söndag 18 november 2012

18 november är en Jämmerdag enligt Bondepraktikan.

Då kan det nog vara rätt lämpligt, att bara ligga och vifta med tårna i luften på hemmafronten
 
Så himla lustigt livet ibland kan vara, man blir liksom fullständigt bombarderad av något. Jag tror jag inte tänkt på Bondepraktikan sedan förra året, när Anders hade namnsdag. Ni vet den där ramsan "om Anders braskar skall julen slaska" och vice versa.

Men bara de två senaste dygnen har jag fullständigt bombarderats av förekomsten av just Bondepraktikan. Så sent som för någon timma sedan satt jag och bläddrade i en gammal Julstämning från 1947, som Herr H släpat fram ur gömmorna. Vad katten stod det i den också tror du. Jo, just det: om Bondepraktikan. 

Egentligen är väl Bondepraktikan någon form av vår egen kulturskatt. Denna form av handbok för bönder, som ursprungligen kom ut i Tyskland på 1500-talet. Den första svenska upplagan kom väl någon gång på 1600-talet och var sprungen ur en dansk förlaga. I vart fall blev det blev ett ruskigt sökande i vilken av bokhyllorna jag kunde ha ställt in min egen upplaga av Bondepraktikan.

Den 18 november är i alla fall en av dessa Jämmerdagar, som det finns 33 av under ett år. Jag satt och spanade ut genom fönstret en stund och undrade om det möjligen var så, att talet 33 i Bondepraktikan möjligen kunde ha någon samröre med Bibelns 33. Jesus sades ha varit 33 år, när han korsfästes. Men jag fick ge upp, eftersom jag inte kunde komma på, på vilket sätt de två talen 33 skulle ha något med varandra att göra.

En Jämmerdag är i alla fall en farlig dag. Det är inte bra att födas på en sådan dag. Antingen får man ett liv i ånger, eller så dör man snart. Man ska inte gifta sig, därför äktenskapet håller inte. Undra hur många äktenskap som egentligen har ingåtts just en av alla dessa 33 Jämmerdagar och som lett till just skilsmässa. Undra just om det finns någon statistik på det. Blir man sjuk på en Jämmerdag måste man bli botad snabbt, annars dör man inom kort.
Flytta skall man absolut inte göra och väljer man att resa bort kommer man aldrig hem igen.

Hårda bud i Mellerud... nej, förlåt i Bondepraktikan.

TVI...  TVI...  TVI...  och så får jag väl kasta en näve salt över axeln. Vilken axel det nu var. Var det höger eller vänster? 

Det är många gamla ord, som slutat att användas kommer jag på så där i ett nafs, när jag rör mig i dessa åldersstigna tassemarker. Jämmerdal är ett av dem. 

För att inte tala om toalett. Det ordet har liksom bara ett enda användningsområde nu för tiden. Säger man toalett, så menar man enbart den där ytterst lilla lokalen där det finns en toalettstol i. Men jag kommer helt plötsligt på att det finns en massa olika former av toalett. Nu t.ex. skall jag gå och göra vad man förut kallade för aftontoalett. Jag skall med andra ord göra mig i ordning för att krypa ner i sängen och innan jag kan göra det blir det lite av helt nödvändiga bestyr: En aftontoalett. Dock förvarar jag inte mina toalettsaker, liksom de flotta damerna gjorde förr i tiden i något nattygsbord, utan de är förpassade ut till badrummet. 

När jag träder ur badrummet kommer jag inte att vara iklädd någon flott aftontoalett, eftersom det inte är brukligt att sova i dylika tingestar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar