torsdag 18 oktober 2012

Alla dessa finanskriser det talas om.

En hel del människor har haft finanskris i hela sitt liv. Man behöver inte ens vara hemlös för den sakens skull.

Vari blir då skillnaden med ännu en finanskris?

En vit trasig sportsko på ena foten och en gammal luggsliten toffla på den andra. Hemmet i plastkassar för att hålla undan regnet, bilden tagen strax utanför en Prada-affär i Milano, tvärs över trottoaren till Basilican. Bara i Europa finns enorm fattigdom som ibland blir helt obegriplig. En pappskiva eller en sopsäck är många människors säng. Mest rörande jag har sett, var nog hela raden av hemlösa i Pisa, säkert ett 50-tal, som varje kväll sov tätt bredvid varandra. De hade krupit ner i varsin blå sopsäck.
I Göteborg passerade vi i många år de hemlösa varje morgon, där de fortfarande låg och sov, direkt på backen, eller i bästa fall på en trätrall, eller ett stycke pappkartong. Ett någorlunda skyddat ställe fanns det för dem där på baksidan av gamla Televerket på Kungshöjd. 

Men nog var det svårt att förklara för sitt förskolebarn, att en dels sovrum gick man rakt igenom, där de låg hopkurade med ytterkläderna dragna över huvudet, för att få lite skydd mot kyla. Man kunde se vad de hade ätit innan de somnade. Ingen upplyftande syn precis. - Ändå slängs det tonvis med mat bara från affärerna. Myndigheterna förstör varje år enorma mängder fiske- och räkfångster, för att "hålla ordning". Man bränner kött och värphöns av samma skäl.

Moralen är som en pastoral vilde, utan hämningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar