onsdag 3 juli 2013

reseberättelse forts. Palermo Sicilien söndag 9 maj 2010.


Vi knallade ner till marknaden vid Piazza Marina, efter frukosten. Där var det "Bakluckemarknad", trottoarmarknad och även marknadsbord uppställda runt hela Piazzan.

Jag fyndande gröna, läckra glasdroppar. Prutade ner dessa 39 st till 20 Euro. Han skulle ha det tredubbla till att börja med. Ändå överlämnade han dem med ett stort leende, men mitt leende var precis lika stort. 

 Ända sedan vi var i Venedig på glasblåsarön Murano, har jag drömt om att göra en egen designad lampa av glasdroppar. Det gäller bara att vara tillräckligt ihärdig tills jag fått ihop tillräckligt många glasdroppar och så får jag väl kanske ta lite hjälp genom att använda mig av lite glasfusning för att inte få en lampa som bländar. Jag fick blodad tand när jag, Herr H och dottern gick en kurs i glasfusning tillsammans för många år sedan. Jag och Herr H gjorde då en gemensam vägglampa. Den är jag väldigt glad över.
Det fanns onekligen mycket vackert och i många fall väldigt gamla unika saker.
Herr H fyndade sånt på marknaden, som är vanligt för herrar av hans kaliber, ett skjutmått för digitalt och något annat i bra ha väg, alltsammans för 9 Euro. 

- Som vanligt, suckade Herr H, damerna i familjen är alltid värst på att göra sig av med pengar. Och DET skall komma ifrån honom!?


Det var fruktansvärt varmt så vi traskade därefter ner mot stranden i Porta Felicie, ett palats som byggts som "plåster på såren" efter en otrohetshistoria. Men av otrogen man fanns inte längre ett spår, han har gått hädan och till historien sedan länge tillbaka.


Men väl en eftertraktad dam, som fotograferna surrade runt som flugor kring en sockerbit.
Nere vid stranden hittade jag ett besynnerligt konstverk, som jag fick myror i huvudet av ju längre jag funderade över skapelsen. Det såg faktiskt ut som om en hel del människor hade gjort gratis skofynd!
Det var helt uppenbart fotografernas dag. Därför att väl nere vid stranden pågick fotografering, inte för att jag i vissa fall kunde förstå varför. Men å andra sidan, vad har det för betydelse vad jag tänker. Palermoborna flög drakar i havsvinden tillsammans med sina barn, eller låg och solade. Många barn hade konfirmerats denna dag och gick omkring i sina långa vita "munkåpor".
Vi knallade in i gränderna och fram vid Via Vittoria Emanuelle. - Man får vara klistrad efter väggarna i gränderna, när man möter ett fordon, trots att det är enkelriktat. -
På söndagarna stängdes hela Via Roma av ända upp till järnvägsstationen och det var faktiskt väldigt skönt och trevligt med folkfest & gatustånd istället för motorer som varvar och fordon som kör omkring i rasande fart.
Vi tog en välbehövlig sen siesta. Vaknade av att musikparaden passerade vid 18-tiden. Fint att vakna till musik och gatusorl istället för vrålande motorer.

Samtidigt under den glättade ytan finns allvaret ständigt närvarande.
Vi gick ner till "Le Delizie de Cagliostra Ristorante", som hotellet hade givit oss 20 % på maten. Mitt i maten fick jag ett meddelade av dottern om ett dödsfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar