Google+ Followers

söndag 3 mars 2013

Jag har fått problem med mina bägarceller. Lät inte det spännande så säg?

Läste någonstans att utvecklingen av bägarceller är fullt jämförbart med en sprayflaska raklödder. Det blir massor av skum när man trycker på sprutknappen.

Bägarcellerna kan enligt uppgift bilda upp till 500 gånger mer slem än normalt. Jag tror att jag skall anmäla mina bägarceller till Guiness rekordbok (eller Gunnars rekordbok, som yngste sonen brukade kalla den när han var liten). Mina bägarceller måste ha slagit världsrekord under de senaste dygnen. Inatt satt jag uppe och såg hela serien "Boss", (2:a säsongen)Canal + Play, bara därför att det var lönlöst att ens försöka att lägga sig ner.

Snacka om förkylning. Omgivningen, som tack och lov hade rymt nys-och hostradien, hade nog behövt paraply för att skydda sig, när attackerna satte in. 

Pappersnäsdukarna, plastpåsen (med förslutningsklämma) att stoppa ner alla använda näsdukarna i, påminner starkt om sinnebilden av Linus med filten. Ni vet den lille tecknade killen, som han släpar med sig sin ljusblå snuttefilt överallt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Snobben
Den tecknade serien om Snobben och hans vänner, med ett lustigt persongalleri. 

Jag undrar om jag inte får göra som dottern gjorde en gång för många år sedan, hon var så less på det hela, så hon hade stoppat in pappernäsdukar i vardera näshåla. Nej, gud förbjude mig, jag törs inte sätta in det fotot av henne i min blogg.

Det är nog med "nära livet upplevelse idag", så här en söndag i mars, när hela vardagsrummet badar i sol.

Bägarcellerkaos till trots, så känner jag lukten (=stanken) av min provodling i hydrokultur, så fort jag bara gläntar på det genomskinliga plastlocket till min fröodling. Jag tänkte i år testa hydrokulturodling och har därför sått frön direkt i riven kokos. 

Jag köpte två block riven kokos à 39:- här i handelsträdgården & blomsterhandeln, som ligger en norrländsk spottloska ifrån vårt hus. Kokosblocken skulle bara lösas upp i vatten och visade sig svälla rejält. Det betyder att ett block ligger där oanvänt, trots att jag också fyllt på glaskrukorna i min orkidéodling med en hel del av kokosgôret.

4-åringen gillade att köra runt träsleven i hinken medan kokosblocket löstes upp, men sedan avtog odlarintresset tvärt. Det var nog för kletigt göra för att vara i hans smak. I vanliga fall brukar han tycka att det är roligt att så frön och plantera. Visserligen brukar det vara lite jordhögar där man inte riktigt hade tänkt sig, att det skulle vara en jordracerbana, eller jordkulle...

Ett block kokos blev så här mycket och då hade den inte expanderat färdigt. Nu står det som blev över och stinker i tvättstugan. Men skall köra ner det kring rötterna på de växter, som behöver jämn fuktighet. Det andra blocket skall jag spara till växterna, som skall stå i den förhoppningsvis gassande sommarvärmen ute på soldäcket.

Det var tydligen roligare att karva ut äppelfigursansikten den dagen.

Äppelmonsterhuvud under arbete såklart, vad annars?

Till min stora förvåning, så lyckades det med, att så frön direkt i riven kokos. Mina förutfattade meningar fick sig en rejäl knäck. Salladsgurkorna och squashen tog två dagar på sig, innan de sprängde fram ur kokosen. Resten har inte heller låtit vänta på sig. Det sjuder av liv i kokosrivet.

Jag gjorde min hydrotestodling och sådde på "fruktdag" enligt "Så och skördekalendern", av Maria Thun. Ny kalender utkommer varje år, eftersom det ändras år från år. Det är praktiska råd, inte bara för så och skörda, utan även när det gäller bakning etc. Vill man ha ut det optimala av minsta böket, skall man verkligen läsa den. Jag har helt enkelt slutat upp med att inte planera efter den. Sår man frön efter såkalender är det 99,9 % groddbarhet, även på frön som hunnit få några år på nacken.

Eftersom det är sådant som skall bära frukt, så sådde jag gul peppar, röd peppar, knölfänkål, sommarsquash, picklesgurka "Little Leaf", picklesgurka "Nothern Pickling", passionsfrukt, tomatillo, aubergine, spetspaprika, gul och grön paprika den dagen (måndagen 25 februari)

En hel del av fröerna är från mina egna odlingar. Hela jag är som en enda stor fröhandlare. Det är hemskt så mycket fröer jag har från den egna trädgården. Hade min kropp varit i bättre skick hade jag nog haft stora odlingar och inte det jag nu har, med upphöjda odlingsbäddar i midjehöjd.
 

 


4 kommentarer:

 1. Helt riktigt. Det törs du INTE.
  /Bella

  SvaraRadera
 2. Säg inte det.

  Du vet väl vad som händer, när någon säger till mig: "det där kan du INTE"...

  Då blir omvandlingstabellen i mitt huvud: "Skall vi slå vad?!"

  SvaraRadera
 3. ett ord: grävling

  jag slår inte vad. Har ännu oinlösta tillgångar, så jag har inte så bra erfarenheter därifrån.

  SvaraRadera
 4. Vänta nu... blandar du inte ihop mig med någon annan?

  Så funkar inte jag! Kolla den yngre förmågan av dina bröder, var tror du han har ärvt den genen ifrån?

  SvaraRadera