torsdag 30 augusti 2012

- Min franska nerv har fått sig en chock,

- den 30 augusti 2012, kl 15:02


sa hon och lät så där lagom pillemariskt, som bara hon kan göra.

Svaret kom sig av när jag frågade hur resan hem till Malmberget hade varit. Platsen där vi båda är födda och uppväxta, men där hon inte varit de senaste decennierna, tillskillnad ifrån mig som blev kvar i 40 år. Därefter återvänt och fått hålla mig uppdaterad pga. händelsernas utveckling och att banden inte har kapats.

- Vadå, vad menar du, undrade jag.
Ja, så kom hela ramsan av osammanhängande iakttagelser. Alltifrån hur bombat allt såg ut, hur svårigheterna hade varit att ens lokalisera sig, eftersom gator och farbara vägar inte längre var kända och mynnade ut precis var som helst. Det fanns ju inget kvar av det levande samhället. Det var ju helt dött och förött! Superlativen var många, liksom interjektionerna. Inte ens kyssplatsen på Kungsryggen gick att komma till!

- Vadå, sa jag, trodde du han fortfarande skulle sitta kvar i sin bil och sukta efter dig?

Ett stön hördes från andra ändan telefonluren... och ett litet ynkligt:
- Vad blev det egentligen av honom? Tänk att jag inte har tänkt på honom under alla dessa år. I alla fall inte så många gånger...

Största chocken hade dock blivit, när sprängningarna i gruvan och de regelrätta skalven hade kommit helt oförberett och vilken förödelse som gruvans utbredning hade fört med sig.

- Hur står folk ut, undrade hon medan rösten gick upp i falsett.
Jag funderade en stund innan jag svarade:

- Ja, det är väl så att en hel del helt enkelt inte gör det, men har inga valmöjligheter.

Så hade vi ett långt samtal om hur allt hade förändrats sedan hon som 17 åring hade lämnat Malmberget i slutet på 60-talet, sedan vi fick våra examens från Läroverket i Malmberget.

Om hur de flesta trots allt vill bo kvar, men väntar bara förgäves på att komma loss till ett bättre boende, som är fredat från gruvans härjningar. Men att det lär dröja, det nya avtalet med LKAB som Gällivare kommun träffade blev ingen skillnad från det som rått fram tills dess, snarare var det väl så att LKAB styrkte sin maktposition ytterligare.

- Något annat är jag dessvärre inte människa att förstå, försökte jag förklara för henne.

Hur förklarar man att 44 år har hunnit förändra totalt och att det våra samtal upptagits de gånger detta ägt rum under alla dessa år, bara innehållit sådant, som varit våra gemensamma liv och drömmar. Om en tid som länge sedan är försvunnen och många av människorna med den.

Känslan av att jag bar en barbar inom mig, den gick inte att komma ifrån, när jag skulle förklara hur allt kommit sig och hur det obegripliga är det som måste begripas. Är den verklighet som gäller. Den verklighet som är.
Verkligheten att nyckel mot nyckel är inget som tycks finnas i LKAB-pamparnas eller ägaren statens medvetande, trots att det är deras verksamhet, som förött samhället, bostadsmarknad, miljö och i många fall livsvillkoren.

Förklara hur det varit mycket snack och lite verksta´ så att säga. Planer och visioner saknas inte, men ingen talar om hur dessa planer skall kunna komma i verket, eftersom det trots allt kostar att bygga nytt och hur det skall finansieras tycks mer vara ett fall för stjärnorna, än verklighetens aktörer.

Ja, hur förklarar man det som helt enkelt inte låter sig förklaras, att vi tycks ha fått ett land, som inte längre går att känna igen i något avseende. Eller att tidens tand tärt på våra utseende, att man inte kan känna igen någon efter 44 år, när man besöker det samhälle man en gång var en del av och därför burit med sig som fortfarande högst levande inom sig.

Vissa ekvationer går helt enkelt inte, att vare sig förklara, eller ens reda ut hur de kom till.

2 kommentarer:

 1. Totalt 7 inlägg

  Gun Ek (2012-09-04 09:40:49)

  forts.

  det som blir oförlåtligt är att LKAB faktiskt hade kunnat agera helt korrekt med dem de drabbat. Det hade inte kostat dem mer än några pennstreck i bokföringen!!! Det vet man t.o.m. när man läst baskunskaper i ekonomi.

  Girigheten har bitit sig själv i svansen!

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-09-04 09:33:12)

  Lapplänning

  Du har just uttalat de magiska orden jag under hela min tid som bloggare i NSD framförde inför en hel del döva öron. Fick enormt mycket personliga påhopp för det. Allt det här finns sparat i den blogg dit allt fördes över i parti och minut.

  Förut var ett LKAB som levde i NÅGON form av symbios med ortsbefolkningen. NU handlar det om makt, pengar och vettlöshet.

  Det är också NU som det framkommer, att deras makt alltid har funnits där, men det är NU man ser baksidan av hur ett bolag kan föröda precis allt i en kommun. DE har pekat med HELA handen var bebyggelsen skulle ligga!

  På den tiden min pappa satt i KF förstod jag aldrig hans upprördhet. Idag förstår jag fullt ut.

  (flagga som olämplig)

  Lapplänning (2012-09-04 08:17:42)

  Gun.
  Under hela min uppväxt så var "LK" företaget som "alla" skulle söka anställning hos. Ett företag som fick Malmfälten att blomstra, som var med och sponsrade internationella tävlingar etc och de flesta av oss i Malmberget slog oss för bröstet. DÅ var det minnsann ingen som knorrade.

  Ska man då x-antal år senare, komma och säga: "Stopp och belägg, nu har ni förstört tillräckligt mycket, av vårt en gång så vackra samhälle!?" Lite väl sent påtänkt kan jag tycka. Ungefär som att äta av kakan och samtidigt ha kvar den. Girigheten ser inte med andra ögon, bara för att det etablerar sig i Lappland, vilket många tycks tro.

  Tycker själv också, att det är fruktansvärt tråkigt det som sker.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 2. Gun Ek (2012-09-03 09:33:42)

  Lapplänning

  Om inte så många OM och ständiga mantran hade funnits hade vi nog människor haft ett betydligt lyckligare liv.

  Vad hade Gellivare varit utan lappmarknaden?

  En dypöl i skuggan av Dundret?

  Fråga istället vad t.ex. Överkalix eller vilket annat samhälle som helst hade varit. De har ingen gruva t.ex.

  Jag har i många fall mycket svårt att hänga med vissa diskussionssakskäl.

  (flagga som olämplig)

  Lapplänning (2012-09-03 08:18:18)

  Om man för ett par sekunder bortser från, att "LK" inte agerar på ett juste sätt mot ortsbefolkningen, så hade väl Malmberget varit något av en "spökstad" oavsett...? Det är ju trots allt tack vare "LK", som vårt samhälle en gång i tiden blomstrade. Vad skulle alternativet ha varit... att dra ner på gruvdriften eller stänga den helt?! Lika svår ekvation det ...

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-08-31 12:40:10)

  Ja, det är svårt att hantera mentalt det som sker i Malmberget och faktiskt i hela kommunen. Man vill ju av hela sitt hjärta att det skall bli bra.

  Men förstår inte hur de skall kunna lösa det här, när de har satt sig i en sådan sits. Det verkar gå ett steg framåt och fem bakåt hela tiden. Tror att det börjar bli högaktuellt att presentera ekonomiska siffror och beräkningar på hur alla visioner skall finansieras och framförallt vilka som skall vara med på tåget och vilka som kan räkna sig som akterseglade.

  (flagga som olämplig)

  förskräckligt hur det hela har hanterats (2012-08-31 12:07:56)

  det måste ha varit en chockupplevelse. man är nog chockad av att besöka Malmberget med några års mellanrum. det börjar bli tunnsått om idylliska områden.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera