Google+ Followers

onsdag 17 april 2013

Nu är sprickor i fasader ett fullbordat faktum. Kommunikationsdirektören Lotta Fogde, LKAB avgår:

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7611038

och kommunalrådet Tommy Nyström i Gällivare är polisanmäld, eftersom han än en gång försökt att utöva härskarteknik. Det verkar som om Boliden är ett betydligt mer rakryggat företag än vissa andra.

 http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7611618

Ungdomsfullmäktiges motion kuppades till min stora glädje igenom tack vare, att hemlängtan var alltför stor hos några av de socialdemokratiska ledamöterna i kommunalfullmäktige.

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7609052

Det kanske börjar bli dags, att de unga gardet får ta över rodret. Hittills har det varit tvärnit på den fronten, vilka bra förslag ungdomarna än har haft. Det är väl svårt att släppa ifrån sig den fullkomliga makten inom socialdemokratin.Här skall i alla fall följa fortsättning på min tvärnitade bloggroman. Dags att vädra ut gammal prutt och sopa in friska vindar!

4 kommentarer:

 1. Här finns ett läsvärt inslag från en muslim i Sverige, som är högst representativ för vad det här egentligen handlar om:

  http://www.dn.se/debatt/mustafa-representerar-inte-sveriges-muslimer

  SvaraRadera
 2. lovade höra av mig:
  http://jonbloggen.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. Hej gun. Ja det var roligt att ungdomarna fick igenom sitt förslag,men att politikerna oavsett parti tillhörighet inte lyssnar är inget nytt i gällivare. Är själv uppvuxen här och har följt med vad som hänt genom åren. Redan på 80talet ville folk ha en större satsning på turismen..svaret från politikerhåll var behövs inte..vi har gruvorna, istället för att slå ihop flyget med kiruna och kanske bygga en gemensam stor fpl ex kring lappesuando gick inte..båda kommunerna satsade på sitt eget..2 glesbyggds kommuner som inte kan samarbeta!! Själv är jag för en utbyggnad av fpl i gve, sista halmstrået för att gve ska överleva..måste titta hur väl karga ogästvänliga kiruna har lyckats..turisterna vallfärdar dit,många sörlänningar väljer att flytta dit ..dom har inte bättre skola,omsorg,äldrevård,sjukvård...som många motståndare till gve fpl tror,men dom har en stor turistsatsning och bra kommunikationer. Gällivareborna lever i det förflutna..ska vara som det alltid varit..inga förändringar..innevånarantalet minskar år för år och har så gjort under lång tid..inget nytänkade,inga nya ideer..Så en riktig fpl kan vara sista halmstråt.Spelar ingen roll hur mycket som satsas på skola,omsorg,äldrevård om en stor del av ungdomarna flyttar härifrån..vem ska då jobba inom dessa yrken? En ung människa idag vill kunna röra på sig,men som det är idag är du ganska låst pga av dåliga kommunikationer. Flyttade själv från kommunen då det var dåliga kommunikationer.Går inte att ta tåget hem en fredag efter jobbet..då var man hemma lördag och fick åka igen på lördag kväll,flyget skulle ha 3000 tor sthlm-gv.Flyttade till luleå och där flög jag för 500 tor..
  Politikerna som skött gällivare inklusive en stor del av pensionärerna som röstat på dessa ända sedan 60talet har varit blinda,rädd för förändringar, dom had ju sitt säkra jobb i gruvan, det var ett riktigt jobb..turism och sånt skit lönar sig inte. Nu är det dessa personer som idag är pensionärer som gnäller mest...det dom i 50 års tid röstat fram visar resultat.
  Knarket flödar och massor av ungdomar dör pga av detta..föräldrar på stan tog upp detta för en massa år sedan..politikerna blundade,i gve har vi då inte det problemet..vi behöver inte göra något. Sedan briserade en av dom störrsta knarkhärvorna i sverige i lilla gällivare...politikernas svar var...dom har problem i kiruna också med knark. !! Sedan dess är det åtskilliga ungdomar som dött pga av dessa droger i gällivare, och som du ser så ville inte politikerna ta något ansvar denna gång heller, behövs väl ingen skolsjukvård som ungdomarna säger sig behöva. Får hoppas att dessa ungdomar kämpar vidare för förändringar i samhället för annars är nog gällivare en död liten by om 50 år..

  SvaraRadera
 4. Ja, det var glädjande att ungdomarna kuppade igenom sitt förslag. Bara trist att de inte fick det utan detta. Jag har hittills under rätt många år sett vad de har haft för förslag och så här långt har de inte tagits på allvar. Det är rätt ynkligt av sittande politikerkår att inte skola in de unga och därmed vara bra mentorer för dem. Man har en stor brist, när man inte besitter ödmjukheten, att släppa fram det unga gardet och göra dem delaktiga i samhället.

  När det gäller Gällivare flygplats delar jag inte din åsikt, av många anledningar. Dels tycker jag att det har varit nog med baklängesbeslut, har Aitik höjt ett varningens finger, borde sossarna inrätta sig i ledet. Därför att man har helt enkelt inte råd att fatta fler dåliga beslut eller avtal. Det här är ett givet dåligt beslut, som än en gång kommer att läggas kommuns skattebetalare till last. Dvs. någonstans måste man fylla upp dessa pengar, som så väl hade behövts till att utveckla samhället och faktiskt också de omkringliggande byarna. City Move talade precis om vart skåpet kommer att stå!

  Kan inte heller förstå varför man inte istället satsar på att tillsammans med Kiruna försökt att få ett lågprisbolag, som flyger på Gällivare och Kiruna. Till det behöver man sannerligen inte landningsbanor av denna dignitet. Man måste inventera innan man gör en dylik satsning och med tanke på att kommunen inte satsat på turister, verkar det fullständigt käpprätt åt skogen, igen! Därför tycker jag att det bara är sorgligt. Det finns dessutom gott om anslutningsflyg. Rätt vanligt att man mellanlandar, men med ett mindre flygbolag så flyger de direkt. Själv väljer jag bort att åka "hem" därför att det helt enkelt kostar för mycket. Bra mycket billigare att åka på långresa och då är det allvarligt fel någonstans.

  Sedan vad gäller politikerna på kommunalnivå, så kan jag dessvärre inte hålla med dig. Min pappa har suttit i kommunstyrelsen under 50 och 60 talet. Jag vet därför att han varit emot placeringen av kyrkan i Malmberget när den skulle flyttas. Man hade dragit till med en placering allra närmast på mellanområdet. Idag vet vi att t.o.m. det inte är lämpligt.

  Redan i slutet på 70-talet noterades en tråkigt trend både vad gäller brottsligheten och narkotikabrotten. Jag vet det eftersom jag jobbade på tingsrätten och även extraknäckat för kriminalvårdsverket. Det bekymrade mig en hel del att man inte tog problemen på större allvar, men där ser jag att både politiker och de sociala inte tagit problemen på allvar. Tror dessvärre inte att det blivit till det bättre. Sedan har naturligtvis utflyttningen och problematiken kring Malmbergsgruvan inte gjort det bättre.

  SvaraRadera