Google+ Followers

onsdag 3 juli 2013

reseberättelse forts. Palermo Sicilien lördag 8 maj 2010.

Inte det vi förväntade oss av betalda "frukostbuffén". Ett fat med sockerkoma, stacks in under våra näsor. - Nåja det löste sig hyfsat, därför att det fanns kylskåp i anslutning till frukostborden, vi köpte lite yoghurt, pålägg & grönsaker från Vucciria. Vi fick pengar tillbaka från Travellink. Det är av sina misstag man lär sig och blir en erfarenhet rikare, dessutom lär man sig att problem är till för att lösas på bästa sätt.
Åkte 2 varv med Hop On Hop Off Sightseeingbussen (röd och blå linjesträckning) så vi hade en klar bild av Palermo och vad som kunde vara intressant att titta närmare på, samtidigt som vi fick en riktig genomkörare av Palermos historia och byggnadsverk. Pris 20 Euro per person. Steg av och fikade och traskade runt lite. Åkte sedan den Blå linjen, som i stort sett var samma väg. Åkte sedan den Röda linjen en 3:e gång, eftersom vi hade sett var vi ville stiga av och botanisera runt lite mer. Resorna för den dagen var ju redan betalda och alltför varmt för att traska på. Palermo är alltför stort för en apostlahästargärning på trötta ben.
I Vucciria - den östra delen av Via Roma - (vi försvenskade det till Vuccerian) är det arabiska arvet påtagligt. Det är en medeltida casbahliknande marknaden. - Soporna har sin egen förklaring det ingår i Palermos nutidshistoria, men det har jag skrivit om redan på resedagen. - Den förfallna stadsdelen Loggia ligger nedanför Via Roma, den gata som vi bodde på. I Vucciria trängs försäljare, kunder och naturligtvis de obligatoriska ficktjuvarna. Gränderna är uppkallade efter alla hantverkare som en gång i tiden hade denna stadsdel som tillhåll. De gamla hantverkarna hittar man fortfarande och det var många trevliga samtal som vi hade under vår resa med allsköns hantverkare. I Vucciria finns alltifrån färsk frukt, grönsaker, fisk och kött, till naturligtvis tingeltangel.
Människan är helt tydligt mycket anpassningsbar. Brudparet traskade igenom sopberget i utkanten av Vucciria. Å andra sidan förstår jag dem, stadsdelen har sin förfallna charm och människorna ÄR över lag väldigt trevliga!
Under dagen flyttar en del av kyldiskarna ut direkt i gränden i Vucciria. Vi köpte blodapelsiner, mandariner, smultron, jordgubbar och en dittills oprovad form av apelsiner. Till morgondagens frukostbuffe inköptes en del gott.
Småkillarna har flyttat ut i Vucciriagränden och sitter och spelar diverse spel. "Insatserna" verkar vara överkomliga, att de har roligt går inte att ta miste på.
Nej, jag vet INTE varför "brödet" till glassen ser ut så....
Men här är den i alla fall inköpt. Herr H tyckte att den borde heta Boobs with ice cream, vilket på italienska borde bli på ett ungefär capezzolo con il gelato.
Vi hade mao en riktig slappardag då vi bara botaniserade runt och shoppade lite fynd... eller förresten det har vi nog gjort under hela Sicilienresan, slappar och botansierat runt. På våra resor finns inga "måste". Kvällskvisten, efter kort nedslag på hotellrummet tillbringade vi med att gå åt andra hållet i gränderna. Vi slog oss ner på ett av de otaliga restaurangerna/fiken och tog varsin kaffe, provade varsitt glas Limoncello. Varje italienskt kafé, restaurang, eller familj har sin egentillverkade Limoncello - i annat fall är man inte riktigt skruvad om man inte har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar