efter den andra, med välvilligt bistånd från Bergsstaten, som utan den mista konsekvenstanke beviljar den ena förnyade koncessionen efter den andra. Speciellt då det även finns dokumenterar på andra håll hur verkligheten ser ut, som i
boken "Smutsiga Miljarder" skriven av Arne Möller.

http://www.nsd.se/nyheter/unik-granskning-en-tickande-miljobomb-7727253.aspx 
VEM som skall betala saneringen är långt ifrån löst och redan har Gällivare kommun digra problem med att hantera det som tidigare gruvdrifter fört med sig.

Här är förhandlingsordningen som kommer att gälla under tiden 17.2-- 20.2.2015 i Mark- och miljödomstolen:
För en gång skull vore det trevligt om omvärlden kunde bry sig om vad som händer i det präktiga Sverige. En direktutsändning i Gällivare lokalradio från huvudförhandlingsdagarna vore det minsta, som borde äga rum, därför att det här angår faktiskt oss alla. Gruvdriften lever sitt eget liv och får allt menlig inverkan.

PS. För den som nu inte är van att läsa domstolshandlingar, ger målnumret en vink om hur länge som man slirat på sanningen: här är det M 2090-06, vilket i klartext betyder att målet är från år 2006, men naturligtvis har vägen dit skett betydligt tidigare! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar