onsdag 24 oktober 2012

Maj-Britt Theorin (s) talade på FN-dagen i Göteborg.

Det hade jag planerat in men när vi lämnade Hagabadet hade det fullständigt runnit ur huvudet. Men som av en slump kom vi att hamna inne på Allégården, därför att Herr H ville visa mig var det fanns en målarateljé på andra våningen. Precis när vi var på väg till hissen fick jag syn på Maj-Britt Theorin som stod framme vid podiet i samlingslokalen och så kom det sig, det som så här efteråt liknar allt annat en slump.

Ljusgestalten där framme är Maj-Britt Theorin. Är hon fortfarande en ljusbärare, eller är även hon en chimär?

Maj-Britt Theorin inledde sitt anförande "Ge makt åt kvinnor i fredsprocessen" om FN:s resolution 1325, http://operation1325.se/resolution-1325 med att läsa upp ett stycke och ställde samtidigt frågan till publiken och någon visste vem det var som sade så och framförallt fick det svaret. Texten kändes inte främmande, eftersom jag åter kastades tillbaka till min studietid på akademien och talgestaltning på olika versmått. Just den här var träning i sexfotad jambisk vers. 

Stycket som Maj-Britt Theorin läste ur (dock ej i takt av sexfotad jambisk vers) var komedin Lysistrate skriven 411 f.Kr och handlingen är kort och gott hur Lysistrate tillsammans med de andra kvinnorna i Aten och Sparta sexstrejkade för att få slut på det pelopnonnesiska kriget. Men vad som kommer ur kvinnomun är egentligen mindre viktigt i detta perspektiv. Däremot svaret på den långa utläggningen: Lägg dig inte i!

Lägg dig inte i! - Ett typiskt machosvar från människor utan egen substans. Ett svar som en av hennes socialdemokratiska partifränder, kommunalrådet Tommy Nyström i Gällivare och hans kackelsvärm sagt mig: Lägg dig inte i!

Egentligen borde jag lägga krut på Maj-Britt Theprins anförande, men efterspelet blev betydligt viktigare idag. Därför nöjer jag mig kort med att konstatera det som hon var upprörd över, att det är en SKAM att Nobelkommittén gett EU fredspriset i år. Det strider helt och hållet i det som Alfred Nobel skrev i sitt testamente. En union av länder som skickar ut soldater i regelrätta strider och deltar i någon annans påbörjade krig, kan knappast förtjäna Nobels fredspris. Det är ett regelrätt hån mot Nobels testamente! 

Jag instämmer också fullständigt i hennes klander av svenska regeringen, som inte har utarbetat en ny förhandlingsplan ang. genusperspektivet. Man anser det inte viktigt alls utan tänker köra på i samma hjulspår, som man körde in på för TOLV (12) år sedan! T.o.m. Nepal är mer framåt än vi i Sverige. Det tycker jag säger det mesta, som behöver sägas.

Jag och Herr H beslöt oss för att ta en kopp kaffe i fiket efteråt. Det bar sig inte bättre än att Maj-Britt Theorin slog sig ner i bordet bredvid. Jag teaterviskade till Herr H, att nu blev frestelsen alltför stor, jag hade något som jag ville fråga henne om. Men gör det innan hon blir upptagen av någon annan, svarade Herr H. Just då plockade hon upp sin rosa mobil och jag förstod att hon både läste ett sms och försökte att nå någon. Gå då, manade Herr H. Nej jag ville inte tränga mig på när hon var upptagen, utan när hon pluttat färdigt med mobilen, reste jag mig och frågade om jag fick störa henne en stund. Visst det gick bra. 

Jag slog mig ner i stolen bredvid henne och sa:

- Får jag vara så påträngande, att jag ställer en högst personlig fråga till dig?

Visst det gick bra.

- Du som är gammal socialdemokrat, känner du verkligen igen socialdemokratin idag? sa jag.

Nej, det gjorde hon inte. Vi hade ett rätt långt samtal om det och hon berättade då, att hon just hade fått meddelande, att hon skulle vara med på sin 19:e partikongress. Det var det hon hade varit upptagen av med sin mobil, när jag avvaktade. Samtalet ledde vidare och jag berättade för henne att jag tyckte att Sverige i mångt och mycket hade utvecklats till en diktaturstat, som kör över sina egna medborgare. Dålig lyhördhet råder t.o.m. på de mest elementära plan. 

Hon protesterade vilt och talade om att det fanns mycket gott i många olika partier, dock förstod jag att moderaterna hade hon inget till övers för, eftersom hon dels gjorde ett alltför långt andningsuppehåll, dels tvekade, innan hon helt enkelt uteslöt att framhålla någon fördel som de hade. Vilket hon hade gjort med alla de andra partierna. Jag hävdade att Sverige var på allvarlig väg utför eftersom framtiden i många fall sprungit ifrån de styrande. De hade ingen framförhållning för den framtid som vi gick tillmötes i allt snabbare takt.

Hon såg rätt frågande på mig. Jag fortsatte att berätta att jag kommit fram till något som jag aldrig i hela mitt liv skulle ha trott att jag skulle någonsin ha kommit fram till. Vid nästa val tänkte jag med största sannolikhet blankrösta. Nu blev hon fruktansvärt upprörd och förklarade för mig, att i det fall att jag blankröstade så skulle jag aldrig mer kunna klaga på något.

Nu var det min tur att förklara något för henne. Jag frågade henne om hon hade hört talas om LKAB i Malmberget. Jo, det hade hon. Jag undrade då om hon överhuvudtaget visste hur man behandlade folk under rena diktaturformer och hur hennes egna partikamrater agerade. De drabbade hade fråntagits rätten över sina egna liv. Hon undrade då om jag kom från Malmberget. Jag svarade att jag hade bott i Malmberget mina första 40 år och på intet sätt kapat av mitt liv fastän jag hade flyttat hit av olika anledningar.

Jag frågade henne om hon tyckte, att det är rätt att Sverige skall upplåta sin fjällvärld och natur till Kinas behov. Landet ligger nu öppet och blottat för allsköns rovdrift, det skulle inte räcka med allt det förskräckliga som LKAB i Malmberget har för sig. Förstod hon verkligen vad sitt eget parti hade medverkat till. Redan nu finns planer för enorma områden över hela övre Lappland med idag obruten fjällvärld. Där utländska bolag tagit hjälpt av Svensk statlig prospektering som genomförts! Vari låg vårt ansvar. 

Det var faktiskt det hon många gånger poängterade i sitt anförande och hon talade också om att man skulle kosta på sig ett frimärke och ett brev till politikerna i riksdagen, därför att det är ingen människa som är opåverkbar.

Jag frågade henne om hon inte tyckte, att det var rimligt att svenska statens eget bolag först och främst tog ansvar och löste in Malmberget och gjorde rätt för sig gentemot dem de hade drabbat, innan man ens övervägde möjligheterna till att tillåta fler gruvor i Sveriges ömtåligaste naturområden och dessutom till utländska bolag!

I det läget kändes det som om någon försatt min hjärna i högvarv: Gamla Elsas förtvivlade ord och öde gjorde sig påmind om och om igen. Det var som om Elsa sträckte sin hand emot mig och talade till mig igen. Alfs kamp in i det sista. Alla de andra som har uttryckt sin förtvivlan, när de ringt mig under årens lopp. Alla dessa mail, alla dessa samtal. Allt det här kom vällande över mig som en stormflod.


Jag reste mig och avslutade det hela med, att jag tyckte att hon skulle läsa på hur folket har det i Malmberget med svenska statens eget bolag LKAB.

När vi kommit ut i friska luften, drog jag efter andan och tänkte. Hit har alltså tiden fört mig:
Jag som är född i ett politiskt hem och trott på förändringen av samhället till det bättre. Den enorma skillnaden som blev för människorna när rösträtten blev allom given.
Jag som hela mitt liv vigt åt att försvara de mindre lyckligt lottade människorna, slagits för alla människors lika värde. 
Jag som så många år ägnat tid och energi åt att säkerställa barns rättssäkerhet och vägrat ett olikt rättssamhälle.
Jag som fackligt försökt att säkerställa arbetsrätten, för att i slutändan och i högre position bara konfronterats av att halvfulla fackligt arbetande män, som knackat på min hotelldörr mitt i natten och förklarat: att jag som är så söt skall väl inte bry mitt lilla söta huvud med såna allvarliga funderingar.  
Jag som i mitt arbete inom rättsvärlden blivit sextrakasserad på det allra grövsta av lagmannen under nära nog 15 år och där JK ansett det kunna viftas bort, som ett litet dammkorn på axeln. Trots de följder detta fått kring händelserna på min arbetsplats och den allvarliga arbetsskada jag dras med!
Jag som funnit att samhället blivit alltmer ruttet och korrupt, där helhetsbilden om det mesta helt försvunnit.
Jag som satt och såg programmet igår "Min sanning" med Carin Götblad http://www.svtplay.se/video/369829/del-8 och tänkte på det hon sade hur riktigt det var. Sådan genomklok och ödmjuk människa hon blivit genom egna erfarenheter om hur världen fungerar. Hade hon varit partipolitiker i eget uttänkt parti hade jag lag min röst på henne!

Därför att jag har insett att ledande politiker inte ser, att de med full kraft inte har hunnit längre i sin utveckling än svaret i Lysistrate från år 411 f.Kr:  

Lägg dig inte i!


4 kommentarer:

 1. Jadu Gun, om du i ditt arbete stött på så mycket gubbslem då kan man fråga sig varför Sverige inte gjort upp en genusplan värd namnet.

  Theorin hon är precis som alla anda sossar talar vitt och brett om hur duktiga de är men har ingen aning om hur de egna folket har.

  Du har helt rätt om Carin Götblad vilken klok människa!!

  SvaraRadera
 2. Det kan man undra över. Men inte så förvånande heller, att det inte behandlas seriöst med resolution 1325, som man förbundit sig vid. Det är trots allt män som inverkar och påverkar i makten. De kvinnor som borde besitta bättre vetande, brukar dessvärre drivas av hybris när de väl kommit upp sig i smöret. De är så blåögda att de trots att vi inte hunnit längre än så här, tror att det skall lösa sig av sig självt.

  Inte ens när det gäller krigsförbrytelser finns den skrivningen med vad som räknas till krigsförbrytelser.Systematiska våldtäker räknas ännu inte med. Trots att det är nära nog en hävd än en ren tillfällighet, att det sker som ett steg i hela strategin.

  Ja, vi får väl se om Maj-Britt Theorin nu är så påläst, som hon påstod sig vara. OM hon är det torde det framgå stor skillnad efter partikongressen. Man kan inte jobba för vad felaktigheter som sker i utlandet och strunta vad som händer inom det egna riket.

  SvaraRadera
 3. Gun, har du läst NK http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6593601#forum
  nu har sossarna i Gällivare begärt hjälp att hantera samhällsomvandlingen. Märkligt uttalande av kommunalrådet med tanke vad han skrev i FBs gruppen till dig. Han kanske inte kan begripa själv om han gillar dig eller inte??

  SvaraRadera
 4. Jo, jag läste det reportaget om hjärntrusten i Gällivare. Skrev t.o.m. ett inlägg, som inte blev refuserat. Trots att min blogg blev refuserad av NK pga att jag och kommunalrådet inte delar världsåskådning.

  SvaraRadera