Google+ Followers

lördag 21 december 2013

Finansmarknadsministern Peter Norman har helt uppenbart alla "pållar ute på grönbete" och LKAB och Gällivare kommun är dessvärre inte bättre bemedlade med förstånd de heller.

Hela situationen är som att hälla vatten på en gås och i Sveriges regering och riksdag fortsätter lekstugan med folks privatliv, bara för att kunna håva in vinsterna till det statsägda LKAB.

http://www.svtplay.se/klipp/1690241/familjeflytt-blir-regeringsfraga
 

För mig är det helt obegripligt, att vi har en finansmarknadsminister, som har mycket övrigt att önska. Man kunde väl tycka att man i den positionen åtminstone skulle besitta normalt förstånd med att hantera information, som ges från riksdagens talarstol verbalt, eller via nyhetsrapporteringen via Nord-Nytt. - SVT riksnyheter tiger still, de har väl sin egen dolda agenda och dunkla motiv. 

Man kan inte dra någon annan slutsats än, att den arme finansmarknadsmistern Peter Norman inte heller är läskunnig, så många propåer som både han, näringsdepartementet och regeringen fått om de rådande förhållandena i Malmberget!

Lika obegripligt är det att journalister, som norrlandsfödde Martin Schibbye och Johan Persson behöver bege sig ut i världen för att avslöja maktmissbruk. När det hänger och dinglar mitt framför deras näsor i det egna hemlandet. Här riskerar de dessutom inte att bli skjutna eller skenavrättade.

Vi har en alldeles egen bananrepublik här hemma i Sverige uppe i Malmberget. Det hela har urartat rejält. Hela gruvindustrin med aktieklipp på regeringsnivå saknas inte heller, som inslag. 

När svensk domstol, kammarrätten, lutar sig tillbaka på ett utlåtande från en (1) extern sakkunnig ang. oskäligt avtal mellan Gällivare kommun och LKAB, har definitivt en situation uppkommit, som är mer än prekär. Det faller på sin orimlighet att mark med malm, som har ett värde av mellan 4-700 miljarder inte kan ersättas med 450 miljoner. I avtalet har kommunen inte ens fått återanskaffningsvärdet av t.ex. vägkostnader mm.  http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/gront-ljus-for-samarbetsavtalet-mellan-lkab-och-kommunen-8125536.aspx

Dessutom är det märkligt att Gällivare kommun inte ser om sin egen verksamhet och värnar sina egna skattebetalare. LKAB fortsätter dessutom att oavkortat exploatera privatpersoners ekonomi och liv utan att kommunledningen ser något problematiskt i det hela. Svamlet om att LKAB skulle ersätta byggnader, som rivs i samband med gruvbrytningen, det är en lögn så magstark att man baxnar. = http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/huskonflikt-i-malmberget


Det här är mitt 201 blogginlägg om de s.k. samhällsomvandlingen i Malmberget och en hel del som gruvbolaget LKAB utsatt och alltjämt utsätter människor för. I dessa bloggar har jag haft åtskillig källhänvisning.

LKAB:s vd Lars-Eric Aaro bedyrade i samband med att avtalet mellan LKAB och Gällivare kommun, inte avsåg att gälla tredje part, dvs. drabbade boende i Malmberget. Han intygade att LKAB skulle "göra rätt för sig". DET väntar jag och många med mig ännu på! Men istället fortsätter de dåliga ursäkterna och missförhållandena kring LKAB:s gruvbrytning i Malmberget. Dessutom en regelrätt miljökatastrof av dignitet.


Det varmaste stället i helvetet är reserverat för dem, som under djupa moraliska kriser upprätthåller sin neutralitet, skrev Dante Alighieri.

LKAB fortsätter att frisera sanningar med skalven, som nu slagit i taket i styrka. Det är inte svårt att förstå varför tillsynsmyndigheten vill stoppa LKAB:s gruvbrytning i Malmberget till dess befolkningen är evakuerad. Men svensk byråkrati är inte svensk byråkrati för ro skull. LKAB fortsätter att begagna sig av en föråldrad variant av mätningar, som ingalunda motsvarar verkligheten. Men det funkar ju tydligen bra att spela dum. Å andra sidan var det inte så länge sedan LKAB begagnade sig av mätmetoden: stoppa ner ett järnspett i backen, som poppar upp och ner beroende på tjäle m.m. Så varför ens förvånas.


Vibroakustik Sverige AB, har på Kaptensvägen 4 i Malmberget en mätare uppsatt, som mäter i tre olika riktningar. Att det inte är några bra förhållanden för t.ex. Höghuset med 13 våningar m.fl. byggnader eller människor, det förstår t.o.m. en byfåne, utom regering, näringsdepartementet m.fl. inkl. finansmarknadsminister Peter Norman och LKAB:s ledning.

Den 15 december 2013 kl. 09.59 uppmätte Vibroakustik Sverige AB på Kaptensvägen 4:

V12V
4.42 mm/s

V12L
11.6 mm/s

V12T
18.6 mm/sDen 20 december 2013 kl. 01.04 uppmätte de:

21.5 mm/s V12V

V12L
6.15 mm/s

V12T
0.02 mm/s


LKAB:s "Gropen", som har förbindelse med resten av gruvan på km:s djup. Bebyggelsen som finns i dess omedelbara närhet och de olika malmkropparna har underminerat all mark. Det är gruvbrytning i bästa bananrepubliknivå! Resten av befolkningen är instängslade, som i en enorm hundgård, under vidriga förhållanden. Är det fortfarande någon som läser det här och som tittar på bilderna, som tycker att LKAB för en sund gruvbrytning?
Fotot: taget av journalisten Dan Larsson. 

3 kommentarer:

 1. UNDERBART..FÖRNUFTET HAR SEGRAT.. NU ÄR BAKÅTSTRÄVARNA ETT MINNE BLOTT OCH VÅR GRUVA KAN FORSÄTTA GENERERA PENGAR OCH JOBB. DOCK EN LITEN TANKE I JULETIDER TILL DOM SOM INTE HADE FÖRNUFT NOG DÅ DOM VALDE ATT BYGGA/KÖPA HUS OVANPÅ EN GRUVA..GOD JUL!!

  SvaraRadera
 2. Om du använder Caps Lock på ditt tangentbord så kan du också få små bokstäver på ditt tangentbord.

  Jag förstår av ditt inlägg att det är många basala kunskaper du saknar, därför är ett fördjupande svar en överloppsgärning ang. ekonomiska och juridiska bitar. Men jag gör en återkoppling till Dantes omdöme, som äger sin fulla riktighet i detta hänseende.

  För att man upprepar en lögn betyder det inte att den blir mer sann. Det är LKAB själva som haft så dålig framförhållning och planering av den egna verksamheten, att det hela mest liknar amatörernas marknad.

  Vidare kommer du nog att bli mäkta förvånad över nästa akt i detta nervkrig, som LKAB för mot malmbergarna och i förlängningen även mot Gällivare kommuns alla skattebetalare, där bolaget sakta men säkert håller på att mala ner och äventyra hela Gällivare kommuns existens. Det är trots allt bolaget som har initierat detta oskäligt avtal där man frångått marknadsmässiga priser för en återuppbyggnad av motsvarande som gått förlorat vid gruvans expanderande. Den externa konsult som bedömt Malmberget som värdelöst, borde förses med tvångströja, det är min bestämda åsikt. Om jag äger en ovärderlig diamant, så är den inte värdelös och kan aldrig heller bli värdelös!

  Jag förstår att du inte bor i Gällivare kommun, sålunda är det inte intressant vad man som skattebetalare i Gällivare kommun får stå för kostnader pga. rovdrift utan alla former av någon form av framförhållning i gruvdriften. Det är dig mao egalt.

  Det ligger inte heller i LKAB:s framtidsplaner, att hålla sig med egen personal, som genererar skattekronor till Gällivare kommun. Dvs, man håller mödosamt att även förstöra sitt eget varumärke. - Turistnäring och annan verksamhet är i det fallet en betydligt mer lukrativ inkomstkälla för kommunen, än denna tärande genre som denna form av gruvdrift utan ansvar har blivit. Den har blivit till en belastning för hela kommunen, eftersom symbiosen inte längre existerar.

  Om du tror att det är något förnuft som har segrat, misstar du dig och precis som i all drama så är vi ännu inte vid sista akten. Så gläds den korta stund du har chansen att göra det, ty den vilar inte på något annat än falska premisser.

  SvaraRadera
 3. sedan det här blogginlägget skrevs har det hunnit hända ännu mer i Malmberget. Skalven har varit väldigt stora - var det inte 36,6 som var utslaget på Sveavägen? Men det har förkommit alltför många med väldigt hög styrka. Nu skall LK få tillåtelse att fortsätta under husen där folk bor, nämen vad fan är det här för land egentligen?

  är det här verkligen hållbart i EUdomstolen, eller inom EU eller är de lika insomnade som svenska regeringen är??

  SvaraRadera