Google+ Followers

onsdag 10 oktober 2012

Lars Vilks och Elisabeth Ohlson-Wallin, konstnärer eller personliga katastrofer?

Ut först i min blogg blir:
 
Lars Vilks i Uppdrag Granskning - SIONs (Stop Islamization of Nations) antimuslimskakonferens 11 september 2012 i New York

37:05 - 41:37 in på programmet http://www.svt.se/ug/hela_program/article331185.svt finns det som Lars Vilks säger på SION-konferensen, som går av stapeln den 11 september 2012. Han säger också till sin publik på SION-konferensen, att de nu är en del av hans "konstverk." 

Skrattsalvorna låter inte vänta på sig i konferenslokalen under Lars Vilks föredrag. Det är det vanliga sätt som finns i Lars Vilks personlighet, som jag själv känner igen från konstföredrag, som han har hållit innan rondellhunden ens var påtänkt. Där han ställt det mesta på huvudet med humorn som förtecken. Lars Vilks hävdar fortfarande sig deltagande i egenskap av konstnär och därmed yttrandefrihet. Han skiljer sig på det sättet från övriga talare, som vi får ta del av i Uppdrag Granskningsprogram från SION-konferensen.

I samma stund, som denna konferens äger rum i New York på årsdagen av 11 september, dödas den amerikanska ambassadören i Libyen under ett våldsamt upplopp, som det visar sig att det finns många märkliga uppgifter kring. Men det vet inte deltagarna i SIONs konfrensen om. Magnus Norell, från Utrikespolitiska institutet säger, att det tyder på att militanta extremister bildat nya grupper efter revolutionen, som ligger bakom dödandet av ambassadören och angreppet mot USA:s ambassad i Libyen. Det är inte bara i Libyen, som våldsamheterna äger rum denna dag. Där tycks anledningen vara den film, som producerats. Men hur den amerikanska ambassadören i Benghazi skulle hänga ihop med den avarten till filmare, det är jag inte människa att förstå. Det känns som om det finns många dolda agendor.

Efter Lars Vilks framträdande rullar på i Uppdrag Granskning-programmet, intervjuas strax därefter Pamela Geller, av Janne Josefsson. Det tycker jag är en viktig del i själva programmet, eftersom det är där som Pamela Geller får fram sitt eget budskap. Själv har jag undrat om hon och SION varit fågel eller fisk, med tanke på vad som basunerats ut från media i samband med Lars Vilks. Jag måste ärligt och uppriktigt säga, att jag nog fortfarande inte är helt på det klara med om SION, eller de olika grupperna tänker ta till dödande mot muslimer, eller om det bara är verbala hot. Dvs. något som man säger, men som man inte tänkt omsätta i verkligheten.

Sedan finns ett mellanklipp i programmet (där det handlar om den svenska antiislamistiska ådran, som bildat en egen tidskrift) och vid ca 50 minuter in på programmet återkommer intervjun med Pamela Geller. Varför man valt att klippa det så, är lite märkligt.

Lars Vilks blev gycklaren på SION-konferensen, enligt journalisten Janne Josefsson i Uppdrag Granskningsprogrammet. Dock berör Janne Josefsson inte med ett enda ord, om han själv tycker som Lars Vilks och som också framkommer bland SIONs-konferensens deltagare, att det är viktigt att värna yttrandefriheten, ingen skall skrämmas till tystnad. Sedan finns det skrämmande uttalanden och personer under denna konferens, som man bara önskar att man aldrig någonsin hade hört talas om, eller ens existerade. Men sådana yttringar kommer inte från Lars Vilks. 

När Janne Josefsson sedan har slutsamtalet hemma hos Lars Vilks, begår Janne Josefsson en ren oförrätt mot Lars Vilks. Janne Josefsson gör det i sin iver över att få rätt i sina egna antaganden om Lars Vilks ageranden. 

Därför att kan man sätta någon form av tilltro till de tre program om profeten Muhammed, "Muhammeds liv - en resa i profetens fotspår" en Amerikansk dokumentärserie, där reportern Rageh Omaar reser i Muhammeds fotspår och tar upp nyckelhändelser i profetens liv. En programserie som SVT nyss sände. Enbart i dessa tre avsnitt framkommer en hel del diskrepans i själva berättelsen och intervjuerna med Islamexperterna i dokumentärserien. Något som talar till Lars Vilks fördel och uttalande i radion, som är det som Janne Josefsson slutligen skjuter in sig på i Uppdrag Gransknings program. Där framkommer i dokumentärserien, att Koranen har ändrats och anpassats för olika politiska och religiösa situationer, men det faktum att alla muslimer är skrifttrogna. Sedan hur man skall få ihop det till självmordsbombare, är jag inte människa att kunna uttala mig om. Men om jag har förstått saker och ting rätt är det något som de allra flesta inom Islam fördömer.

Den kristna Bibeln har definitivt ändrats, efter "behov" och syften. Det vet vi alla som har fötts in den tidigare tvinganade statsreligionen kristendomen. Numera är kyrkan och staten skilda åt. Vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning om man nu vill hävda, att detta Sverige är ett land med yttrandefrihet, demokrati och religionsfrihet. Dvs. man har som människa själv rätten, att bestämma om man vill vara troende, välja annan religion än kristendomen, eller helt enkelt välja bort religion.

Koranen för icke-arabisk talande/läsande personer, är enbart tolkningar av Koranen och sålunda inga exakta översättningar enligt dokumentärserien. Det har jag både läst och hört flera gånger om innan denna dokumentärserie. Profeten Muhammeds uppges av en falang muslimer här i Göteborg, som tidigare deltagit med en hel del inlägg i mina bloggar, att Muhammed inte var skriv- eller läskunnig och uppgett, att Koranen skrivits ner av andra personer. Något som jag efter att ha sett denna dokumentärserie om profeten, inte längre sätter någon tilltro till. Mer än att andra varit inne och manipulerat med Muhammeds texter i efterhand. Texter som dessutom under hans egen tid förändrades av honom själv, enligt dokumentärserien.

Jag tror istället att profeten Muhammed varit en ovanligt upplyst person, men definitivt måste han ha varit både läs och skrivkunnig, med tanke på det han utfört i sin livsgärning. Tilläggas bör att det av dokumentärserien framgår, att även profeten har varit utsatt för mäktiga krafter, så mäktiga att han själv fått ta till flykten till Medina från dessa mäktiga krafter.

Dessvärre finns inte längre dessa tre program kvar på SVTPlay pga. upphovsrätter. http://www.svtplay.se/klipp/294275/muhammeds-liv-en-resa-i-profetens-fotspar
Jag har själv efterfrågat hos SVT varför dessa program inte längre går att se, eftersom de hade varit en god hjälp för alla, att själva få en mer nyanserad bild. Dessutom en mycket intressant dokumentärserie, som följt i profeten Muhammeds spår. Där var och en kunde bilda sig en egen uppfattning om både Muhammed som person och hans livsöde kontra de yttringar, som idag ger sig tillkänna. Förutsatt att man nu vill sätta tilltro till den amerikanska dokumentären och reportern Rageh Omaar i dokumentärserien.

Man kan fråga sig vad den islamska våren egentligen handlar om. Ja, den frågan är det upp till var och en att bedöma, eller fundera över. Jag ser den som en mångfasetterad problematik.

- Jag spränger hellre världen i luften än lever som slav, säger Pamela Geller i programmet Uppdrag Granskning i anledning av SION-konferensen 11 september 2012.

Då kan man som tittare fråga sig, på vilket sätt hon själv skiljer sig från Jihadisterna, som satt ett pris på Lars Vilks huvud pga. en utomordentlig beklämmande och för muslimerna kränkande rondellhund. Är SION-rörelsen beredda att göra samma sak, som stod för 11 september-flygräderna i USA, kan jag inte låta bli att undra.

- Det går tusentals islamistdårar lösa på Östra Londons gator. Dessa gator i Östra London tillhör inte muslimska pedofilgäng , säger Tommy Robinson (Luton) från English Defence Leauge. I samma program från Uppdrag Granskning. där framgår också, att Tommy Robinson och hans familj blivit uppmanade av polisen i Luton, att lämna sin hemstad, eftersom polisen inte kan skydda dem. Tommy Robinson säger sig inte vara emot det mångkulturella samhället, det är muslimerna som inte kan integreras, de anser sig vara överlägsna oss, säger Tommy Robinson.

Allt det här känns skrämmande. Hur många fler skall falla offer för detta meningslösa dödandet på Guds uppdrag, som de alla påstår sig ha... 

Jag kan inte heller låta bli att undra över vad Profeten Muhammed från sin himmel anser om utvecklingen. Det känns som om det är långt ifrån det som profeten själv predikade om och skrev.

PS. Det ursprungliga programmet av Uppdrag Granskning, där reportern Janne Josefsson följer med Lars Vilks till New York och den islamistkritiska konferensen, som sändes i TV, finns inte längre kvar. Jag såg det själv på TV och har även sett den nya varianten via SVT Play. Det var i samband med en läsarfråga som Kristina Wahlman, streamingkoordinator på SVT Play, berättade att programmet plockats bort. -"Vi har, på begäran av redaktionen, tagit bort programmet från SVT Play. En ny version kommer att publiceras senare idag", skrev hon på SVT Plays forum. Det är den som min länk leder till.


Varför ursprungsprogrammet redigerats om kan man fråga sig, eftersom programledare Janne Josefsson, inte har någon kommentar om detta. Han hänvisar alla frågor till Nils Hansson, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning, och Martin Sundborn, producent.  DS.

Nästa sorgebarn:

Elisabeth Ohlson-Wallin: 

Jag har ställt mig högst frågande till denna person redan tidigare i min blogg, redan då denna blogg fanns i NSD, därifrån delar av den är överförd. Hon och alla andra mysko avarter inom den s.k. kyrkokonsten förstår jag mig väldigt lite på. Jag är lika lite intresserad av hennes konstiga konst i kyrkliga sammanhang, som dessa. Liksom av den hispiga påven, som lät kapa alla penisar på alla statyer i Vatikanen. Alternativet till kastreringen av alla statyer var att behänga dessa statyer med löv. http://www.skarapastorat.se/alias/users/10001/Information,10129,3922.html
Jag försvarar verkligen homosexuellas rätt i samhället. Vad man har för sexuell läggning tillhör trots allt privatlivets helg.

Men det här tycker jag överskridit alla gränser för vad som är rimligt. Visserligen är det så att konsten i alla tider har tagit fasta på både religion och politik.
Statsministern Fredrik Reinfelt i urinläckande blöjor, med hänvisning till vårdskandalerna och där hon använt sig av HM loggan helt uppenbart, kan man väl tycka vad man vill om. Statsministern hade själv inget att uttala sig om saken, enligt pressekreteraren. Det är väl den ledda politiken, som gjort detta med vårdskandalerna möjligt och politisk satir... mja, i sina bästa stunder kan den väl vara rolig. Men det här... http://tidenmagasin.se/tidenbloggen/halla-dar-elisabeth-ohlson-wallin/ 

Hennes sista utfall är inte bara urusel konst, det är dessutom under all kritik. Kungamiddag kallar hon den och föreställer åtta män och kungen. Uppenbart skall det käkas pizza från Camilla Henemarks nakna kropp och med drottningen, som ligger på knä och sopar ett hakkors under matten.  http://www.svd.se/kultur/fotomontage-av-kungen-uppror-hovet_7554852.svd

Sämre förklaring och ursäkt än det Elisabeth Ohlson-Wallin har i det länkade filmklippet får man nog leta efter. Det kanske är hög tid, att någon gräver i Elisabeth Ohlson-Wallins privatliv och sedan utsätter henne för samma försmädelser i det offentliga rummet, som hon utsätter andra för. Jag kan hålla med om att offentliga personer både får och skall tåla mer än privatpersoner i det offentliga rummet, men det här är så skruvat, att man tappar andan. Den här gången har hovet gått ut och kritiserat satirbilden, som "Kränkande, sårande och illvillig". Där Bertil Ternet uppger att Hovet "inte utesluter att gå vidare med fallet på juridisk väg".

Camilla Henemark, som placerats mitt i gubbröran, uppger att hon inte tillfrågats, eller gett sitt tillstånd till att bilden på henne naken med pizzabitar på kroppen används i Elisabeth Ohlson-Wallins fotomontage. Jag kan väl spontant tycka, att nu har väl den arma flickan haft nog med uppförslut i tillvaron, utan att man skall göra affärer på henne än en gång. Jag efterlyser därför en moralisk advokat, som gratis kan komma till hennes hjälp. Själv saknar hon sannolikt ekonomiska möjligheter till det.

Jag förstår också att det blivit demonstrationer i Belgrad helt nyligen, när Elisabeth Ohlson-Wallins Ecco Homoutställning skulle ställas ut där. 

Är det Elisabeth Ohlson-Wallin syfte, att med dessa skymfande religiösa bilder, skapa en egen religion. Med en egen vinkling av tro. Då tycker jag att hon skall göra det. Men definitivt inte tvinga andra människor, att anamma hennes egna nycker, eller pådyvla sin egen påhittade sanning, som jag tycker har väldigt lite med befintlig kyrkokonst att göra, eller de Bibeltexter som finns. Kalla sig själv för konstnär, när man lever på andra befintliga konstnärers verk, är verkligen att ta sig själv på lite för stort allvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar