Google+ Followers

söndag 20 oktober 2013

Akvarellmuseet i Skärhamn - Martin Jacobson "Excursioner" och "Bilderbokens nya skepnader"

med konstnärerna: Rikke Bakman, Danmark, Gry Moursund, Norge. Hanne Bartholin, Danmar, Klara Persson, Sverige, Joanna Hellgren, Sverige.Kamila Slocinska, Danmark, Stian Hole, Norge, Virpi Talvitie, Finland, Mats Jonsson, Sverige, Rui Tenreiro, Sverige, Mari Kanstad Johnsen, Norge och Øyvind Torseter, Norge.
 
Naturens egna konstnär breder ut sig utanför Akvarellmuseet i Skärhamn.


Lejonparten av utställningsrummen bestod av Martin Jacobsons verk. Här i det inledande rummet fanns som vanligt en video och på ena väggen en beskrivning om hans verk, tankar och kort biograri.

Bro i akvarell (minus ljusprick på räcket, som är en spegling i glaset)

Samma bro fastän i annan ljusskala (minus ljusprick på räcket, som är en spegling i glaset)

De fösta rummen var det mycket i grönt, så grönt att jag blev smått sjösjuk. Här bjuder han dock på annan färgskala. (ljusprick här också = det kanske gick ett UFO jämsides?)

En katt bland hermelinerna. Denna är gjord i olja och hänger på Akvarellmuseet...

Den andra katten bland hermelinerna också en tavla i olja som hänger på Akvarellmuseet.

Skall man se Martin Jacobsons verk skall man nog trots allt välja, att se dem in natura och inte genom en kameralins. Detta är är enbart ett axplock ur hans utställningsobjekt. En hel del spännande färgsättningar fanns också, förutom det sjösjukegröna, men dem väljer jag att inte avslöja. Godsakerna bland hans verk skall trots allt upplevas.

Bilderbokens konstnärer hängde gemensamt i det stora utställningshallen.

Intressant att se att denna bilderbokskonstnären återanvänt samma teknik och utformning av berg, som berg på ikoner har!

Konstnären själv berättar om sina verk för besökarna.

Dessa verk var av de bilderbokskonstnärer, som jag absolut tyckte var mest intressanta.


...de tilltalar i vart fall fantasin. Nu blir det ett uttryck av smaken, ni vet den som är som baken, delad och ej egentligen borde diskuteras. Men de allra flesta av resten av bilderboksverken och konstnärerna har jag nog i sanningens namn sett i barns teckningar som går på mellanstadiet.

När vi anlände till Akvarellmuseet vid lunchtid hade vi bespetsat oss på att inleda med att äta lunch där. Men det kunde vi glömma. Hela restaurangen var uppbokad av ett bröllop, som skulle gå av stapeln helt uppenbarligen efter Akvarellmuseets stängningstid. Det är inte första gången precis som vi stått där med långnäsa. 

Så vi traskade istället iväg till grannhusen och åt en mycket god lunch hos Port Sud Restaurang, eftersom en räkmacka, eller bullar inte var det vi hade bespetsat oss på. Eftersom caféet var öppet när vi tänkt oss äta lunch på Akvarellmuseet, bestämde vi oss för att dricka kaffe efter att vi hade sett utställningen.

DET kunde vi ju bara glömma! Trots att klockan var före 16 och Akvarellmuseet stänger kl. 17.00, så gick det inte att ens få sig en kopp kaffe i Akvarellmuseets café, under hänvisning till att de skulle ha bröllopsbokningen, som man inte ens kunde se antydan av var på ingående! 


Jag vet inte hur ledningen för Akvarellmuseet tänker, men nog måste de väl ändå förstå, att det inte är Skärhamnsborna som i huvudsak besöker Akvarellmuseet, utan besökare som ofta har åkt en bra bit & för att ta sig dit. Man kan ju undra varför Akvarellmuseet har en hemsida, som inte är uppdaterad för dagen. Så märkvärdigt kan det väl ändå inte vara att sätta in det som är dagsaktuellt och gäller både för restaurang och café....

- Nu skiter vi i det här, sa jag och så åkte vi hem och fick den där efterlängtade koppen kaffe hemma istället. Vissa saker lägger onekligen en sordi över det hela, när man bespetsat sig på en gemensam trevlig utflykt.


Summa kardemumma, utställningen får godkänt däremot inte Akvarellmuseets hantering av sina besökare!  

Sedan kan man fundera en stund över varför inte samtliga lokaler i byggnaden inte nyttjas för utställning. Det är en tanke som slår mig varje gång jag besöker Akvarellmuseet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar