Google+ Followers

lördag 29 maj 2010

Vilka samer är Sametinget till för egentligen?

- den 29 maj 2010, kl 11:23


Den frågan har jag ställt mig många gånger och än har jag inte lyckats hitta några tillfredsställande svar.

Vad är vitsen med att ha utverkat en maktposition, som ändå bara fortsätter att sprida orättvisor?

På något sätt kan jag känna, att det verkar vara en ond cirkel i alla dylika maktkonstellationer, där man inte är på det klara med att man måste förändra synsättet radikalt på sina medmänniskor. Ur historien tycker jag mig se ett klart mönster: man störtar en diktatur bara för att efter ett tag upptäcka, att man bara har hjälpt ännu en diktatur till makten! Det är ungefär så jag uppfattar det hela. Så fort religion eller politik är inblandat, istället för sunda förnuftet, verkar det vara en regel mer än ett undantag: Det skiter sig i slutändan!

Maktstrukturen, Sametinget. Vad gör Sametinget? Visserligen är det så att Sveriges sameföreningar erhåller visst bidrag från Sametinget för sina verksamheter och visst är det så att alla andra länder med urbefolkning erkänt sin urbefolkning, utom i Sverige. Sverige har dock erkänt än det ena än det andra när det gällt andra länders befolkningar, folkmord etc. Då spar man minsann inte på krutet. Sist här i våras gällde det folkmord som hände i det gamla Ottomanska riket! Men någon ursäkt har aldrig riktats mot någon grupp ur den egna svenska befolkningen, vare sig det handlat om rasbiologi, eller i andra kränkande sammanhang där solklara övergrepp skett och faktiskt ännu sker från statens sida.

Själva Sametingets tillkomst ser jag som "lite plåster på såren" från statens sida över begågna övergrepp. Därför att här i Sverige har samerna odiskutabelt negligerade rättigheter. Det lär det inte vara någon normalbegåvad människa som inte känner till. Men i det fallet är ju faktiskt inte samerna ensamma om den situationen. Man kan undra om det är värdigt av en statsapparat, som vill räkna sig till de välutvecklade, att människor skall plundras inpå bara kroppen och ständigt bli uthängda som en tärande faktor, en tärande landsända, eller några andra av favoritstämplarna som nyttjas friskt av eliten. Något som man inte behöver bry sig i eller om. Kan det inte var hög tid att Sverige skulle kunna dra lite lärdom av andra länder. Ta t.ex. Canada i det fallet. Eller kanske bara dra lärdom av sina egna redan begågna misstag. Skall det verkligen vara så svårt att få till stånd?

Jag kan inte låta bli att fortsätta att undra: varför skall det inte gälla ALLA medborgare där staten gör intrång? Vare sig det gäller mineralersättningar, vattenkraft, skogsavverkning, mark- och egendomsintrång, eller kränkande särbehandlingar?

Vad blir konsekvensen om Sverige ratificerar ILO-konventionen 169? - Något som Sverige har fått kritik för att man inte gjort ännu. -

Jo, ILO 169 ger endast någon rätt om man idag har några rättigheter. Det innebär att endast dagens samebymedlemmar gynnas av en ratificering. Jag kan inte låta bli att undra, vad är det här för diskriminering som samerna själv gör sig skyldig till mot sina egna? Jag känner till en alltför stor skara samer som blivit fråntagna precis varenda rättighet av sina egna, dvs. samebymedlemmarna.

Helt nyligen har man från psykvårdens sida fått upp ögonen för hur viktigt det är, att man är i samklang med sin egen bakgrund/härkomst. Dvs. hur viktigt det är för den mentala hälsan, att känna till sitt eget ursprung och kunna bejaka den men också att accepteras!!! Egentligen är det rätt märkligt att man inom en sameförening ens skall behöva ägna sig åt dylika samtal och frågeställningar. Ungefär som om det skulle vara någon nyhet, eller ens något överraskande över en så grundläggande mänsklig rättighet, att kunna bejaka sitt eget ursprung och få bli accepterad av de egna och samhället.

Ärligt och uppriktigt talat tycker jag det hela mest liknar en jädrans soppa, så enfaldig kan väl knappast någon normalfuntade människa vara, att den inte kan inse ett sådant grundläggande mänskligt behov! Det här har fått mig att många gånger tänka mycket dystra tankar:

- Varför tror man inom sambyarna att de likt israelisterna är "Guds utvalda"?

Jag läste i förrgår de senaste nyheterna om turbulensen kring Sametinget och noterade att Ingrid Inga blivit vald till ny ordförande, efter den avgående Sara Larsson (där även hela Sametinget ställt sina platser till förfogande). Det är väl helt ok i och för sig. Men sedan när man kikar på vad Ingrid Ingas parti, Samelandspartiet, förespråkar, då blir mitt ansikte ihopskrynklat i ett enda tjurigt russinliknande tillstånd. Hur kan man företräda något i ett Sameting och ägna sig åt diskriminering i de egna leden? Dvs. åsidosätta andra samers rättigheter bara därför att de inte tillhör en sameby. Inte ens FÅR tillhöra den sameby man genom sitt släktskap/tillhörighet rätteligen borde tillhöra!

Man kan undra vad dylika partier har för egen människosyn. Jag skulle vilja ha raka besked om vad de klassar sina egna släktingar/anförvanter som också är samer, men som denna elit valt att ställa utanför allt vad rättigheter heter, tja, förutom bidraget till sameföreningar då. Men på alla andra tänkbara sätt så vänder de sina egna ryggen och klumpar ihop dem till "övriga ovidkommande som man inte behöver ta någon hänsyn till alls". Ungefär som om det är en fadd smak av flugpapper som kommit i vägen. Ett nödvändigt ont för eliten. Något som man får stå ut med, därför att man inte kan bli kvitt problematiken helt och hållet, precis som när fingrarna fastnat på flugpappret!

Kan man verkligen trovärdigt kräva att samhället skall behandla samer på ett etiskt sätt, när en elitklick samer själva samtidigt förtrycker sina egna?

Nej, jag har faktiskt väldigt svårt att få ekvationen att gå ihop i slutändan. Jag tycker att det stinker: "pengar & makt & egoism" långa vägar! Om och om igen.

Jag undrar:
- Kan mänskligheten aldrig bli något klokare, lära sig av sina redan begångna misstag?


1 kommentar:

  1. Feodalt tänkande, konservativa strukturer införlivas genom tanken "av gammal hävd". Varför tycks det finnas ett sånt motstånd mot just Jakt och Fiskesamerna bland flertalet andra partier? Det är något jag funderat över.
    Anmäl >Fredric (2010-05-29 12:21:15)

    SvaraRadera