Google+ Followers

onsdag 28 augusti 2013

Är det inte smartare med lite vanlig hederlig snoppmätning istället?

Jag har en känsla av att de här stadsarkitekterna, "jag har den som når längst upp", skulle ta och besinna sig lite. Innan de ens tänker tanken ut, att bevilja några höghus på 54 respektive 60 våningar höga, när omgivande bebyggelse är 3-5 våningar höga som allra mest och bostadsbristen är skriande!
 
Vilken stad är bevänt av skyskrapor, som stegrar sig bra mycket högre än all annan bebyggelse. Det är svindyra byggen dessutom, förutom alla andra olägenheter som de skapar.
 
Jädrans hybris (läs snoppmätning) är det fråga om och inget annat.
 
 
Turnig Torso, det skruvade skrytbygget på 54 våningar i Malmö försöker man  att sälja och det verkar inte gå något strålande med den saken.
 
Verkar därför vara ett väldigt smart och genomtänkt bygge, eller hur? Osäljbart och initialt en förlust på en halv miljard. Man får många normala bostäder för de summorna. Bostäder som kan vara betydligt vackrare och miljövänligare än de här totalt meningslösa nu siktar vi på molnen. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hundertwasserhaus-Essen.jpg

Hundertwasserhus i Wien
I Göteborg tycker dessutom stadsarkitekten, (ni vet vem jag menar, jag har redan skrivit om honom tidigare ett par svängar) att det passar utmärkt på Norra Älvstranden. På Norra Älvstranden, där det byggs som aldrig förr. 
 
Saken är bara den att innan det här nya rikskokkon kom infarande på scenen och började yra om allsköns världsstäder och getter i Brunnsparken, var man starkt oroad över hur man skulle lösa alla problem med den stigande havsvattennivån. Redan nu, vid första bästa stormar, står man i vatten upp till knäveckan inne på bl.a. Casino Cosmopol. Det är styrbord alt. babord om kvastarna, som gäller...
 
Det märkliga är att sedan han kom infarande, som ett jehu och började yra, har inte ett enda ord hörts om den svåra problematiken som måste lösas med det snaraste. Nej istället har de gått igång med både Västlänk och trängselskatter och rivit upp hela stan så att det ser ut som Jerusalems förstörelse, lindringt sagt!
 
Men det är klart han kanske tänkt sig, att de första 20 våningarna skall vara i undervattensläge och allt ovanför det skall man kunna håva in fisken direkt från balkongerna. 
 
Vem vet, det kanske de har i någon storstad i utrikes, som han har en fascination för. Han brukar jämföra Göteborgs uppbyggnad med någon amerikansk storstad, New York t.ex....Han yrar på lyriskt och är helt uppslukad, medan publiken ser ut som fiollådor i ansiktet, med foderluckorna på vid gavel.... 
 
Men vem vet. Han kanske rent av tänkt sig att det skall vara vattenrutschbanor rakt ut i spat, då kan man simma direkt in till innerstan och slipper ifrån att bygga någon ny älvförbindelse. Det slår jag ett slag för! Eftersom jag inte är så bra på att cykla. Men simma länge, det kan jag.
 
Vem vet jag kanske rent av kan simma förbi, hon den däringa unga damen, Elin Adler. Hon som tyckte att alla gråhåringar skulle ägna sig åt åldringsfrågor istället. http://gun-m-ek.blogspot.se/2013/05/trangselskatten-i-goteborg-elin-adler.html 
Vem vet jag kanske orkar simma lite längre än hon kan cykla under vattnet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar