Google+ Followers

tisdag 30 april 2013

Chalmers Cortége idag, Valborg och första maj.


Själv saknar jag nog mest majbrasorna bland snöhögarna i Malmberget. Korven, hur gott den smakade sedan den legat och gottat till sig i glöden. Det får smakminnena att vakna till liv. Förunderligt hur smakminnen och känslor kan leva kvar och bli till en verklighet fastän allt egentligen är så fjärran bort i tiden.


Också märkligt, samma land och ändå så annorlunda traditioner att ta fäste på. Det verkar, geografin till trots, som om folket i norr, mer tagit fasta på Valborgsnatten mellan 30 april och 1 maj och häxteorin. För det kan väl knappast vara så att Goethes Faust "Walpurgisnacht" skulle vara mer bekant i norr än i söder, eller?

Den heliga Valborg, abbedissan i Heidenheims nunnekloster, som enligt legenden var en engelsk prinsessan, förbryllar. Valborgskulten uppstod efter hennes död på 700-talet. Märkligt nog har den i allra högsta grad kommit att handla om skydd mot häxor och onda andar. Det får mig att inse att det är något som klickar i mina kunskaper, eftersom jag inte får ihop sammanhangen: Tända bål härstammade egentligen från den keltiska religonen men vad har det med kloster att göra.

Traditionen med att tända eldar, den lever i vart fall starkare i norra än i södra Sverige. Kanske beror det på att vi i norr nog varit mer själsligen sammanknippade med kelterna än de lärdes traditioner.

Livet i Malmberget var inte precis präglat att studentsånger och tal. Tal fanns nog där. I rikliga mängder dessutom. Men definitivt inte den formen av tal.

Den förutfattade meningen om den tyste och fåordige norrlänningen har jag aldrig förstått något av hur den kommit till. Men den är rolig och jag uppskattar den trots att jag vet, att det mer handlar om ett iakttagandet för att få en klar bild över vem det är som stigit innanför den egna sfären än oförmåga att kunna föra samtal. Samtalen på valborg däremot, speciellt där på nattkvisten vid majbrasorna, antog alltid en form av det mer filosofiska slaget (i bästa fall). Men huruvida de var av det kulturella slaget lär nog de lärde få slita sitt hår över. 

En del av samtalen gick dessutom av stapeln kring majbrasorna till långt in på natten, eller fram på morgonkvisten, när glöden bara återstod av de flera meter höga och breda majbrasorna. Den stora majbrasan fick dessutom alltid kompletteras av flera små och mer nätta korvstekarbrasor, som inte hade så mycket av okänt innehåll i sig och som man kunde närma sig utan att bli svedd. 

Arbetarrörelsens första majdemonstrationståg fanns det förut mål och mening med. Nu för tiden betvivlar jag, att meningen bakom orden, ens är riktigt förankrade i verkligheten. Det verkar långt till förståelsen av orsak och verkan.

Chalmers Cortégen rullar idag för 104:e gången och är ett troget inslag i Göteborg. http://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Dags-f%C3%B6r-hundrafjarde-Cortegen.aspx I år lär det inte var risk för någon idétorka, så mycket galenskap som har förekommit både i Göteborg och det övriga landet/världen.

Trafikomläggningen med bussfiler och trafikköer med trängselskatten lär inte ha undgått någon, som suttit fast i dessa enorma bilköer i Göteborg. Där kan man snacka om att tomgångskörning överskrider med råge det tillåtna vid varje trafikljus, som inte bär det minsta lilla spår av synkronisering. Gröna vågen har blivit röda vågen. Ungefär 1 ½ - 2 bilar hinner över innan trafikljuset skiftar om. Det är därför väldigt många som kör mot rött idag, taxibilarna är värst av dem alla! Och så mycket till kollektivtrafik blev det inte kvar får alltför många. Det gäller att ha apostlahästar som orkar gå länge och mycket både i ur och skur.


Hela Linnéplatsen har varit ett bombat område sedan galenskapen drog igång. Men visar också hur bombat hela projektet är. Går det i den här hastigheten lär det dröja 300 år innan den är genomförd, allt enligt ett inlägg i dagens Göteborgs-Posten under "fria ord". Jag nickar instämmande med inläggsskrivaren.

Mutskandalerna rullar på vidare överallt i Sverige och utomlands, men få av dem tas om hand, eller rättas till. Har man egentligen gjort det med någon av alla dessa skandaler, undrar jag helt plötsligt vid närmare eftertanke. Nej, jag kan inte komma på en enda.

Spårvagnsinköpen i Göteborg är lika urspårade som politikerna själva: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/sparvagnsupphandlingen

Utflaggningen av skeppen till Färöarna, dvs. den regelrätta skatteflykten är bara ytterligare en till i det numera knôkfulla ledet avancerad & planerad skatteflyktplanering, som regeringen totalt negligerat. Men det är klart kan man inte ens hålla ordning i de egna statligt ägda företagen eller myndigheterna, så varför skulle man kunna hantera resten av företagande, arbetsmarknad, eller något annat. Uppvaknandet lär bli smärtsamt, när festen är över. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/stoppa-utflaggningen-till-faroarna 

Snart finns inte ens något stort byggföretag, som inte gett den egna svenska arbetsstyrkan bomsen och en fot i baken rakt ut i kylan. Det blir ju så mycket billigare att hålla sig med utländsk arbetskraft, när man kan skita i både arbetsrätt, svensk lönesättning och andra rigorösa kontroller av både det ena eller det andra slaget. 

Det vimlar av polska och rumänska bilar i Göteborg och de är inte direkt inriktade mot turism kan jag säga. Ett studiebesök under rätt dag och rätt tid vid Willys i Gamlestan säger det mesta som behöver sägas eller dokumenteras. Där kan man snacka om "sex laxar i en laxask".

Försäkringskassan törs inte göra något åt den kriminella världen. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1611954-spritbussarna-fortsatter-rulla-trots-kontroller De är väl kanske rädda för oligarkers onåd, bättre då att välja ut andra mer lättillgängliga offer att ge sig på. De verkliga offren för deras systemfel. 

Meddelandena från grannsamverkan börjar bli en hel följetong.

EU kan inte införa ett stopp för miljögifterna, som håller på att utradera bina, därför att gör de det så riskerar 40 000 att bli arbetslösa! Men de tycks inte veta vad som händer om bina och de som skall pollinera dör ut. Då kan jag säga att det inte räcker med arbetslöshetssiffror. Vi kan nog börja räkna dödssiffror istället. Sedan så klarar min arma hjärna inte av att förstå, att användandet av miljögifter skulle generera mer jobb. Rimligen borde det vara precis tvärtom.

Runt om i Göteborg finns upphängda reklam för Liseberg. http://www.dn.se/nyheter/sverige/lisebergs-kampanj-uppror-grekland 4-åringen var bekymrad över dem igår. Han kan inte förstå varför det finns så många gråtande barn på reklampelarna i Göteborg. Varför gråter barnen? Vad har hänt?

Vi vuxnas förklaringar blir obegripliga i slutändan, eftersom bilderna av de gråtande barnen blir det som dröjer sig kvar i 4-åringens medvetande.


Ja, skall man gråta eller skall man skratta åt de här som skall äga förstånd, men är så långt bort ifrån förstånd som man bara kan komma... 

Nej, som sagt var. Om de inte supit bort hela hjärnan, när de byggde årets Chalmers Cortége lär de ha mycket att ta fasta på. Jag vill gärna tro på ungdomen trots alla fyllespyor och hejdlösa urspårade fester, som media har rapporterat om.
Bilden kommer från http://bigganed.blogspot.se/ med hennes medgivande.


1 kommentar:

  1. En liten fågel viskade i mitt öra att du hade alldeles rätt: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1614912-kortegen-ringade-in-aret
    en ovanligt lyckad Chalmers Cortége

    SvaraRadera