Google+ Followers

tisdag 17 februari 2015

Historiens största visselblåsare - whistleblower - Edvard Snowden, är sannolikt en av anledningarna till det märkbart upptrappade hotet mot världsfreden.I SVT:s program "Dokument utifrån" fanns en dansk dokumentärfilm från 2015, som gick på SVT i söndags - men som även går den 18 och 20 februari i Kunskapskanalen, men som också kan ses via SVT play: 
under en begränsad tid.
Jag själv har alltid undrat hur i hela helsefyr, som Edward Snowden kunde ta sig från Kina till Moskva, med flyg dessutom. Nu behöver jag inte fundera längre.

Samtidigt höll vi på att smälla av här hemma i  TV-soffan, när vi insåg hur USA:s numera världsberömda metoder misslyckades genom rena rama schabblet. Hade inte detta makabra schabbel ägt rum hade sannolikt Edward Snowden redan varit utlämnad av Kina till USA. Den här världsberömda organisationen i USA hade inte angett rätt fullständigt namn på Edward Snowden, eller dragit in hans pass tidigare!

Men hur klantig kan man egentligen få vara, eller är anledningen ännu enklare: har det funnits sympatisörer i de egna leden över de våldsamma övertrampen som NSA och Obama-administrationen ägnat sig åt.

Sedan är det bara beklagligt att kunna konstatera, att USA dessutom kunde sätta press på hela EU: Hur man förmådde ett EU-land, att tvinga ner ett annat lands regeringsplan och undersöka innehållet i planet, eller förvägra det att gå ner för att tanka! DET om något visar också, att hela EU tycks gå i USA:s ledband, eftersom en sådan sak överhuvudtaget inte för förekomma! 

Jag är rätt bekymrad över USA:s tilltagande hybris, det är inte bara i Sverige som USA har kommit inflygande och hämtat ut "terrorister" med regeringens/UD:s välvilliga bistånd, eller att vi svenska skattebetalare nu får betala oerhörda summor för polisbevakningen av Wikileaks, Julian Assange i London. Engelsmännen själva är lagom roade av den situationen.

En historia som har klara förtecken av, att det är USA, som sköter taktpinnen i själva verket överallt. I annat fall hade man från svensk polis´ och åklagares håll för länge sedan rest över till London och hållit de förhör, man anser sig vara av nöden. Det har dessutom skett i andra brottsutredningar, så de dåliga ursäkterna och de märkliga turerna är faktiskt extra ordinära, även om svensk polis- och åklagare i allt större omfattning börjat agera godtyckligt.

Den som inte förstår upptrappningen kring Östersjön och USA:s närvaro i våra egna regioner och den allmänt höga tonen mot Ryssland, skall nog se denna dokumentär. Här pågår ett högt spel med världsfreden och jag kan inte med bästa vilja i världen påstå, att jag känner att den är tryggad genom EU.

Själv hade jag ingen som helst aning om att Edward Snowden lyckades lura USA:s mäktiga underrättelsetjänst med hjälp av medhjälpare i Wikileaks. Där Julian Assange satt i London, som spindeln i nätet, medan juristen Sarah Harrison, satte sig själv i stor fara, när hon hjälpte Snowden på bevakade flygplatser. Det är Edward Snowdon själv, som i dokumentären berättar om hur Wikileaks spelade en avgörande roll i hans flykt. 

DET om något måste väl spä´ på USA:s och nobelfredspristagaren Barack Obamas frustrationer! - Personligen tycker jag att det är dags att skrota Nobels fredspris, med tanke på vilka som fått fredspriset på senare tid.
 Klaus Nedergaard/DR
fotot kommer från en filmsekvens i dokumentären


Själv är jag glad över Edward Snowdens civilkurage, trots att han numera helt klart står på USA:s dödslista, vilket bekymrar mig en hel del.

Sedan finns också andra att vara glada över. Det är de som med risk för sitt eget liv hörsammade Edward Snowden, bl.a. journalisten Glenn Greenwald, som fick de överlämnade dokumenten, som avslöjade hur den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agency (NSA) övervakar miljontals människors mobiler och datorer. 

I USA är nu Edward Snowden anklagad för spioneri och stöld av regeringens egendom. Själv undrar jag när National Security Agency (NSA) inkl. USA:s president, Barack Obama och hans administration, som vida överträtt sina befogenheter genom denna enorma och världsomfattande övervakning, skall ställas till svars för sina handlingar. Enbart avlyssningen av EU måste vara fråga om regelrätt spioneri och jag börjar bli lovligt less på USA:s behov av att ständigt agera Guds utsände.

Jag hoppas innerligen att Ryssland, aldrig någonsin, låter sig inledas i någon kohandel med USA om Edward Snowden.

TACK Edward Snowden för Ditt stora civilkurage! Det är dylika personer, som du, som kan göra världen en smula bättre än den dessvärre är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar