lördag 24 november 2012

Årets bästa (?) julglögg och finskt julöl.

Årets bästa julglögg - nu hårdnar kampen, igen. Därför snart är dagen här när sanningens timme är slagen.(länkar till recepten följer längre ner i blogginlägget)

Julglögg det är liksom en hastig fråga om i Luciafirandets kväll för egen del. Personligen så föredrar jag glögg utan en massa alkohol. Skåningens svartvinbärsglögg, med svartvinbärsråsaft som bas, är fortfarande i en klass för sig och den avnjöts naturligtvis hemma i gamla kära Malmberget. 

Själv var Skåningen fascinerad av mitt recept på finskt julöl. Själv har jag aldrig provat det receptet, eftersom öl inte heller tillhör min sukta efter kategori. Jag har bara infångat det finska julöl receptet på redan glömda och förträngda villovägar i slutet på 70-talet. (receptet följer längst ner av detta blogginlägg).

Men i övrigt vet jag inte om svensk-glögg-traditionen känns helt relevant. Det är inte som tysk- österikisk julmarknad över det hela. Då det kan vara väldigt skönt att göra ett avbrott i apostlahästvankandet med en kopp varm glögg, vare sig man väljer den mer alkoholstarka, eller den utan alkohol.  Med eller utan passande tilltugg.

Här i Berlin, mitt på ljusan dag, med Glüweinhyttorna och stånden i bakgrunden och den tillfälliga runda isrinken kring sommarfontänen. Sympatiska skridsko-stöttor i form av figurer, att fösa framför sig, för de som inte stått på skridskorna alltför mycket, eller allt för länge sedan. Tänk om man i Sverige också kunde ha tillfälliga åka runt isramper vintertid för allmänheten. Alla isanläggningar är ju totalt omöjliga att tränga sig in i, eftersom det är hockey och konståkningsträningarna som är i första rummet och allmänheten i andra hand, som vanligt. Om man ens kan ta sig in där.
Efter en stund bland julmarknadsstånden eller skridskobana eller både ock, kan det vara skönt att krypa in med en kopp/mugg varm glögg

med eller utan "Schuss" om 2 cl. Men på en del av julmarknaderna kan man välja 4 cl och 6 cl "Schuss", eller olika varianter av julglögg. Varje stad/ort av rang har sina muggar/små eller stora, med aktuell text och årtal, till salu, om man vill ta med den. Man får helt enkelt tillbaka depositionsavgiften om man inte vill behålla muggen efter att man sörplat i sig innehållet. Det börjar bli fullt i skåpen hemmavid av urdruckna glöggmuggar och platser, eftersom det blivit en och annan från alla dessa tysk-österrikiska julmarknader. Men de kommer till användning, både till kaffe och glögg.

I dagens Göteborgs-Posten hade man segraren i Årets Glöggkamp. Det var ett anrikt glöggrecept från 1840-talet, som jag själv tycker verkar intressant, eftersom det inte är alkoholstarkt. http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.1138184-kerstin-wiklunds-gastgivarglogg

Ett år gjorde Herr H Göteborgs-Postens:s då och alltjämt varje år hyllad Dunderglögg, som enligt artikeln i GP fortfarande, citat: "ger mest glögg för pengarna". Vad man nu menar med det. När Herr H gjorde den ett år, så har jag inga mer bestående minnen än att den smakade lagom lustigt (en munfull av glöggen räckte och blev över, det blev russinen och mandlarna som blev höjdpunkten och de var dessutom tillbehör i glöggmuggen). Tja, så minns jag förstås att det hade läckt svagdricka i bagegeluckan på bilen vid inköpandet av en plastdunk svagdricka vilket var en av ingredienserna till Dunderglöggen. http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.220361-dags-for-dunderglogg-

Vid en koll häromdagen så upptäckte jag att jag har en stor flaska Nürnberger  Christkindelesmarkt Glühwein, med en alkoholhalt om 9,6 % Vol sparat sedan länge. Men den flaskan är jag rätt säker på har fått följa med hem från en av resorna till Steyr i Österrike. Där de också har ett lokalt producerat mörkt öl på tunna, som är det enda som är drickbart. Det är kanske tur att det är långt till Steyr i annat fall kanske jag också hade blivit en öl-idiot.

Jag hade också sparat ett par dammiga flaskor nostalgi, där innehållet säkert är både utgånget och illa tilltygat, men som får bli kvar av nostalgiskäl: 
Muddus Hjortron AB i Gällivare i form av "Vildmarksglögg", med bäst före datum 2004.05
Nya Gellivare Bryggeri AB i form av Gellivare Cider i olika smaker, med bäst före datum once upon a time
Från samma bryggeri, även 
Gellivare Stark
Gellivare premium lager 3,5
båda med bäst före datum once upon a time

Vem vet, de här nostalgidammiga flaskorna från Gällivare kanske kan bli ett inslag i vår uppfräschade hall, från dagstidningsväggar till enfärgskulör. Därför att där finns planer om (i vart fall önsketänkt från min sida), att min koppsamling skall få taga plats i ett vackert glasskåp. Eftersom den koppsamlingen fört ett tämligen undangömt liv under dryga 15 år.

Nu följer recept på Finskt Julöl, av dunkel härkomst:

5 liter vatten (kokas)
3 dl malt (blandas ner i vattnet)  
- jag vet att Skåningen ringde och undrade en julmånad, anno dazumal, var man kunde få tag i malt, eftersom han inte hittade det i någon matvaruaffär i Malmberget. - Försök med Apoteket blev mitt råd, eftersom jag gått den omvägen i ett helt annat recept, fastän här i Göteborg. Dvs. på den tiden Apotek, var apotek, är väl bäst att tillägga.

Vatten och maltblandningen får svalna och silas därefter.

Tillsätt därefter:

2 dl socker
1 tsk jäst (den här blandningen får jäsa över natten).

Tappa upp på rengjorda flaskor och låt stå i 4 dagar. Sedan är det bara att gå till attack!


Puttilull...


PS. en vänsterklick på musen över någon av bilderna, ger förstorade bilder, om man nu är intresserad av den enkla konstruktionen av räcket runt den runda isbanan. DS.

4 kommentarer:

  1. Ölbryggning behöver inte vara svårare än så ...
    Men, efter att ha varit med om att brygga "riktig" öl tillsammans med dotterns sambo, som har det lite av en hobby, så insåg jag att det inte är något för mig.
    Lite för omständigt och slabbigt kan jag tycka. Men spännande för de med experimentlusta och som gillar denna dryck.
    En bryggning som förutom malt, krävde tre olika sorters humle, som skulle tillföras vattnet i olika omgångar och temperaturer, för att ge ölen dess rätta karaktär.
    En uppsjö av olika sorters malt och humle.
    Kika på: www.shop.humle.se

    Ha en fortsatt trevlig helg!
    /Gottegrisen

    SvaraRadera
  2. Ojdå, det lät avancerat värre.

    Länken du skickade verkade inte funka. Iaf inte för mig, det blev nobben. Hittade en annan ingång:

    http://shop.humle.se/malt/

    men det var våldsamma mängder malt man var tvungen att beställa. 1 kg låter lite överdrivet om man vill testa.

    Du kanske skulle testa receptet på min finska julöl, enligt min gode vän så är det "skitgott" öl. Vad nu det betyder får du väl lista ut själv. Smaken är ju som baken, men han borde veta.

    Det är ju ingen avancerad tillredning med det finska julölet. Koka upp vatten, blanda i malt. Låta svalna. Röra i jäst och socker å låta det stå en dag innan man tappar upp på flaskor. Sedan skall det bara stå 4 dagar. Enklare än så lär det inte kunna bli. Finska öl sisun kan väl inte ha/vara fel?... blink blink....

    SvaraRadera
  3. Jag har ett recept på finsk julglögg:

    En hink sprit av önskad sort: skogsstjärnan eller genom systembolagets försäljning.
    I spriten doppar man hastigt en mandel och ett russin som är fastknutna i ett snöre, så att man kan dra upp dessa snabbt som ögat. Då riskerar man inte att det blir för mycket smak av mandel och russin i glöggen.
    Dricks fesljummet, så att ingen alkohol riskerar att försvinna./Rejäl glögg

    SvaraRadera
  4. Receptet på den finska julglöggen verkar vara mer ämnat åt raketmotorer än för mänskligt intag :-D

    SvaraRadera