Google+ Followers

lördag 12 oktober 2013

Förkylningen kom tidigt i år. Redan i augusti-september, var jag däckad en hel månad.

Det får mig att tänka på år 2009, när Pandemin som listiga läkemedelstillverkare hade konstruerat, säkert i symbios med andra penninghungriga.


Det var inte lite hysteri som utbröt vid den förväntade Pandemin, som skulle dra genom landet och världen. Köerna till massvaccineringen ringlade långa och media var sannerligen inte sena med att förstärka det väldigt överdrivna scenariot. Men jag brydde mig inte om att vaccinera mig, eftersom jag som en tämligen liten brakskit hög, hade den berömda Asiaten, när den drog fram genom Sverige i slutet på 50-talet och den på något sätt har samma innehåll med både den uppshosade Pandemin anno 2009, liksom Asiaten hade klara släktdrag av Spanska sjukan, som vid tiden för första världskriget skördade väldiga offertal.  
 
Värre var det för dottern, som varken visste ut eller in och där jag faktiskt inte visste något levandes råd att ge. Men med tanke på att hon haft de värsta av barnsjukdomar man kan få och hon är född så tidigt, att hon inte hade färdigutvecklade lungor, kände jag ingen större fruktan för just det året. Det var lika oroligt som det är varje år och varje gång jag bara hör första tecknet på att hon börjat harkla sig. Vårt hem kryllar ju ständigt av förskole(dagis)baciller, som de små liven bär hem.


Vi lever i en tämligen osäker värld, eftersom våra resvanor blivit oss en black om foten. Bara att sitta på ett flygplan bereder sitt mått av utmaning. Det gäller att preparera sig med Renässans koksaltlösning, att spreja/skölja ur/i näsan och dricka ordentligt med vatten för att de kringflygande bacillerna inte skall få fäste.
bilden lånad från det aldrig sinande energiknippet http://bigganed.blogspot.se/ med hennes medgivande.
 
Men den här business as usual av årgång 2009-Pandemi, där var det var väl i själva verket inget alarmerande som egentligen hade inträffat ute i världen i stort. Med tanke på att en smittskyddsläkare sa att ca 50 st skulle dö i sviterna av svininfluensan, lät det inte på det hela taget speciellt oroande, eftersom under en vanlig influensavinter dör mellan tummen och pekfingret 2500-3000 i Sverige. Dessutom räcker det faktiskt med en inflammerad tand för att man skall kunna råka ut för fullständig organkollaps, eller få livshotande fel i pumpen.

Gällivare kommun var i vart fall inte sen med att inventera hur man skulle hantera den annalkande katastrofen. Man målade upp med stora penseldrag, att samhällets service kunde bli haltande och verksamheter riskerades att stänga. I planen ingick naturligtvis också hur man skulle hantera de avlidna om inte bårhusen räckte till.

Bårhus med ett kylrum lät man meddela fanns vid Gällivare sjukhus med plats för tio avlidna. Gunillahem kunde bidra med ett kylrum med plats för tre avlidna. Skulle nu massdöd inträffa skulle Malmbergets ishall nyttjas för att förvara avlidna i om ovanstående kylrum räckte till, lät man lugnande meddela.

Vad som hände vet vi alla med handen i backspegeln. Massvaccineringarna förorsakade ovanligt många fall av narkolepsi och i sig sjukdomskänningar. Medan influensan inte blev värre än vanligt det året.

Men läkemedelstillverkaren för att inte tala om de som hade ett finger med rakt ner i syltburken, gick nog inte back på att ha blåst upp en pandemihysteri av sällan skådat slag. Det kostade 1,3 miljarder kronor, bara i Sverige, genom ett avtal med läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline!

Det där med att det skulle staplas lik i Malmbergets ishall väckte en del muntrationer och någon skrev ett inlägg av ungefärlig variant: 

Äntligen!
Lite publikstöd vid hemmamatcherna. Gällivare kommun är underbar, de tänker på Hockeyn.

Någon annan hade ett annat förslag, som tydde på att skrivaren starkt misstrodde den förväntade Pandemin:

Varför inte använda Gropen som kylrum. De håller ju ändå på täcka över den... Vila i frid.

Hur själva gravsättningen i "Gropen" skulle gå till framgick dock inte av historien. Men på sikt är det väl så det kommer att gå med Malmbergets kyrkogård, eftersom sprickzonen drar förbi även där och bombardemanget skall fortsätta i ännu större skala enligt de statliga planerna. 

Medan andra hade viss släng av den underfundiga Nalle Puh åsnan Ior och uttryckte sig lite mer dyster/buttert/uppgivet:

Jaha kul å snubbla på en döing när man ska lira lite puck.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar