Google+ Followers

lördag 10 juli 2010

Varde ljus över Malmfältens Motorcykelklubb!

- den 10 juli 2010, kl 14:11

förstora
Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) har gjort till en vana att invigningstala på Midnattssolsträffen läser jag och hoppas samtidigt, att Ulla-Britt Krigsman (född Vannar) iklädd sin fina kolt, inte slutat att hälsa alla träffdeltagare välkomna både på svenska och samiska. Det är ju till midnattssolens land de kommit på motorcykelträff.

Men det var väl kul, att kommunalrådet gjort det till en tradition. Därför att alla former av turistattraktioner och klirr i kassan borde kommunledningen verkligen engagera sig i. Å andra sidan har motorcykelklubben från första stund haft bra relationer med kommunen. Men i år passade kommunalrådet på att bekräfta, att nu blir det äntligen ljus i motorcykelklubbens hus, till en kostnad av 680 000 kronor. Ett löfte HAN, kommunalrådet, tydligen hade gett även förra året.

EKEWAE?

680 000:- är det inte lite väl saftigt?

Själv fanns jag med från 1968 i motorcykelklubbens historia och hela den utveckling som blev. Det är många, långa och engagerade arbetstimmar som många, många lagt ner för att bygga upp motorcykelklubbens verksamheter och byggnader. Utan alla dessa idoga förmågor hade inte klubben blivit det den blev och fortfarande är. Någon gräddfil och ett ändlöst, hejdlöst festande har det alltså inte varit fråga om, som en del tycks ha fått för sig. Motorcykelklubben har alltid haft en seriös grund i sin verksamhet och många är de barn, som vuxit upp med klubbandan. Men naturligtvis har klubben precis som alla andra klubbar, även haft jädrans trevliga tillställningar både med och utan barn.

Eftersom jag nu funnits med redan under den första träffen, då klubbstuga hyrdes helt kortvarigt genom privata kontakter, för att sedan ordna med den egna klubblokalen där den nu ligger, vet jag också hur många händer som varit med om att skapa klubben. Själv avrundade jag min medverkan i MMCK med att vara bl.a. ordförande för crossektionen i första hälften av 80-talet, då den verksamheten kom till och många och även långa tävlingsresor företogs med crossbussen. På den tiden tävlade mina egna pojkar i Motocross. I det sammanhanget vill jag verkligen passa på att ge Fritz Larsson, numera avliden, en eloge för hans enorma och "dygnet runt engagemang" med crossbanan och verksamheten. Men liksom där fanns många andra, som gjorde den sektionen till vad den sedan kunde fortsätta att vara.

Naturligtvis kollade vi upp redan, när Folkets Park mellan Malmberget och Gällivare revs och fd. Folkets Parks entrén togs till vara av klubben, vad det skulle kosta att dra el. Dvs. då den första egna klubbstugan fanns på plats. Sedan den klubbstugan brunnit upp/ner och det nya klubbhuset stod på plats tack vare en lokal byggfirma och övriga lokala företags bredvilliga bistånd, kollades åter detta med möjligheterna att dra el till området. Sägas skall i det här sammanhanget, att klubbstugan var helt sanslöst underförsäkrad visade det sig, när den skulle återuppbyggas efter branden. Även vid detta tillfälle ansåg vi att det inte var ekonomiskt försvarbart och även en smärre utopi, att få el draget till verksamhetsområdet. Jag tror inte att det var någon som ens skulle ha kommit på tanken, att gå till kommunen och be om hjälp för detta ändamål. Sedan hörde till saken att det också gått att lösa på annat sätt och som fungerat under alla år.

Men uppenbarligen är det en helt ny era som råder idag. För det kan väl inte vara fråga om att någon slängt på en trave valfläsk?

Det tycks alltid finnas två sidor av sanningen i Gällivare kommun.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5469476
------------
Bilden: Tidningsurklippet har jag för mig var publicerad i Borås Tidningen. Vi var på crossträningsläger och våra ungdomar genomförde även en hel del tävlingar på västkusten. Datum är i alla fall maj 1984.

3 kommentarer:

 1. Debatten startad av Inte sobert löfte
  Startad: 2010-07-10 16:15:30

  Det finns 6 kommentarer.

  R
  du är rolig du. För & efternamnlös och därmed utan ansvar vill du att jag skall ta ditt ord före vad som står i ett tidningsreportage med ansvar för sina lämnade uppgifter.

  Dessutom spretar uppgifterna radikalt i övrigt också. Allt ifrån att bekosta till "sponsring". Sponsring kan bestå av 1:-! En sedvanlig summa i kommunala sammanhang och män med "vidlyftigt yttre".

  Som sagt var EKEWAE?
  Anmäl >Gun (2010-07-19 10:12:51)

  Jodå, du kan läsa innantill från länkade tidningsreportage, men hör du inte vad jag säger: Jag var där. Han gav inget löfte förra året. Att media påstår en sak innebär väl inte att det blir sanning?! Eller?!
  Lite kritisk får du väl ändå lov att vara till media..
  Anmäl >R (2010-07-17 11:42:54)

  SvaraRadera
 2. R så här står det i det länkade reportaget:

  Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) har gjort till en vana att invigningstala på Midnattssolsträffen.
  I år passade han på att bekräfta att nu blir det äntligen ljus i motorcykelklubbens hus, till en kostnad av 680 000 kronor, ett löfte han gav förra året.
  ---
  Mao har jag bara läst innantill.

  EKEWAE? tillhör mina egenheter och uttrycker min stora förvåning. Jag tror nog att du också har egna egenheter.
  Anmäl >Gun (2010-07-12 21:57:55)

  Kommunen borde även satsa pengar på luftkvalitetsmätningar. Åminstone i Koskullskulle som har Sveriges värsta luftförorenare till granne.
  Dessutom kosta på att på hemsidan lägga ut analysprotokoll avseende huvudvattentäktens vattens innehåll av tungmetaller, extremt giftig fluor och vad mer LKAB berikar det med.
  Anmäl >mister fosfor (2010-07-12 18:22:42)

  Jo. Vattenfall kan ta betalt, dom.. Antagligen därför de går med sådana våldsamma överskott.

  Sedan: Löftet förra året du skriver om var inte alls något löfte. Jag var där och hörde honom. Han sade att kommunen "undersöker möjligheterna" att sponsra elektrifieringen till MMCK.

  Till sist: Vad är "EKEWAE"? Något nytt intressant tillskott till språket? ;)
  Anmäl >R (2010-07-11 22:13:51)

  SvaraRadera
 3. Han var inte riktigt sober när han lovade ström till MC-kåken. Men har man glappat så är det bara att fullfölja löftet. Köpt vänskap? Jo. Lätt att handla med andras pengar.
  Anmäl >Inte sobert löfte (2010-07-10 16:15:30)

  SvaraRadera