måndag 8 april 2013

Idag ströp norrlandstidningarna på webben, NSD (Norrländska Socialdemokraten) och NK (Norrbottens Kuriren) möjligheten till att kommentera nyheter. Inte bara det.

Till hösten är webbtidningen en saga all, om man inte är prenumerant.

Meningen med webben har därmed gått förlorad och det är också ett effektivt sätt, att sätta stopp för insynen i mediavärlden. Det kommer att bli en sluten värld, ett slutet Sverige, samtidigt som man talar med kluven tunga om ett fritt och öppet Sverige.

Anledningen till att man mörklagt övre Norrland är åtminstone för min egen del helt uppenbar. Jag har erfarit det under de år jag har bloggat för både NSD och senare NK. Det jag skrivit om det statligt ägda LKAB har gjort mig till en tämligen kontroversiell person. Men för mig personligen spelar det mindre roll, så länge jag själv vet, att jag står på moralens sida och inte är till salu.

Det man inte kan ventilera är också det, som kommer att ske i skymundan. Fritt från insyn, eller möjligheter att kunna påverka i den anda som tidens utveckling har fört med sig.

NSD tog steget innan NK gjorde det, eftersom NSD kastade ut alla bloggare från respektive ort. Nu till hösten kommer även NK att per automatik, strypt allt vad folklig insyn heter.

Det måste passa tidningsägarna perfekt, eftersom beslutsrätten i det här fallet leder ända upp till självaste statsministern, sedan man passerat diverse stiftelser, som är någon form av bollkallar.

Stiftelser är naturligt helt utanför lagen, en sluten och icke nåbar företeelse av företagsägande. Mitt synsätt på stiftelser fick sig en knäck, redan när jag jobbade på tingsrätten. Jag insåg redan då att det måste vara det mest effektiva sättet, att kunna ha jobba i det fördolda, eftersom riskerna är tämligen obefintliga, att någon kan nå stiftelsernas verksamhet. Även om det är helt uppenbart att de t.o.m. kan strida mot stiftelses upphovsman, eller syfte.

Misstror man mina ord, är det bara att kolla vad som hänt med makarna Wallenbergs testamente. Det är långt ifrån den förvaltning som omtalades i testamentet. Det var dessutom från första början en allmännyttig stiftelse. Det var nog länge sedan den var det.

Personligen har jag varit involverad i stiftelser och jag har utträtt ur dem samtliga. Det passar inte min personlighet, att medverka till det, som där kan ske helt oantastligt och långt ifrån lagens normala råmärken.


  

13 kommentarer:

 1. Jag märkte av det också i morse. Nu har man som sagt tagit steget fullt ut. Man försvarar sig med att det är "fel" att "vi snyltare" som inte prenumererar på deras tidningar inte skall få läsa på webben heller. Men det måste ju slå tillbaka mot dem på det viset att ifall de förlorar reklamintäkter, så är det de tidningar som inte tar betalt för att läsa deras alster får ännu fler annonsörer. I fallet NSD och Kuriren så är det bara en tidsfråga innan man slår ihop dessa två tidningar. Två med olika syn på politiken, ja hur fan ska det sluta? Men som tur är finns det även i fortsättningen tidningar som låter folket komma till tals. NSD har ju en censur som inte liknar något annat i sina kommentarsfunktioner, där duger det bara att stryka medhårs. Jag har personligen märkt detta med min alias som ligger pyrt till ;-)

  Ha en bra dag /Mad Max

  SvaraRadera
 2. Det är helt riktigt det du skriver. Se bara på alla stiftelser i Stockholm, där företrädesvis testamenterat i stiftelseform till ensamstående kvinnor, både lägenheter och semesterstugor i skärgården. Det är bara se vilka som idag besitter dessa. Har dessutom avgjorts i domstol, till potentaternas fördel. Sverige är korrupt och någon form av lagstiftning tycks vi inte ha kvar. De giriga blir allt girigare och de som inget har allt fler till antalet.

  Mad Max det är helt riktigt det som du skriver. Det finns också en anledning till att denna bloggerska slutligen hamnat här det fria ordet och avvikande åsikter gäller inte längre.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Det var inte det jag syftade till i min kommentar, utan jag var upprörd över massmediernas sätt att begränsa yttrandefriheten. I synnerhet dem två tidningarna som jag daglien läser, ja hela tiden, nästan. Jag har följt Guns bloggande redan då hon var aktiv på t,ex NSD,

  Mad Max

  SvaraRadera
 4. Om jag förstått rätt har NSD under tre år med början 2010 inhöstat över 50 miljoner kronor i så kallat presstöd.
  Under tre år har vi skattebetalare i så fall sponsrat NSD med presstöd som skulle räcka till köp av 24 nya villor á 2 125 000 kronor eller 126 bilar (t ex Mercedes) á 404 762 kronor. Jag tror att en del av bidraget användes till att granska stålverket vid Torneå, och gissar att granskningen resulterade i minst 50 artiklar. NSD borde ha offrat krutet på att granska LKAB Malmberget vars utsläpp troligen är värre än det finska stålverkets.

  SvaraRadera
 5. Jo, tack, stiftelser som överlämnats till "allmännyttan" eller de minst bemedlade/utsatta i vårt samhälle, sedan vem/vilka, som roffat åt sig dessa förmåner istället, det känner jag tyvärr alltför väl till. Jag håller också med att rättsvärlden anammat dessa avarter till människor på bekostnad av de som inte själva kan tillvarata sina intressen. Det har utkristalliserat sig ett väldigt utnyttjande av människor i svagare ställning. Något som denna tidsanda verkar ha blivit fullfjädrade experter på.

  Det finns anledning till att jag sitter och knåpar med ett manus som har sin bas i just stiftelser, det har jag gjort i många år nu. Någon gång kanske jag lyckas bli färdig, om livets alla förvecklingar och kroppen vill.

  Presstödet tycker väl tidningarna att de bara skall ha, utan att ens fundera ut varför man överhuvudtaget får presstöd. Presstödet tycker de helt uppenbart inte har någon förbindelse med yttrandefriheten, som jag anser är helt rubbad med en dylik åtgärd, som nu vidtagits.

  Hade vi skrivit anno 1950-1960, hade väl ingen lyft ett ögonbryn. Men med tidens utveckling, är det ett klart ställningstagande för att mörklägga och kringskära yttrandefriheten.

  Bara under mina år som bloggare i NSD, noterade jag hur min blogg fick ett alltmer blinkande och hoppande läsning av alla annonser, som min blogg kantades av. Jag jobbade gratis, men varje klick på min blogg, vilket var en hel del, genererade reklampengar till NSD. Själv kan jag tycka att den måste ha varit självbärande, eftersom jag inte tog ut någon lön och reklamintäkter helt uppenbart kom in på alla klick som min blogg hade.


  SvaraRadera
 6. forts.

  Sedan är inte steget mindre än att man räknat ut hur mycket reklamintäkter som funnits med allt annat som webbtidningen stått för. Dessa uppgifter förtiger dock NSD & NK:s ledning och det är sannolikt toppstyrt från ägarstiftelsen. Det är dock alltjämt svårbegripligt av tidningen, att hänvisa till ett snyltläsande, som skäl för en dylik åtgärd.

  Det rimmar illa, eftersom NSD aldrig redovisat reklamintäkter via webbtidningens läsare inkl. presstödet som de mottagit. I mina ögon är de precis lika giriga, som resten av etablissemanget i samhället har blivit. Jobba gratis för något dylikt, eller ens jobba för något dylikt, det undanber jag mig helt enkelt. Jag har aldrig varit för några former av inskränkningar i yttrandefriheten, åsiktsregistrering, eller kringgående av likhet inför lagen.

  Sedan håller jag fullständigt med om att NSD borde ha offrat krutet, att granska LKAB Malmberget och av samma anledning som du påtalat. Det nämndes i den artikelserien om utsläppen från finska stålverk, inte ett enda ord om att två malmprover från gruvan i Malmberget hade använts av länsstyrelsens utredning om förekomsten av osmium. När man kom så långt så lades locket på av länsstyrelsen. Det var en alltför het potatis och jag har inget direkt bevis för det, men bara det att självaste landhövdingen (länsstyrelsens chef) satt i LKAB:s styrelse och att allt mörklades, det känns verkligen inte bra för min egen del. Tydligen även för NSD, som blev informerad av mig. Men aldrig nämnde detta med två ord om proverna från Malmbergsgruvan, studien om Osmium, inte heller den ryska utredningen, eftersom Sverige till en början hängde ut ryssarna också. Jag länkade t.o.m. utredningen och studierna till NSD, men icke ett enda ord. Det gör att jag idag inte har så mycket till övers för kriteriet "grävande journalistik - under dunkla stiftelsers flagg".

  Det är inte så att jag tycker att utsläppen är ok från finska stålverk, men jag ogillar verkligen tunnelseende och "rensning" bland källmaterialet!

  I mina ögon är det ett journalistpris, som är nog så kantstött i den grävande spaden. Då har faktiskt Marie Ridderström NSD-Gve/Mbgt, som träget försökt belysa LKAB Malmbergets framfart, värd det 100 gånger om! Hon har t.o.m. fått utstå spott och spe från LKAB:s propagandaapparat på sådant sätt, som inte borde anstå ett statligt ägt bolag.

  Men vett att skämmas det har LKAB överhuvudtaget inte, inte heller dess ytterst ansvarige ägare, eller styrelse. Ytterst ansvarige är även samma toppfigur som sitter i beslutsposition både i tidningsstiftelsens topp som gruvbolagets!

  SvaraRadera
 7. Det går inte längre att göra inlägg i Bror Wennströms blogg på NK, har du noterat det Gun?? Snacka om åsiktsregistrering!!!! Snart är väl även den bloggens saga all. Tumskruvarna dras åt.

  SvaraRadera
 8. I vårt östra grannland existerar inget presstöd i nuläget. Då borde ju det innebära att alla tidningar är i ett behov av nedläggning. Presstödet stöder ju inte demokratin, eller yttrandefriheten. Man biter inte den hand som när en! Eller hur var den gamla devisen?
  Mvh Mad Max

  SvaraRadera
 9. Jodå, jag har noterat att det inte går att göra inlägg i bloggarna heller.

  Det här förutspådde jag redan när NSD fimpade av alla lokala bloggare och bara höll sig med journalisterna som skulle blogga. Det har utarmat lokalsidorna på webben. På flera orter finns överhuvudtaget inget skrivet. Man måste t.o.m. fylla ut nyhetsflödet med andra orters nyheter. Snacka om dålig journalistisk anda och dåligt ansvar. Det öppnar upp för ännu mer maffiatakterna och korruptionen i kommunerna.

  Mad Max, jag kan en bättre devis i det här fallet (mer norrländsk): man kackar inte i eget bo!

  Det här är en åtgärd, som åter drabbar de som inte har ekonomiska möjligheter. En vanlig svensk inkomsttagare har inte råd att hålla sig med flera dagstidningar. SKAM PÅ TORRA LAND är därför tidningarnas agerande! Men det är ju den politiska andan vi har i det här landet.

  Jag tycker att både politiskt stöd och presstöd skall upphöra helt och hållet. Vi behöver pengarna till vettigare saker i det här landet, "baklänges".

  SvaraRadera
 10. pengarna räcker inte till för dessa små tidningar. nsd och nk är snart en saga. I slutänden så kommer det att finnas 2 dagstidningar i sverige + 2 kvällstidningar. Tiderna förändras.

  SvaraRadera
 11. Men det är ju så urbota korkat agerat. Vad hade det spelat för ekonomisk roll, mer än i positiv riktning, att man hade behållit webbtidning med ett fåtal axplock ur tidningens totala innehåll.

  Det finns trots allt vissa reklamintäkter i en webbtidning också. Däremot betvivlar jag att det finns det mot en webbtidning som blir helt låst!

  Dessutom är det en bra reklam att tidningen finns på nätet!

  Det kommer alltid att vara så att de som vill läsa papperstidningen dvs. OM det är bra journalistik i papperstidningen kommer den ändå alltid att finnas prenumeranter för, därför att samtidigt saluför man yttrandefrihet och öppenhet. Istället för som nu blivit fallet, där man med fog anar sig till motsatsen!

  Nu gör man nu precis tvärtom mot bättre vetande, att man inte bara centraliserar tidningens utbud, innehåll etc. man visar öppet att man gjort sig öppen för andra dunkla direktiv, som får mig att på goda grunder tro att här är det mycket som rör sig bakom kulisserna och bristen av objektivitet rent journalistiskt.

  Den fria pressen ger jag inte mycket för idag med det här nya med att släcka ner tidningarna från webben och speciellt inte sedan dylika signaler som t.ex. LKAB:s Lotta Fogde nu sitter i SR styrelse och den som har sista ordet i stiftelsernas styrelse är statsministern!

  Jag känner att det inte längre är tal om solklar fri press, den kommer onekligen att vara toppstyrd. Jag betvivlar också att sådana program som radions Kaliber och TV:ns Uppdrag granskning där man t.ex. tagit upp LKAB i Malmbergets agerande kommer att finnas i framtiden.

  Det är lika urbota korkat som att tro att landshövdingen, som är chefen för tillsynsmyndigheten skall sitta i LKAB:s styrelse. Mer lukt av korruption/påverkan får man nog leta länge efter om man frågar mig.

  Varför tidningarna sätter sina egna journalister att blogga, har jag svårt att ens föreställa mig anledningen till och har inte heller förstått. Det är med mina ögon sett ett häpnadsväckande slöseri och utarmning av papperstidningens och journalistikens innehåll!

  Journalisternas arbetsuppgifter torde med ett normalt tänkande istället vara, att leverera reportage och journalistiskt arbete i första hand riktat mot papperstidningsläsarna.

  Hade man nu varit klok hade man istället haft kvar samma upplägg som varit tidigare innan förändringarnas vindar svepte förbi med allt snålare & kalla vindar. Hade man istället valt att ha det kvar som det var och bara lagt till med separata +sidor för prenumeranter på webben, då hade man nog istället kunnat få en helt annan utveckling.

  Nu tror jag på goda grunder på en snar tidningsdöd. Man har lyckats ta död på folkligheten och det är allvarliga steg. Jag kan inte tänka mig att man vunnit, snarare förlorat. Det gäller säkert också reklamintäkter både i papperstidningarna som webbtidningarna. Det är också det som fått mig att på fullt allvar tro att det finns mäktiga krafter i rörelse!

  Om jag vore företagare (vilket jag också är), så skulle jag annonsera i en välbesökt webbtidning öppen för alla och en papperstidning, som håller bra journalistik och objektivitet från redaktionen.

  Vi lever i nya tider och är man inte med, så är man snart ett minne blott.

  SvaraRadera
 12. Har inget med yttrandefrihet att göra. Tidningarna överlag i sverige säljer mindre och mindre,vilket gör att intäkter för reklam och förs minskar.Tidningarna finns på nätet och kommer så att finnas..men det kommer att kosta om du vill läsa precis som allt annat...inget är gratis..lite reklam på en sida gör inte att ett företag går i vinst.Att producera en dagstidning typ nk eller nsd kostar stora pengar. Dom politiker som vill blogga kan väl göra det på respektive partis hemsida..eller som du skaffa en blogg. Sedan är det bara att köpa en annons plats och berätta var man finns..Enkelt och bra..då kan dom som är intresserad av ens åsikter och tankar välja vem man ska följa på nätet och i debatter.

  SvaraRadera
 13. Det är din åsikt av det hela. En papperstidning som har ett intressant innehåll behåller större delen av sina läsare, en tidning som tappat bort det journalistiska värdet har det inte.

  Enkel ekvation.

  Självklart har det en stor betydelse av yttrandefrihet, när samhällsstrukturerna ser ut som de gör. Om du läser anledningen till varför tidningarna väljer att ta betalt, så är de rent förklenande ursäkter, utan en tanke på hur de själva har skött sina publikationer.

  En bra tidningsredaktion och ägare klarar av att gå in i framtiden på rätt sätt. En dålig ägare och redaktion gör det inte!

  Det är lika enfaldigt som att påstå att böcker inte kommer att finnas i framtiden. Läsplattor och ljudböcker är bara en del av den stora marknaden i läsvärdet.

  SvaraRadera