Google+ Followers

måndag 25 februari 2013

Vapenhandlare är nu kopplade till hästköttskandalen.

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1313038-vapenhandlare-kopplas-till-hastkottskandalen

Det här blir bara "bättre och bättre."

Vilka som varit medvetna om sannolikheten, att det här inte kan röra sig om fullvärdigt kött, känns verkligen inte som någon glasklar historia.

Nyss upptäckte man att IKEA Sveriges köttbullar innehöll hästkött (Ingvars billiga köttbullar) och ännu fler affärsverksamheter är nu inblandade i hästköttskandalen, som den döpts till inom EU.


Herr H han brukar beställa Ingvars köttbullar, när vi käkar på IKEA. Jag hävdar och har alltid hävdat, att det där är inte köttbullar! Det påminner inte ens om smaken av riktiga köttbullar. De är lika mycket icke-köttbullar som "Mamma Scans köttbullar", eller något annat färdigfabrikat köttbullar. 
När mina söner ännu bodde hemma döpte de om "Mamma Scans köttbullar" till "pruttbullar". Det luktade faktiskt riktigt gruvliga fjärtar, när förpackningen öppnades. 

Jag glömmer aldrig när jag och dottern bodde lite spartanskt i Umeå under ett par veckor och köpte därför en burk färdiga köttbullar. Vi stirrade och luktade på de här sakerna, som låg på tallriken i någon brun dallrig röra, som skulle föreställa sås, innan vi försiktigt smakade på det vidunderliga inköpet. Sedan var vi rörande ense om att Doggy hundmat, sannolikt måste både lukta och smaka bättre. Det blev bara makaroner och tomater till den middag.


Själv avstår jag alla former av dylika ttbullar, liksom jag inte äter hambugare hos McDonalds. Jag föredrar helt enkelt något som inte smakar och luktar som välanvänd, panerad disktrasa.

Däremot vill jag minnas, att jag gillade hamburgerkött på den tiden det var hamburgerkött, dvs. hästkött och inte något mystiskt substitut. Hamburgerkött med en utsmetad klick pepparrotsvisp, var alls ingen tokig smakkombination.

Men käka köttavfall det känner jag inte alls för, eller tanken på djur som är fulla av diverse kemikalier. Det är verkligen inte mat. Men det är inte heller kyckling eller kött som är fullsprutade i nitriter, för att väga tyngre. Då kan jag lika gärna käka bönor, ägg eller ost för att få mitt proteinbehov tillgodosett.

Girighetens ansikten blir allt fler och finns nu precis överallt. Moralen och etiken är en klar bristvara i dagens samhälle. Det gäller t.o.m. skitungarna som rånar varandra, men inte att förglömma hela spannet däremellan och ända upp till de övre lagren av makteliten. 

När media manglade ut nyheten om 20-talet fifflande LKAB-arbetarna i Kirunagruvan http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5450188 blev jag inte det minsta lilla förvånad. Ett statligt ägt bolag, som själva inte föregår med gott exempel mot dem de drabbar. Skall man jämföra summorna, som det handlar om i de båda fallen. Tja... döm själv.


För mig har i alla fall gränsen mellan ren och skär maffiametod och alla andra former av girighet helt enkelt suddats ut. Jag vet helt enkelt inte vilka som egentligen är värst av dem. Det måste bli dött lopp.

Gnägg...
  

7 kommentarer:

 1. det är hemskt att vi inte ens får veta vad vår "mat" innehåller.

  diktaturen och slaveriet ser bara lite annorlunda ut nu för tiden.

  SvaraRadera
 2. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige26 februari 2013 14:02

  Som alla riktiga hamburgare kan jag försäkra dig att våra hamburgerkött endast består av 100% nötkött, inget annat! Det är vi trygga med eftersom vi har ett nära partnerskap med våra leverantörer och använder endast hela styckningsdetaljer från framdelen av kossan (t ex flank, bog och nacke). Genom vårt nära och långsiktiga partnerskap med våra leverantörer, ner till gårdsnivå i många fall, vet vi vad vi köper in. Allt vårt kött är spårbart tillbaka till bondgården.

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

  SvaraRadera
 3. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

  Ja, jag läser vad du skriver. Men era hamburgare kan omöjligen bestå av enbart rent 100 % nötkött, därför att era hamburgare är smakmässigt en lika härlig upplevelse som en våt disktrasa. - Med väldigt många års mellanrum har jag provsmakat, samma nedslående smakupplevelse, en tugga sedan åker den ner i soppåsen. Hamburgare är inte er grej.

  Sedan är jag den första att gratulera er om ni inte haft några intermezzon med köttet från era leverantörer. Förut åts det mycket hästkött i Sverige, men med dagens hästar som är fullpumpade med diverse olika sprutinnehåll, så NEJ TACK!

  Dafgård m.fl. åkt dit, det var väl de som var leverantörer till IKEA, om jag läste rätt imorse. Vilket jag gör ett förbehåll för. Samtidigt kan man undra varför man köper kött från utlandet, när vi har en egen köttproduktion i Sverige. Som kund borde man ha rätt att veta var köttet kommer ifrån.

  Hade ju varit intressant att veta varför era hamburgare smakar så svampigt och långt ifrån köttsmaken, om det nu är så att ni inte blandar i en massa annat i dem.

  Det är ju lika illa smakmässigt med IKEA:s köttbullar och Mamma Scans köttbullar, det blir väldigt långt ifrån hemlagat både smak- och luktmässigt! För att inte tala om köttbullar på burk, urk!

  I Irland eller om det var England, rent av både ock, hade man dödsfall bland unga, i galna kosjukans spår. Det som var gemensamt för dem alla var att de hade ätit nästan dagligen hamburgare hos McDonalds. Vet inte om du såg det programmet, som gick för några år sedan på TV. Utredningen som ingick i programmet visade också att Mc Donalds hade haft kött med galna kosjukan i sina hamburgare.

  Mc Donalds på utrikiska t.ex. Italien och Spanien, har ju lite annat nationellt stuk och då kan man slippa denna sladdriga "hamburgaren", som bara smakar IÄCK! Men nog behöver dessa snabbmatsställen uppdatera sig, vem blir salig på brödbukfyllnad av mindre god kvalité?

  Mc Donalds Sverige där blir det inget annat köpt än Äppelpaj, Sorry. Men så är det och äppelpaj det kan man inte äta alltför ofta, det får bli med något års mellanrum.

  Anonym, jag kan bara hålla med dig, nog är vi utsatta för ett förmynderi som har överträtt alla gränser. Man kan inte ens vara säker när man köper rättvisemärkt, att det är ok med de varorna och det är ju bara djupt tragiskt. Men så blir det när människor har alltför "rymlig" moral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige1 mars 2013 15:02

   Tråkigt att du inte gillar våra burgare men så kan det vara med smak. Alla gillar olika!

   Jo, våra hamburgerkött består enbart av 100 % nötkött och inget annat.

   Vi är restaurangbranschens största uppköpare av svenskt nötkött. I dagsläget är ca 45 % av vårt nötkött svenskt och resterande polskt. Dessvärre råder det idag brist på svenskt nötkött i den omfattning och av den kvalitet vi vill ha. Det beror på att självförsörjningsgraden över flera år har sjunkit i Sverige. Oavsett ursprungsland lever vår mat upp till branschens hårdaste miljö-, djurskydds- och livsmedelssäkerhetskrav, många gånger till och med högre än vad de svenska myndigheterna kräver.

   Vi har inte haft några problem med galna kosjukan i våra produkter!

   Önskar dig en trevlig helg!

   Vänliga hälsningar
   Johan Tennbäck, McDonald's Sverige

   Radera
 4. kastar man in en köttben så ylas det. Gun, du har lyckats igen!!
  det finns dokumentärfilm och andra mattester vad som händer med människors hälsa, när man lever enbart det som kommer från hamburgerbarer.

  Skall man göra ett hälsonerköp skall man käka mat från hamburgerkedjor.

  SvaraRadera
 5. Vi har själva haft hästar och vet hur mycket skit som de får genom injektioner. Skulle därför aldrig komma på tanken att äta hästkött.

  SvaraRadera
 6. Johan Tennbäck, McDonald's Sverige1 mars 2013 15:02

  Det är ju nästan snudd på bedrägeri, att ha en sådan hemsida som ni har. Där gör ni sken av att ni använder svenskt kött http://www.mcdonalds.se/se/maten/kvalitet/1000_svenska_boender.html
  och i själva verket är det så, att lejonparten kommer från utlandet! Polen!

  Men det är väl så det går till när man säljer hårvatten till flintskalliga också!

  Jag tycker inte att det är moraliskt försvarbart, att man importerar från andra länder. Det hela handlar trots allt om att dumpa priser och göra stora vinster, samtidigt som vårt eget lands produktion äventyras helt och hållet! Livsmedelsindustrin har blivit helt urspårad: man trycker kött företrädesvis kyckling och fläskkött så full i vatten och nitrit, att det är rent ut sagt äckligt! Idag går det inte att köpa en fryst kyckling utan att den är "mörad". I mina ögon är den MÖRDAD och inte mörad, det är inte människoföda längre.

  Vad du menar med "Vi" och galna kosjukan kan jag inte avgöra. JAG vet i alla fall, att det här som gick för många år sedan på TV var ett engelskt program och jag tror faktiskt, att de skulle ha blivit stämda av McDonalds om de hade redovisat felaktigheter i programmet. Det är jag 100% säker på! - Gav sig McDonalds på Max ang. märkesintrång, så lär de inte satt två fingrar i kors om det som hävdades i TV-programmet, när galna kosjukan härjade som värst därbort i övärlden i plurret skulle ha varit fel.

  Om ni nu köper merparten kött från Polen, hur kan ni då vara säker på, att ni kan yvas över att den är fri från hästkött? Kommer era produkter i form av köttfärs, eller färdiga hamburgare, eller hur levereras de?

  Det har ju t.o.m. framkommit att köttfärspaj etc. inte ens innehåller en gnutta kött. Det här blir bara mer och mer skandal och då talar jag inte om McDonalds, utan om livsmedelsförsäljare i stort. Konsumenterna är ju fullständigt förda bakom ljuset.

  Skall göra ett blindtest på köpta hamburgare och egentillverkad (på svenskt kött, om man nu kan tro paketet). Har en egen hamburgerpress så det funkar alldeles utmärkt, gör dem bara i samma viktklass, som de inköpta. Dock är det en brist, eftersom jag inte har tillgång till några laboratorieprover. Men vi har i alla fall något som är lika bra: smaklökarna och en skara testkaniner. Resultatet kommer i min blogg.

  Det kanske kan bli lika skrattfyllt, som när Aschberg i sitt program hade en blindtest med herr Spendrup och han hävdade, att Spendrups öl smakade bäst. Men vid blindtestet visade det sig, att herr Spendrup gillade Pripps öl bäst!

  SvaraRadera