Google+ Followers

söndag 30 maj 2010

Tack Ulf Normark för den välbehövliga analysen!

- den 30 maj 2010, kl 23:21


Stängsel, jordhögar och dåliga vägar. Gruvans påverkan på Malmberget är stor.

- Det är rent provocerande att köra längs Bergmansgatan, samtidigt som det pratas om gruvstadsparker, säger Ulf Normark, miljö- och byggnämndens ordförande.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5397653

Bergmästaren Jan-Olov Hedström borde gör sällskap med LKAB:s styrelse och ta på sig dumstrutarna och sätta sig i hörnet och skämmas.

Men inte ens det har de väl vett till att göra.

Jag hoppas att de filar på en presentation om materialutmattning (det står hus där ovanpå, vilket inte verkar ha uppmärksammats av dem ännu, att det gör!) Jag ser med spänning fram emot helhetspresentationen av vad de anser skall hända med det sönderhärjade Malmberget och LKAB:s giftpyrande verksamhet, som de frikostigt delar med sig till ortsborna, till både luft & vatten.

Jag kan inte låta bli att undra vart deras egen smärtgräns går för vad de skulle acceptera. Den saken lär vi aldrig få veta av de här "hedersknyfflarna".

Näringsministern Maud Olofsson hon, den stackaren, hon tror fortfarande på (citat): "att LKAB som ett helstatligt ägt bolag agerar som ett föredöme".

Jo, kyss mig!


PS.

Ulf Normark, du borde läsa inläggen i min bloggrubrik "Gunpower is back", signaturen: Det i högsta grad relevanta som borde ha varit i media om Kos o Naalojärvi o Gve huvudvattentäkt har inte ens varit i papperstidningDS.

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Högmod före fall
  Startad: 2010-05-31 07:48:56

  Det finns 6 kommentarer.

  Jag tycker som signaturen Det som göms i snö.
  Bra, Ulf Normark.
  Anmäl >Calle P (2010-05-31 13:13:35)

  Klart kommunalskatten kommer att öka rejält då Gällivare Kommun ser till att de orättvist behandlade Malmbergsborna flyr kommunen.Det blir ett ordentligt minskat skatteuttag.
  Anmäl >Göte (2010-05-31 12:01:14)

  Det stora gruvbolaget ville ha sina arbetare bosatta nära gruvan när det begav sig.Så de som får skylla sig själv är det stora heliga gruvbolaget.
  Anmäl >Kämpa på mot LKAB (2010-05-31 10:10:57)

  SvaraRadera
 2. Kommunerna har detaljplanemonopolet. Staten ansvarar inte för kommunens detaljplanemonopol som skapade Malmberget. Staten kan inte påverka eller ändra beslut som tas i kommunerna. Staten äger gruvan. Kommunen hade inget att invända mot att Gällivare kommuns byggnadsnämnder agerade utefter sitt dealjplanemonopol. Hur skulle för övrigt staten ha kunnat ingripa mot en kommun? Ett avgörande test av begåvning och allmän framsynthet hos Malmbergets lokalpolitiker demonstrerades vid byggandet av Kåkstan på 1980-talet. Konceptet Kåkstan med återgång till uselheten var vad malmbergsgrabbarna drömde om. Man kastade ut miljoner på att rekonstruera elände och fattigdom. Modernisering har inte legat för malmbergsgrabbarna som gillar Malmbergets 1930-talsstuk. Nu rivs snart kåkstan Malmberget.
  Anmäl > Byggnadsnämnderna skapade katastrofen (2010-05-31 09:50:14)

  Jäkla bra av Ulf Normark....igen.
  Anmäl >Det som göms i snö... (2010-05-31 08:12:55)

  Huvudansvaret för den kaotiska situationen i Malmberget med fallfärdiga hus och med sönderfallande infrastruktur ligger hos de enskilda fastighetsägarna som byggde sina villor på en malmkropp. Samma ansvar vilar på allmännyttans företag som byggde hyreshus. Det största ansvaret för det uppkomna katastrofläget vilar på okunniga och extremt lokalpatriotiska lokalpolitiker med postadress Malmberget. Dessa politiker tillät att samhället byggdes upp fast man anade att det skulle komma att rivas. I sturskt högmod bebyggdes Malmberget som höll sig på sin kant mot det lantliga Gällivare. Malmberget var den högre utbildningens och bildningen och högfärdens hemort. Men högmod går före fall. Nu faller Malmberget. Endast en solidarisk insats med skattehöjning till 40 kr kan rädda malmbergarna.
  Anmäl >Högmod före fall (2010-05-31 07:48:56)

  SvaraRadera