Google+ Followers

lördag 16 februari 2013

Rovdriften inom gruvnäringen, så kan det bli när regeringen har vidöppna portar och t.o.m. bjuder på vad det kostar att ha prospekterat

Först blir tanken, när man läser vad bloggaren Nils Henrik Harnesk, vars blogg heter "En humanist i arbetslivet":  

"Men det var ju himla roligt skrivet."

Men det är det bara en liten stund. Roligt att läsa. Det är ungefär som att ha kissat ner sig, först blir det varmt, men sedan blir det bara otäckt. Därför att plötsligt inser man, att hur verkligheten ser ut, som dagens regering har ställt till det med. 


Det är verkligen inte längre frågan om någon utopisk läsning, utan istället fullt möjligt scenario: http://nilsharnesk.wordpress.com/2013/02/08/hallbar-regional-utveckling-eller-norrbotten-2050-backstage/

Nils Henrik Harnesk blogg vittnar om djupa insikter och jag förstår därför också varför det fått Handelskammarens VD Andreas Lind, att gå i spinn och landstingsrådet Kent Ögren, att vilja gråta.

Det är väl också antagligen därifrån den "nyfödda tanken om gruvskatt" plötsligt tycks har slagit till bland kommunalråden i norrlän. Dessvärre är det inte ett plötsligt uppvaknande till nya tankar, som skett hos kommunalrådet Tommy Nyström, som han låtit påskina. http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=7470700#forum

Det här är mycket, mycket gamla tankar, som fanns redan hos en utdöd politikerstam inom Gällivare kommuns politikerkår, som satt i kommunalfullmäktige. Redan när LKAB:s gruvnäring fick Kaptensvägen, att rämna och införliva sig med gruvan, helt plötsligt en morgon, fanns de kraven hos dåtidens politiker.

Det är också därför jag kunnat följa och även kunnat ha mina välgrundade påståenden, kunnat skriva utan att framföra några osanningar, att LKAB var lika "uppdaterade" då som nu, hur deras gruvverksamhet påverkade omgivningen! 

Mer noll koll än de har, när det gäller hur de drabbar omgivningen och hur deras gruvverksamhet påverkar, det är nog svårhittat och svårslaget!

Min egen pappa var politiker, när Kaptensvägen rämnade och han satt även i KF på den tiden. Han tillhörde den falangen politiker, som krävde att 1% skulle stanna inom kommunen, för att säkerställa återuppbyggnaden av det som gruvnäringen saboterade i samhället och för kommunen.

Men det var sossarna, som satt i ledningen då som nu och hur illa de har lyckats hantera situationen, är ju inte någon större statshemlighet precis. De har en inbyggd vana, att hantera Judaspengar. Detta gäller även när sossarna som suttit i regeringssits.

Speciellt solidariska eller leva upp till de är satta att i första hand värna om, ortsbefolkningen, det ingår fortfarande inte i deras politiska agenda.

Men LKAB kanske bjuder på jädrans goda och helt oemotståndliga snittar nu för tiden, på de där morgonmötena i LKAB, som jag har hört talas om. Vad vet jag. Det kanske också är därför som Judaspengen blivit allt mindre och avtalen desto farligare för dem som drabbats av det statligt ägda LKAB i Malmbergets gruvbrytning.
Malmbergsstandard?
Hade staten varit själva varit så förutseende, när det gäller miljöproblematiken som lämnas kvar. Då hade inte de gigantiska miljöproblemen heller funnits, där de drabbade kommunerna står med tvättad hals, sedan företagen dragit förbi och lämnat skiten, som någon annans huvudbry. 

Det som numera läggs undan för det ändamålet, om det ens är något, nå´mer, är helt enkelt inget skydd alls, eller någon garanti för något alls. Dessutom vad spelar det för roll, när t.o.m. statens egna bolag ständigt köper på sig utsläppsrätter.

Det är till att sila mygg och svälja kameler i den här hycklande regeringen och politikerkåren, både här på hemma plan och inom EU. 

För någon vecka sedan satt äldste sonen och hade högläsning ur Dagens Industri för mig. Han läste om hur det statliga Vattenfalls verkliga utsläpp var kontra, normalsvenskens utsläpp. Normalsvensken som jagas med blåslampa! Han trodde nog att jag inte redan visste det, som han läste.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar