Google+ Followers

lördag 22 februari 2014

LKAB och deras sk. samhällsomvandling i Malmberget, det står mig upp i halsen!

Nu verkar cirkusen har startat i Kiruna också. Dessvärre verkar inte Kiruna kommun ha blivit något klokare av den synnerligen valhänta hanteringen, som Gällivare kommun haft mot sina egna skattebetalare/fastighetsägare i Malmberget. De som är grundvalen för att kommunen överhuvudtaget skall överleva.

Vad som egentligen är industrifastighet, eller vanligt tomtmark i Malmberget det kan man klia sig i huvudet en bra stund, utan att för den skull kunna komma till någon klarhet. Försöker man sig på någon form av konversation med någon av de inblandade myndigheterna, eller ansvariga på berörda myndigheter, då kan man lätt få ett större hjärnsläpp. Svaren verkar mest vara skrivna/avgivna av Kalle fyra år med skorna på fel fot.

En som inte är Kalle fyra år med skorna på fel fot är chefsjuristen Ulf Stenberg på Villaägarnas Riksförbund. Jag är stum av beundran hur han med saklighet maler ner flosklerna, som LKAB sprätter omkring sig, år efter år efter år.


http://www.kuriren.nu/nyheter/kan-badda-for-orattvisa-inlosenspriser-7432017.aspx

Är det inte för bedrövligt, att ministrarna i regeringskansliet inte kan vakna till liv. Det här handlar trots allt om ett statligt ägt bolag, som ägnar sig åt rena rama baggböleriet. Elevhemsområdet i Malmberget är ett vida känt område, men det är inte ensam om märkliga uppgörelser. Trots det så har LKAB ännu inte fått ordning på sitt företagande i förhållande till dem som berörs av gruvbrytningen. 


Välavlönade ministrar de fortsätter att ducka, som om de vore skotträdda och säger sig inte kunna göra något åt saken, alt. ha fullt förtroende för LKAB, eller så kommer de med ett Kalle fyra år med skorna på fel fot-svar, som får den mest optimistiske, att helt tappa fattningen..

LKAB:s VD Lars-Eric Aaro har lovat, att inte processa för att komma över husen. Då kan man undra hur det är ställt med kommunikationerna mellan VD:n Lars-Eric Aaro och informationschefen Anders Lindberg. Har Lars-Eric Aaro överhuvudtaget blivit informerad om vad som pågår i t.ex. det lilla blå huset i Malmberget  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=tq1d2r6s&gInitPage=1
Bläddra fram till sidorna 64-70 i E-magasin Villaägarna

eller vad som förekommit hittills vid bolagets förvärv från enskilda fastighetsägare i Malmberget. LKAB i Malmberget har samlat på sig mycket skit under vägen.

Men så sitter också LKAB:s chef för samhällsomvandlingen i Malmberget, Karl Wikström och gör sig lyriska drömmar om det som torde framstå, som ett suspekt aprilskämt, för vilken normalfuntad människa som helst. Han vill flytta 80-talet hus från Johannes/Hermlin, till Östra Malmberget, dvs. Malmsta!!!
LKAB:s chef för samhällsomvandlingen vill sålunda flytta alla gamla vackra hus till en plats, som skall omgärdas av alltmer utbrett industristängsel och inskränkningar för befolkningen, att kunna röra sig fritt, utan att springa rakt på LKAB:s gruvstängsel. Den där alltmer växande "Gropen", som får marken att rämna allt eftersom gruvbrytningen fortskrider, tycks inte existera i Karl Wikströms lyriska drömvärld. Som som ett litet extra grädde på moset har Malmsta redan idag digra miljöstörningar från gruvans verksamhet. Det kan man inte heller undgå att nämna, eftersom den är väldigt påtaglig på alla tänkbara sätt.
"Gropen" som Gud glömde, eller i alla fall LKAB:s chef för samhällsomvandling, Karl Wikström.


Man slår sig för pannan.

Är det inte någon som sätta stopp för den här makabra cirkusen, eller är det så erbarmligt, att staten vill medverka till, att LKAB skall förbruka hela sitt varumärke.


Jag har visserligen förstått, att finansminister Anders Borg har en något udda ekonomiutbildning. Jag förstod det efter uttalandet om att de studerandes bidrag skulle sänkas med 300:-/ månad, men att de skulle i gengäld kunna få låna 1000:- mer/månad. Däremot är jag inte lika tvärsäker på att hela svenska folket har samma tolkning av verkligheten, som Anders Borg. Det beror väl på vems börs som skall fyllas på ännu mer med denna ekvation.

Staten tar 300:- och erbjuder lån istället. Lån för dyra pengar. 


Tänk att det inte slog mig tidigare!


Det är ju samma affärsidé som LKAB i Malmberget har!

Bolaget lägger rabarber på ditt hus och du själv får låna för att ha tak över huvud, dvs. om du nu överhuvudtaget kan låna, i annat får du retirera till dit pepparn växer, om du nu föredrar det istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar