Google+ Followers

fredag 9 januari 2015

Rundresa Spanien Dag 7 Gibraltar - Dag 8 vidare till Cádiz.

DAG 7.     
Vaknade till stolrallyt även idag, inte blev det så mycket bättre av att det mesta vid frukosten inte hade fyllts på och sålunda var slut. Det som fick mig att slutligen bara sucka och ge upp var upptäckten att varenda kopp verkade vara dåligt diskade.
Lämnade uppvaknade- och frukostförtret och tog lokalbussen ut till...

Europa Point, som är den yttersta udden på Rock på den södra delen av den Pyreneiska halvön. Den vita byggnaden inkl. torn som syns nere vid foten av klippan är Ibrahim-al-Ib rahim-moskén, som är den sydligaste moskén på det Europeiska fastlandet. Det var ingen lågbudget moské precis utan lär ha kostat ca. fem miljoner pounds. Vad jag förstått är de kanske den dyraste moskén i Europa per kvadratmeter och är en av de största moskéerna i ett icke-muslimskt land.

Det var inte heller vem som helst som lär ha återfunnits vid invigningen och mottagningen av moskén. Med fanns brodern till den framlidne kung Fahd av Saudiarabien, liksom projektets sponsor var prins Salman bin Abdul Aziz och kungens yngste son, prins Abdulaziz Bin Fahd Bin Abdulaziz, tillsammans med många andra medlemmar av den saudiska kungafamiljen och andra inbjudna gäster i en otrolig entourage bestående av sextiotal limousiner, åtföljda av massiva säkerhetsåtgärder.
Anläggningens område i bottenvåningen omfattar 985 kvadratmeter och innehåller bl.a. Imamens hus och diverse behövliga utrymmen för verksamheten. De huvudsakliga bönkorridoren täcker en yta på 480 kvadratmeter och rymmer cirka fyra hundra trogna.

Ljuskronorna är ett kapitel för sig och består av nio fasta mässingljuskronor, som tillverkades i Egypten.
Åtta omger hall och en stor en, som väger två ton, hänger nedanför kupolen i mitten av hallen. Marmorkaklet till moskén har importerats från Carrara i Italien, som finns bl.a. i både kolumnerna och Kabilan (huvudaltaret). Den nisch (som är orienterad mot Mecka) är täckt av dekorativt gips. En massiv matta täcker hela området av huvudbönkorridoren (det har vävts i ett enda stycke) och den i damernas bönkorridor har specialtillverkats i Saudiarabien. Dess utformning följer samma konstruktions motiv som de, som visas på mässingskronor, de blyinfattade fönstren och den stora kupolen på taket i bönen hallen. Mässingsprydnadslamporna kommer också från Egypten.
En hiss förbinder bottenvåningen med mezzanine, dvs. våningen där kvinnornas bönehall finns och som har utsikt över huvudbönehallen. Som brukligt är finns kvinnorna bakom en skärm, Masharabia.
Minareten mäter 71 meter i höjd från bottenvåningen till toppen, krönt av en sex meter hög mässing halvmåne. Det finns mycket annat som hade kunnat beskrivas. I slutändan är detta trots allt är detta en plats för bön och själen.
Hela byggnaden är helt luftkonditionerad.
 

                      Moskén är öppen för besökare under dagen.

Det är bara Gibraltar sund som skiljer de två kontinenterna åt och man kan med blotta ögat se Afrika. Den här plattan visar vad utsikten visar, det finns även fasta kikare som man kan titta i vid utsiktsplatsen.

Här ligger också Shrine of Our Lady Europe Church, inte fullt lika pampig som moskén förstås.

Fyren är vacker, men den övriga byggnaderna behövde en rejäl ansiktsupplyftning.

Dock saknades inte möjligheter till att göra det trivsamt, när vi var där liknade det mest Jerusalems förstörelse....

DAG 8   
Slow frukost och därefter gick vi sakta nedåt mot gränsen med våra rullresväskor. Tiggarna är något mer raffinerade än de arma stackare, som numera finns överallt i Göteborg. Bara på ett enda centralt kvarter går det många tiggare i Göteborg.

Det brittiska imperiet känns ibland lite too much, här på den gamla moriska fästningen som är av modell stor och som är väl värd att utforskas, inte minst p.g.a.. utsikten, tornet pryds naturligtvis av den brittiska flaggan! Inte något som man kan återfinna på alla andra moriska storverk i själva Spanien, eller Italien heller för den delen.

Blomprakten och växtligheten på dessa breddgrader är något för själen.

Gränsen mellan Spanien och det engelska imperiet över flygfältet.

Gränsdekorationer på Gibraltarsidan,

där naturligtvis även Rotary finns involverade i.
Ja, så här ser det ut just precis när man skall passera flygplatsen, dvs. gränsövergången. På andra sidan landningsbanan ligger Spanien.

Hitta hur busslinjerna går, hemifrån Sverige, det är inte det allra lättaste, i vart fall är det inget knep jag har lyckats komma på, trots att jag tycker mig vara rätt hyfsad på att nosa reda på det mesta.

Här har jag försökt att foto en alldeles utomordentlig väggprydnad på Busstationen i La Linea, den spanska delen av förlängningen av staden som byter namn och land och namn och då heter Gibraltar


Men väl på plats i Spanien brukar man kunna lösa det mesta av transportsträckorna t.o.m. mellan den minsta av platser. Buss är ett mycket billigt alternativ i Spanien och som jag redan skrivit har sina fördelar om man vill se hur det ser ut även inne i städer och mindre orter som bussen trafikerar.


 


Snabbåtarna till Afrika från diverse olika platser i Spanien tar ca. 30 minuter och från Centa - Tanger, Algeciras - Tanger (Algeciras har en fin sandstrand!) Tarifa-Tanger och så naturligtvis från Gibraltar.
 

Det var många fina vyer längs vägen från La Linea till Cádiz. Bussresan tog ca 2 timmar och 45 minuter.

Cádiz är den stora hamnen i Spanien och därifrån utgår många rutter, liksom är en utpost för alla seglare till och från Europa. Det finns båtresor till Las Palmas, Grand Canaria mm. till/från Cádiz. Man behöver inte nödvändigtvis sitta och nöta flygplansstolar livet har så många möjligheter.

Via internet kan man söka reda på turistattraktioner på varje plats inkl. möjligheterna att använda sig av Google Maps ger resandet oanade möjligheter, eftersom man t.o.m. kan se hur det faktiskt ser ut är bra hjälpmedel men fortfarande tycker jag att Guideboken - Första Klass - i det här fallet Spanien är en bra vägledning, när man skall planera en resa och speciellt en rundresa.

Jag väljer alltid hotell, som ligger i "gamla stan" eller centralt, eftersom jag har begränsade möjligheter att använda apostlahästarna och har helt andra behov än kanske en 20-åring med oskadad kropp, där dylika saker inte har någon större betydelse. Jag har hunnit till den åldern där jag inte längre vill flänga omkring, som jag gjorde i min ungdom på motorcykel och leva och bo under spartanska förhållanden. Jag föredrar mao logi med dusch/toalett och frukost på hotellet.


Vårt hotell låg alldeles vid sandstranden Santa Maria och utsikt mot Afrika. Sandstranden i Cádiz är lång, mycket lång och det är mycket verksamheter som ligger förlagda vid den sandstranden, som bara mellan varven byter namn, trots att den är en enda evighetslång fortsättning.

Havet och jag, vi är ett, varhelst jag än befinner mig.  Det är något med vågorna som slår vid strand, som ger sådan själsro. Så många gånger jag somnat i Landströmska sommarpalatset nere i Mellbystrand till vågornas ljud. Där kunde jag verkligen bryta allt jobbstress och livets alla måsten på två röda sekunder, allt blev med ens som bortblåst.
 
Åter ett par timmar vid stranden mot kvällningen och solen dyker sakta ner i Afrikas kust.

Husch.... det är vackert och en själslig upplevelse av större format.

Här är mitt kyrkorum och religion där jag känner mig hemma i = naturen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar