torsdag 15 november 2012

Nu har nätverken mot gruvsnyltare och minerallagar, börjat samla ihop sina förenade krafter och lördagen den 17 november 2012, samlas i Stockholm på Medborgarplatsen med början kl. 13.00 under manifestation mot gruvboomen och överlämnande av ett brev till regeringen.


med förenade krafter och nutida medianätverk går det inte längre att skyffla sanningen under mattan hur länge som helst. http://www.facebook.com/events/125673370919603/?ref=nf

Läs hela programmet som går av stapeln den 17 november i Stockholm i denna länk: http://fib.se/hem/item/2028-17-11-mot-gruvsnyltare-och-minerallagar De ingår i nätverket Budkaveln.

Nu har även SVT: s Uppdrag Granskning än en gång trätt in och det nya programmet i Uppdrag Granskning kommer att sändas den 5 december 2012 i SVT.

Så här såg det förra ut som sändes december 2006. Det är inte mycket som har hänt sedan dess, mer än att läget är ytterligare förvärrat: 
 
Om LKAB: s miserabla hantering av gruvbrytningen i Malmberget, finns numera en smärre bibel att hänvisa till och forskarna i Miljödomstolen, de som även fanns med i radioprogrammet Kaliber, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=5335268 är rörande ense: 

Det är inte någon lämplig boendemiljö med tung industri och boende. Anledningarna till det kan man avlyssna i Kalibers programserie, "Malmens makt" med underrubriken "I väntan på att marken skall rämna", eller gå den långa vägen och läsa deras yttrande i form av sakkunniga  i Miljödomstolen. Men forskarna är inte ensamma om den åsikten och det tas upp i radioprogrammet Kaliber.
 
Det är lite motstridigt i stora ljugarbolaget LKAB. Fyra kilometer ny stängsel har satts upp bara i höst, som skall ringa in de boende i Malmberget ännu mer. Det är ingen uppgift som jag hittat på utan den uppgiften är hämtad från LKAB Framtid, dvs deras egen propagandaapparat. Det är sålunda ingen större skillnad på hundgårdar och för de boende i Malmberget, mer än att i normala hundgårdar så är det inte regelrätta skalv och nattliga sprängningar som pågår.  

Ändå framhärdar LKAB: s propagandaapparat i programmet Kaliber, att samhällsomvandlingen tagit ett abrupt slut, eftersom det är helt uppenbart är några eländiga individer, som har överklagat det totalt orimliga avtalet mellan LKAB och Gällivare kommun. Ungefär som om det skulle låta dem att hindra framfarten! LKAB anklagar programmet Kaliber för regelrätta lögner, ungefär som om deras egna omskrivna verklighet, skulle ligga mer i fas med verkligheten. 

Jag fick ett mail i min mailbox imorse där någon undrade om jag hade läst LKAB Framtid, enligt skribenten av mailet: Två riktigt feta ljugartidningar, som var bifogade i fil. Men också går att läsa på LKAB:s hemsida. Han tyckte också att LKAB:s propagandaapparat var i alla fall mycket duktiga på, att förvränga verkligheten och ansåg att de borde få stora journalistpriset.

Vad säger jag då. Ja, jag kan bara nicka och instämma. Men det finns inget längre som kan förvåna mig, när det gäller det statligt ägda LKAB i Malmberget och hur man i sten vägrar se sanningen i vitögat, sett ur de drabbades perspektiv och inte ur den egna profithungern. Det som är mest beklagansvärt är att det skulle kosta LKAB i Malmberget två streck i bokföringen för att reda ut situationen!

I ovannämnda skrifter (LKAB Framtid) kunde man också läsa om hur det varit minskade vibrationer under de senaste tio åren. HÄPP! Det uttalade sig ansvarig Kjell Harnesk, chef för bergmekanik. Det är liksom helt tvärtemot vad deras egna rapporter om de regelrätta skalven, dvs. de seismiska händelser som äger rum och som LKAB väljer att kalla för "skakningar". Skakning - Skalv, det är bara att själv uttala orden högt för att höra, vad som mentalt sker inom en själv, vid jämförelsen av de två ordvalörerna.

Skalven t.ex. den 1 november kl 03:49:38 (dvs då normala människor ligger och sover som bäst) då uppgick skalven på:
Sveavägen 7 till 6,25 mm/s
Malmstavägen 11 till 5 mm/s
Hertiggatan 18 till 4 mm/s
Genvägen 2 (som ligger i Koskullskulle och inte i Malmberget till skillnad från de andra mätplintarna) till 3,15 mm/s
Konsum i Malmberget till 1,6 mm/s
och slutligen pensionärshemmet
Lövberga 0,9 mm/s
enligt LKAB:s egna rapport.

Hur många dylika rapporter jag hunnit läsa genom årens lopp, kan jag sanning att säga inte ens minnas. Men nog börjar läget se alltmer förtvivlat ut. Det verkar som om hela schweizerosten gruvan i Malmberget utvecklats till vilken  klanglåda som helst. Själva händelsen som utlöst skalvet kan ske i någon av de mer bortomliggande malmådrorna och ändå ge enormt stort utslag på precis motsatta sida. Sug på den du, Kjell Harnesk, ansvarig chef för bergmekanik!

I ett mail från informationsansvarig Anders Lindberg med propagandaministern själv i ryggen, Lotta Fogde, kommunikationsdirektör, låter Anders Lindberg meddela på min fråga varför LKAB systematiskt väljer att kalla alla skalv för "skakningar", vilket blir väldigt missvisande bild:

Vi har fått önskemål från boende i Malmberget och Kiruna att inte bara använda uttrycket "seismisk händelse" och använder därför också ordet skakning, eftersom det ju är vad det handlar om. 

Vi försöker alltid vara lyhörda och använda ord som alla kan förstå. 

Så långt Anders Lindbergs mail, som gått som cc till kommunikationsdirektören Lotta Fogde.

Jag tror knappast att någon Malmbergsbo har kommit på ett så infantilt uttryck som "skakning", när det sker massor av regelrätta skalv pga den aggressiva gruvbrytningen. Det måste i så fall vara från någon så konstruktiv person som den fd LKAB anställde och numera pensionären Ingemar Marklund, som LKAB på sin hemsida tog draghjälp i hopp om att skjuta radioprogrammet Kaliber i sank. Bolaget drar sig inte för att använda vilka personer som helst, som haft och sannolikt har ett egenintresse fortfarande, eftersom man på något sätt alltid förblir i trovärdighetsläge av vad man själv har bidragit med under sitt yrkesverksamma liv

Hur det där med lyhördheten inom LKAB, som Anders Lindberg hänvisar till: det råder det väl tämligen delade omfattningar om bland de drabbade ortsborna. Där måste det nog stå mer än LKAB i kalsongerna och pannbenet för att det skall kunna gå hem.

Kjell Harnesk lät i LKAB Framtid meddela att bolaget bryter ca 8000 ton i varje salva, när 3-8 salvor sprängs varje natt i flera olika malmkroppar. Brytning pågår enligt honom fn i tretton av de tjugotalet kända malmkropparna i Malmberget. Bara dessa uppgifter får vem som helst som äger någon form av egen tankeverksamhet, att inse att det är länge sedan det var förenligt med boende och så aggressiv gruvbrytning som det här är fråga om. Precis som även forskarna i Miljödomstolen är fullständigt eniga om. Fler som uttalat sig finns också på estraden om olämpligheten, men det är tydligen inte helt riskfritt att ta bladet från munnen.

Så det är länge sedan informationsansvarige Anders Lindbergs uttalande i Kaliber, om gruvbrytning under 100 år i Malmberget, ägde någon form av riktighet och även var i fas med den gruvbrytning som sker idag i Malmbergsgruvan. Men det förstår inte den arme kraken, som nu fått till uppgift att sopa i LKAB-manegen, eftersom kommunikatinsdirektören Lotta Fogde inte ägnar någon tid till dylika "smärre trivala problem", såsom olägenheter för de drabbade inkl. miljöförstöring i Malmbergsgruvan.

Hon kanske sitter och ägnar sig åt att LKAB skall se över sina rutiner. Det är ju det som det brukar heta sedan man blivit ertappade med hela handen i kakburken. Men inte ens så långt har LKAB i Malmberget hunnit. De är ännu oklanderligt perfekta, även om situationen med gruvbrytningen i Malmberget mer påminner om något som istället borde ha inträffat i Afrika, eller någon annan plats på jorden där man vet att dylikt kan förekomma.
  
Ivrigt har man uppenbarligen indoktrinerat en del av lokalbefolkning, som hyllar LKAB:s rovdrift på de boendes bekostnad. Därför att så mycket otidigheter som jag fått ta emot under mitt bloggande sedan 2008 om problemen med LKAB:s gruvbrytning i Malmberget, har det varit som ett mantra man upprepat. Dvs rena rama lögner om hur det har gått till

Sedan att det verkligen är LKAB som är ursprunget till samtliga problem det har för min del aldrig någonsin betvivlats av mig själv, eftersom min pappa varit kommunalpolitiker när jag växte upp i Malmberget och problemen började att hopa sig på ett problematiskt sätt.

Min pappa bodde som liten i Tingvallskulle, ett samhälle som också är nedlagt och utplånat pga gruvbrytningen, liksom väldigt många dylika i Malmbergsgruvans fotspår. Min farfar var handlastare i gruvan. Det är också därför min farfar i sten vägrade, att någon av hans söner skulle gå hans väg genom yrkeslivet. Ingen av dem har heller gjort ett enda dagsverke i gruvan.


Följande artikel är beviset för att det genom åren figurerat massor av mantran av typen "om man upprepar en lögn tillräckligt mycket, så blir det till en sanning". (i alla fall för somliga, som inte äger egen tankeförmåga). Det har aldrig varit någon sanning och det blir inte mer sant för att man försöker sig på att knuffa över skulden på kommunpolitikerna, över något som de inte har kunnat påverka. Det ÄR det statligt ägda bolaget LKAB, som hela tiden visar med hela handen och då finns inget att sätta emot, med tanke på att minerallagarna ändrats till möjligheter till rena rama rovdriften av svensk natur och miljö.
Det är en mycket gamla tidningsartikeln, 28.2.1975, skriven av journalisten Christer Holmqvist, som då jobbade som journalist på Norrbottens-Kuriren i Gällivare. Dvs på förra stenåldern, ungefär, utspelade sig det här och är ett bevis för att det finns lögner, som formas till rena rama tros-mantran, för de som inte hissen går ända upp för. Det här är beviset för att det var annat ljud i skällan från de inblandade på den tiden, då eländet inte hade hunnit urarta ännu utan gruvbrytningen låg i symbios med lokalbefolkningen.
PS. Dessvärre för blogger åter sitt eget liv, det betyder att texten kryper ihop och färgerna varierar, hur jag än försöker att fixa till det. Men man får det man betalar för som det så vackert heter, om man nu inte heter LKAB förstås. Då får man också det man inte betalar för... DS.

7 kommentarer:

 1. svart på vitt i utklippet:

  Gunnar Lidman, kommunalråd: Brister i planeringen får LKAB ta på sig.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag vet det. Min pappa satt i KF på Gunnar Lidmans tid.

  SvaraRadera
 3. Dagens politiker och regering verkar tycka att det är ok att de lämnar efter sig till kommande generationer en totalt förstörd natur.

  Undra hur de får ihop det i slutändan??

  De sitter på miljökonferenser och i nästa andetag är de beredda att förstöra en fjällnatur, som aldrig kommer att kunna återskapas.

  Världsläget eller hur världsekonomin ser ut verkar vara helt främmande termer i deras värld.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-svensk-protestrorelse-mot-gruvdrift

  SvaraRadera
 4. De mätresultat över vibrationer, som LKAB publicerar, är helt felaktiga. Mätningarna görs i källarvåningar - inte i bostadsutrymmen.

  En professionellt utförd mätning görs med hjälp av en sensor i källare eller i mark utanför bostadshuset. Sensorn tar emot den första vibrationsvågen och sätter igång mätapparaturen i bostadsutrymmet. Högre upp i huset är vibrationerna mycket starkare än i källaren.

  LKAB mäter enbart vertikala vibrationer. Vid en professionell mätning mäter man både vertikala och horisontella vågrörelser. Särskilt vid skalv är de horisontella vågrörelserna ofta kraftigare än de vertikala.

  LKAB har bara ett fåtal mätare (7 - 8)utplacerade trots att alla vet att det skulle behövas en mängd mätare för att få en bild av hur kraftigt människor störs av skalv och sprängningar.

  Om mätresultaten visar på alltför kraftiga vibrationer, så att själva resultaten blir störande för bolaget, så plockar bolaget helt enkelt bort mätaren. Det skedde senast för ca ett år sedan i ett bostadshus på Österlånggatan.

  Bolaget är tyvärr inte intresserat av att kartlägga de faktiska miljöstörningarna i Malmberget. LKAB SAKNAR BÅDE "ETISK KOMPASS" OCH SOCIAL KOMPETENS FÖR ATT BEDRIVA GRUVVERKSAMHET I ETT TÄTTBEBYGGT OMRÅDE! Bolaget struntar helt i effekterna på människors hälsa. Det enda som bolaget är intresserat av är högsta möjliga vinst för egen del.

  SvaraRadera
 5. Bengt Anderman

  vad svarar Miljödomstolen, MoB i Gällivare, tillsyndmyndigheten dvs. Länsstyrelsen och framförallt Bergsstaten på det du skriver om?

  Det är trots allt Bergsstaten som beviljar koncessionen och skall hålla ordning på att den följer det som är förenligt med beviljad koncession. Man kan inte godtyckligt frångå det som påverkar byggnader och befolkning utanför industristängslet. Uppgiften om att en mätare plockats bort av bolaget är ett solklart fall för miljöåklagaren att omedelbart agera om inte Bergsstaten och de övriga agerar skyndsamt. Och skrivningen skyndsamt är enligt rättsskrivningens mening, skyndsamt, dvs genast och utan tidsspillan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att ingen av de instanser som du räknar upp bryr sig om ifall en mätare tas bort, för att bolaget tycker att den ger för stora utslag vid sprängningar och gruvskalv.

   Det grundläggande felet ligger i lagstiftningen, som utgår från att det är gruvbolagen själva, som skall kontrollera och mäta sina egna miljöstörningar. Så är det i hela världen. Se bara fallet med nickel- och urangruvan i västra Finland!

   Tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, har varken lagliga rätt eller ekonomiska förutsättningar för att själva göra mätningar av vibrationer, utsläpp, stoft, osv.

   Om lagstiftningen vore konsekvent så borde vi själva få besikta våra bilar. Vi borde få kolla bilen hemma i våra garage och sen skicka in ifyllt protokoll till Bilprovnigen!

   Om lagstiftningen vore konsekvent så borde

   Radera
 6. Bengt Anderman

  Må så vara att det inte finns styrmedel där. Men Bergsstaten ansvarar för att koncessionen följer det som gjorde att man faktiskt fick koncession.

  Sedan en sak till, alldeles tandlös är faktiskt inte samhället. Det finns en miljöåklagare och att det inte hänt något där är anmärkningsvärt! På intet sätt får någon annan föröda ditt privatliv i den övriga lagstiftningen, som är fullt åtalbart dessutom.

  Jadu, Bengt, en räv bakom örat ligger nog i ditt förslag om Bilprovning. Det förslaget gillar jag. Det är helt i stil med det som ägaren staten ger sitt eget bolag. Snacka om inavel och icke likhet inför lagen.

  SvaraRadera