Google+ Followers

söndag 24 november 2013

LKAB i Malmberget får det att låta, som om det är Gällivare kommuns vägdragningar det hela handlar om och inte LKAB:s rovdrift med vidhängande fördrivning av människor från deras hem.

Sveriges regering och riksdag har anpassat sitt rymliga samvete till något som är rena rama diktaturen, där folk fördrivs från sina hem och dessförinnan fått utstå saker och ting som inte hör hemma i en demokrati:

Ständigt läggs nya människoöden till dem, som drabbats av LKAB:s gruvbrytning och framfart. Familjen Lundqvist och Häggqvist i Malmberget är bara det senaste tillskottet i denna skara.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/rivningsbeslut-kritiseras

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/huskonflikt-i-malmberget även rubricerad som "De mister drömboendet" med datum 21.12.2013

Aldrig hänt

Att LKAB och en fastighetsägare inte kommer överens om en affär har inte hänt tidigare, detta är unikt.

Är det här första gången som LKAB som köpare inte kommer överens med en säljare?

– Ja det är första som jag känner till säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg.

 
LKAB:s informationschef Anders Lindberg har alldeles rätt. Därför att vanligtvis brukar LKAB:s lurendrejeri ros iland och de drabbade står där med Svarte Petter på hand, det har både Nord-Nytt och Kaliber dokumenterat och visat, så det är knappast några amsagor jag här skriver.

Detta är dock första familjen, som det gått så här långt med och jag gissar, att den här gången har både Gällivare kommun och LKAB stött på patrull.

Det skulle inte förvåna mig om det här ärendet hamnar i EU-domstol. Något som vi nog är rätt många som välkomnar, eftersom vi fått mer än nog av följetongen LKAB i Malmberget, som det aldrig verkar bli någon ordning på.

Till råga på allt håller Näringsdepartementet som bäst på att mangla den överklagade bearbetningskoncessionen, som säkerligen kommer att bli nästa ärende i EU-domstol, om inget annat av alla dessa ärenden hinner före.

Men det här är ingen nyhet på något sätt för LKAB:s malmbrytning i Malmberget. Den studsande samhällsomvandlarens Kalle Wikströms irrfärder i Malmberget är numera smått berömda. Det är inte alla som tycker att det är ok att bli shanghaiad av svenska statens förlängda arm.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/kommunen-lovade-ta-vattenprover-men-inget-hande

Det hela blir inte heller mindre problematiskt p.g.a. Gällivare kommuns ageranden, som drabbar de enskilda. Man kan undra hur det kan komma sig att en hel kommun kan hålla på att förinta sig själv, genom att gå ett statligt ägt företags viljor tillmötes vad än det gäller.

LKAB som är en stadig kassako för staten, måste alltså tillföras ännu mer tillgångar som Gällivare kommuns skattebetalare äger, förutom att LKAB redan lagt under sig och helt uppenbart tänker fortsätta med att lägga under sig privatpersoners egendom till LKAB-vinsten.

Man behöver sannerligen inte resa till Ogadenprovinsen för att studera svenskt oljebolag, det finns en motsvarighet i Malmberget, som pysslar med gruvbrytning. Den motsvarigheten är inte fullt så blodig, men principen och ingredienserna är precis desamma, inkl. miljökonsekvenserna.

Nog börjar det bli hög tid, att avskaffa den omvända Robin Hoodpolitiken. Men framförallt måste nu rikstäckande media fullt ut ta sitt ansvar och berätta hela sanningen om det statligt ägda LKAB i Malmbergets klandervärda metoder. Det finns hur mycket nonsensnyheter som helst, som rullar på i SVT:s samtliga nyhetsrapporteringar. Men en sådan sak ligger de väldigt lågt med. Riksomfattande skandal är nog bara förnamnet, när man summerar alla ingredienser som den här soppan numera består av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar