Google+ Followers

lördag 19 april 2014

När skall det bli ett stopp på vansinnet i jakten på ägg?

Så här till påsk blir jag varje år sällsamt medveten om, att jag medverkar till något alldeles horribelt. Egentligen gör jag det året runt, eftersom jag köper en hel del ägg.

Länge har jag hoppat mellan, att köpa ekologiska ägg från frigående höns, och/eller burhöns. Men sanning att säga vet jag inte om jag gör rätt val. Det känns mer som om jag ständigt gör ett val mellan pest eller kolera.

Därför att det finns många nackdelar med frigående höns och att så många tusen värphönor knallar omkring i en miljö, som gör att de behöver stora doser av medicinering för att inte dö av diverse sjukdomar, som de drar på sig när de stiger runt bland så många andra höns. Den som någon gång gläntat på dörren till ett sådant hav med värphöns förstår också vilken miljö det är jag talar om.

Burhönsen å andra sidan har för små burar och det där, att de inte kan sprätta omkring är också ett samvetsproblem. näää, jag vet inte vad som egentligen är värst. Allt är värst så fort det är fråga om storskalighet.

Som om detta inte kunde vara nog. Det finns innan detta val mellan pest eller kolera, ett ännu större samvetsproblemen hos mig och jag slutar aldrig att förundras över, att mänskligheten aldrig kan bli visare, utan verkar bara bli dummare och dummare.

Hela den här äggindustrin är nog så smutsig man bara kan tänka sig. Därför att när man kläcker fram dessa värphöns börjar eländet redan. Bland alla dessa kycklingar som skall bli värphöns föds det en himla massa tuppar också.

Ibland undrar jag hur många ur Sveriges befolkning, som är medvetna om vilken framtid dessa tuppkycklingar har.


Istället för att man föder upp dessa tuppkycklingar och låter dem bli mat, så gasar man antingen ihjäl dem, eller låter dem gå ner i en form av mixer där de mals sönder levande!

Vad jag förstår så finns det en del som transporteras till utlandet för att möta detta öde om dödandet inte skett redan i Sverige.

Sedan är det totala vansinnet i full gång: vad som sedan händer med dessa kadaver, behöver man inte vara raketforskare för att kunna gissa sig till. DÅ börjar den verkliga miljöförstöringen, om man nu spontant inte tycker att  tuppar eller förbrukad värphönas liv är något att ta fasta på. De körs hit och dit för diverse åtgärder och slutar i värmeanläggningar, som man inte ens vill redogöra för vilka de är, eller var de är belägna.

Förbrukade värphöns, när de gjort sitt, går inte något mer uppmuntrande öde tillmötes. Då gasas hela besättningen ihjäl, istället för att man låter dem bli mat! Det finns också mobila anläggningar, som på plats mal ned fåglarna till s.k. chickpult, som sedan i sin tur blir mat åt minkar.

Själv minns jag min mamma, som lagade en himla massa olika rätter av just tupp, då hette det fint franskt av någon variant Coq au vin... För att inte tala om höna, som blev goda anrättningar och inte minst biprodukten av kokt höna: god buljong. Det var inte så vanligt att gå till affären och köpa buljongtärningar, utan det togs istället vara på denna buljong av diverse köttkok och även vattnet från kokta grönsaker. 

Idag översvämmas affärsdiskarna av s.k. mörad kyckling. Vilket i klartext betyder vattenfylld kyckling, dessvärre är inte de insprutade vattnet hela sanningen. I vattnet ingår även nitriter. Nitriter har länge klassats som ett starkt cancerframkallande ämne. I jakten på att sälja så mycket som möjligt och billigt, förstör man helt enkelt en i sig god produkt!

Våra köttprodukter över lag innehåller en hel del nitriter och själv försöker jag i möjligaste mån undvika det samtidigt som det gör mig helt vansinnig. Därför att i matdiskarna är det nästan stört omöjligt, att finna alla förädlade former av köttprodukter utan tillsatta nitriter. Det känns inte heller ok, att behöva köpa färsk kyckling till ett så svindyrt pris, att man nästan baxnar, när man skall hala fram börsen.

Hade jag inte duckat för själva dödandet och att plocka fåglar, hade jag mer än gärna åkt iväg till något äggkläckeri och livräddat några tuppar, som hade kunnat spatsera runt på tomten, tills de hade gjort sitt.


Jag tycker de är rätt stiliga att se på och säkert ett originellt inslag.

OM min dotter nu läser min blogg så kommer hon säkert att komma ihåg, när hon i femårsåldern längtade efter det som jag fått uppleva som barn, att ha egna små kycklingar. Det fick hon också. Ett år köpte jag tre små nykläckta kycklingar från en dam i Lindome trots att vi bodde i en lägenhet i centrala Göteborg. Jag hade garderat mig med att de skulle få komma till min väninna på vischan i Ulricehamn, när de var för stora för att härbärgeras i en stadslägenhet. Väl ute på vischan fick de gå fria ute på den stora gården tillsammans med de övriga hönsen.De blev så tama, att de inte uppförde sig som kycklingar längre. Vilket enligt min väninna på vischan fick folk att reagera. Istället för att de sprang ifrån människor som kom i närheten av dem, sprang de dem tillmötes. Satt de ute i trädgården kom de spatserade och ville ha lite sällskap och helst naturligtvis något att äta.

De tre kycklingarnas öden blev varierande:

En rymde med grannens höna
en tog räven och 
en var bara spårlöst puts väck. Kanske gav den sig ut i vida världen på egna äventyr...

Men det finns en del människor som ser på tuppar och höns på ett helt annat sätt. Jag hittade denna hemsida som är något att fundera över http://www.hedenkulla.se/atthahons.htmlDet är därifrån bilden är hämtad. Där katt och höns samsas om maten.

4 kommentarer:

 1. Hej Gun. Jag gör ett fjärde försök att på din sida kommentera texten.
  Mad Max

  SvaraRadera
 2. Hej Mad Max!

  Synd att jag inte fick se vad det var du ville kommentera min text med. Men fjärde försöket låter inte bra!

  Vari ligger problemet att lämna en kommentar? Är det problem att läsa av vad det är för kod, som skall anges? Den som finns där enbart för att undvika de här som förstör bloggar och hemsidor...

  SvaraRadera
 3. Gun. Det hände i din text angående strulet med att hitta roliga påskkort. Jag tyckte själv att jag gjorde allt rätt men tji fick jag. Första gången så ville jag förhandsgranska texten, för att försäkra mig om att det skulle vara så lite stavfel som möjligt i den. Men den texten visades aldrig, utan den rutan kom fram där man kan kommentera. Så fortsatte det tre gånger till. Det lyckades inte trots att jag valde publicera, utan att först kolla den. Men nu ser det ut att fungera i alla fall till denna text. Jag ville göra dig uppmärksam på att man kanske kan hitta roliga kort i till exempel en butik som säljer leksaker. De brukar ha en ansenlig samling av olika kort. I alla fall i en del av dem. Samtidigt önskade jag dig och din familj en Glad Påsk..

  Med vänlig hälsning Mad Max

  SvaraRadera
 4. Mad Max

  Lite sent svar men jag hoppas att din påskhelg blev bra. Själv har jag mest "varit" med mycket små gracer.

  Ja, jag skall kolla upp ditt tips om det är så att rent av någon av leksaksaffärerna har lite roliga barnkort för olika årstider.

  SvaraRadera