Google+ Followers

tisdag 18 december 2012

Apropå den 37-åriga "skelettkvinnan" i Bergsjön, som dömdes av Göteborgs tingsrätt..

Nog är det väl väldigt udda för att inte säga oerhört kränkande, att jonglera runt med andra döda människors kvarlevor. Jag undrar vad det är för människor, som inte ens har respekt och ödmjukhet inför döden.

En lägenhet full i skelettdelar känns inte som något normalt beteende direkt.

Men jag funderar fortfarande över omvärldens fördömanden. Varför fördöma i det ena fallet men inte i det andra. T.o.m. kriminalisera i det ena fallet men inte i det andra fallet. Nog är det väl ändå fråga om en oerhörd dubbelmoral, så det skriker om det.


Benkyrkan i Kostnice/ Kotná Hora utanför Prag
Vari ligger skillnaden i alla s.k. arkeologer, som gräver upp kvarlevor och t.o.m. släpar iväg dem till museum jorden runt och inte heller drar sig för att plundrar deras gravar. För mig är detta totalt obegripligt. Därför vem ger dem egentligen rätten att göra det. Knappast de döda eller deras anhöriga.

Tänk också på alla dessa institutioner, som har en massa skelettdelar av människor. De har inte helt sällan samlat dessa på hög i rasbiologiskt syfte, som är ännu mer kränkande. J-la rasister!

Jag minns för många år sedan, när samerna krävde tillbaka sina anhörigas huvuden, som hade skiljts från kropparna. De avrättades huvuden låg i något arkiv i Köpenhamn, av alla ställen, fastän det var i Nord Norge de hade blivit avrättade.

Samma visa var det med några skelett från Sydamerika, som hade förvarats här på museum i Göteborg. Fruktansvärt att ens tänka tanken ut.

För att inte tala om alla dessa mumier, som man släpat fram och joxat runt med runt om i världen. Jag tycker att det är avskyvärda handlingar och en stor empati- och respektbrist för de döda. Själv skulle jag bli totalt skogstokig om ens någon kom på idén, att gräva upp mina döda anhöriga, eller plundra deras gravar.

Jag måste säga att den dagen jag dör, då vill jag faktiskt bli bränd av många anledningar. Ett av skälen är att oavsett om jag är stendöd, så vill jag inte riskera att hamna bland dessa vettvillingar till människor, som 
                                             rotar runt bland döda människors kvarlevor. 


Det är precis lika suspekt vem det än är, som har denna fascination, att gräva upp och hantera kvarlevor av människor. Gravplundring borde verkligen straffas oavsett vem det än är som gräver upp det, som varit ämnat att vara begravt. 

Låt de dödas kvarlevor vara ifred. 

Visa så pass mycket respekt, att de åtminstone efter döden får den respekt som de förtjänar.

4 kommentarer:

 1. undra vad det finns för intressant att rota/samla på skelett och kvarlevor.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är groteskt med gravplundring av alla de slag. Det är väl de döda själva som skall bestämma och deras anhöriga.

  Benkyrkan har jag inget problem med eller katakomber. Inte heller vad de anhöriga har bestämt, så länge man inte hanterar de döda i strid med de anhörigas önskan. Kan t.o.m acceptera detta rent hjärtskärande, som vi fann i Palermos katakomber Rosalina Lombardo http://www.youtube.com/watch?v=7u5gIEjPfK8

  SvaraRadera
 3. Oavsett moraliska åsikter är lagen kristallklar:
  Skelettdelar skall räknas som vilken pryl som helst om det inte finns sörjande och de inte längre ligger i ett vilorum för döda.
  Det finns kvalificerade gissningar att runt ett hundra tusen personer i Sverige har skelettdelar eller andra delar från avlidna i sina hem. Det finns också hundratals organisationer och hundratals skolor med skelettdelar i sina ägo. Jag har själv sett barer med riktiga skallar på hyllorna osv.

  Det "skelettkvinan" gjort är inte olagligt eller moraliskt felaktigt på något sätt.

  SvaraRadera
 4. Anonym, om du läst mitt blogginlägg så är min ståndpunkt ordentligt formulerad. Jag vet inte hur du tänker, men jag kan för mitt liv inte tycka att avlidna personers kvarlevor är något som någon skall hantera överhuvudtaget.

  Jag fördömer all denna hantering som moralisk förkastlig och borde regleras enligt lag. Likväl den nya flugan som börjat grassera, i jakt på metallskrot så har man nu börjat stjäla urnor med aska från våra kyrkogårdar.

  Du får ursäkta men jag anser att de döda skall vara där de var ämnade att vara i all evinnerlig tid och då menar jag faktiskt såväl mumiesamlarna/museerna - som är rena rama gravplundrarna - till alla institut till privatpersoner, som tycker att det är käckt att sova tillsammans med skelett. Det finns alldeles utmärkta skelett som är tillverkade av annat material. - Så för hel-te sluta upp med denna groteska hantering och förbjud den!

  SvaraRadera