söndag 25 mars 2012

Historisk abrovinch, om Gropen i Malmberget, har nu sett dagens ljus.

- den 25 mars 2012, kl 09:42
Det är så ivriga spadtag, att t.o.m. en gammal 1700-tals professor skottats fram och med lite välformulerad propaganda stöpts om och helt plötsligt har historien fått en helt ny utformning.

Man slänger sig med lite fakta i bildtexten. Citat: professor Jonas Meldercreutz, som var en eldsjäl för gruvbrytningen i Lappland och som, i sin roll där, titulerades Kapten, eller franska Capitaine.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=6803172
Om jag är förvånad?

Nej då, inte alls. Det går helt i fil med hela det tidigare händelseförloppet.
I reportaget har man även lyckats med konststycket, att skotta fram en gammal gruvmätare, Olle Karlsson, som intygar att en halvmeters spricka helt plötsligt en morgon fanns på den livligt trafikerade Kaptensvägen. På den tiden skall det väl i ärlighetens namn tilläggas, att Kaptensvägen var livsnerven och huvudstreetan i Malmberget. Ändå kör man på med abrovinchen i dess fulländning. Som ett litet oförargligt dammkorn, som av misstag råkat hamna på axeln.

Lika ivrigt och lätt borstar man även bort problematiken med den igenfyllning, som totalt misslyckats av Gropen.

Men det är nog dessvärre inte bara det.

Hur himla enkelt det blir, när man förvandlar svart till vitt, genom att man skriver om hela historian: Det har blivit lätt att negligera, att det står byggnader, finns ledningar, finns lungor, som också finns mitt i den här allt mer instängslade och tungt industriella gruvmiljön, som totalt utdömts som boendemiljö.

Hela abrovinchen är inställt på tvättprogrammet: Greenwashing och då blir plötsligt allt tillåtet, hur falskt skorrande det än låter och är.

Det hindrar dock inte att gamla malmbergare, som återvänder på tillfälliga besök, är djupt chockade över den syn och miljö som möter dem.

På det hela taget är det ett mycket rättvist reportage om hur saken hanteras. Man duckar inte ens för andra sanningar. Ändå känns det som om alla anständighetsnivåer har sprängts, när man påstår att Gropen funnits i århundraden.

Nästa reportage lär det väl stå, att alla malmbergare vetat om hur utarmat deras boendemiljö skulle bli och får stå sitt kast, både ekonomiskt och även miljömässigt.

Propagandaapparaten har tagit nytt avstamp, genom att forma om hela historien.

Det åsne-publika jublar och pinkar i brallan av lycka!

Åter ljuder i mitt inre, minnen från min barndom och uppväxt. Då min pappas sång strömmade ut från badrummet, medan han stod och rakade sig: Allting går att sälja med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt...
Jag som rufsig 12-åring, Barongatan i Malmberget. Närmaste grannar inom synhåll Olssons röda hus och 1 ½ av målar-Weströms tre hus. Längre upp i bilden syns husen på Smålandsgatan.

2 kommentarer:

 1. Totalt 5 inlägg

  Gun Ek (2012-03-27 00:12:21)

  Vem ska man tro på, tro på..

  Jag förstår dilemmat till dess fulländning. Tyvärr så har vi inget rättssäkert system heller i det här landet, att falla tillbaka på. I det här fallet är det så mycket bananrepublik det bara kan bli.

  gigantisk miljökatastrof

  skrollar man lite runt så inser man rätt fort, att det ser rätt miljöbombat ut. LKAB:s alla kratrar och slaggdammar, Aitiks slaggdammar, Sarkasvaaras /jag vet inte vad/ och så alla gamla gruvor/tidigare aktörer, som nu Gve kn kämpar med att sanera för miljonbelopp, om inte mer. Det är väl självlysande ögon som gäller snart som ögonfärg...

  (flagga som olämplig)

  Vem ska man tro på, tro på.. (2012-03-26 06:25:18)

  Hur ska vi kunna tro på någon i denna härva. När även "våran" valda BagdadBob sällar sig till LKAB-direktörernas skrönor och lögner. Han har inte förstånd att företräda dem som betalar honom och vi har inte förstånd att byta ut honom mot någon som vill företräda oss befolkningen i Malmberget.
  Vi har inte en chans att få upprättelse när vi måste slåss mot två drakar(kommunen och LKAB).

  (flagga som olämplig)

  gigantisk miljökatastrof (2012-03-25 21:15:08)

  gula sidorna kartor eller hybrid över Malmberget säger allt man behöver veta om framtiden. Ändå är de fotona gamla

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 2. JON (2012-03-25 20:29:25)

  Den bilden gör din text både dubbelt effektiv och samtidigt onödig. Plötsligt förstår jag, på långt avstånd, och av en annan generation. Det heter väl att man drabbas, när man äntligt förstår något.

  (flagga som olämplig)

  Här lite fakta att pinka i brallan åt (2012-03-25 16:57:27)

  Så kallade ViRigropen nära Kos uppstod oktober 2006. 5000 kvadratmeter markyta, 100x50 meter, brakade då ner i underjorden. Fyra år senare i oktober 2010 hade sedan kratern uppstod ofantligt mycket mer, nämligen 40500 kvadratmeter markyta åkt ner i hålrummet och nu självfallet mer än så.
  Fabian och ViRi stupar inte lodrätt utan mot söder. Fabian bryts nu på 855 meters djup vilket talar för förekomst av mycket mer tak än det som hittills rasat in troligtvis ganska rakt ovanför där malmkroppen för länge sedan började brytas. Fabians krater kommer antagligen att växa snabbt likt ViRis.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera